Brit arany 46 év után: Cavendish a világbajnok

Vágólapra másolva!
2011.09.25. 18:23
null
Cavendish (balra) már örül, a többiek még erőlködnek (Fotó: Reuters)
Címkék
A világ leggyorsabb bringásának tartott brit Mark Cavendish nyerte meg a férfi mezőnyversenyt a Koppenhágában rendezett országúti kerékpár-világbajnokság vasárnapi zárónapján. Lovassy  nem ért célba.

 

A 266 km-es, majdnem teljesen sík terep tökéletesnek bizonyult Mark Cavendish számára, aki a brit csapat segítségével világbajnoki arannyal bővítette éremgyűjteményét.

A mezőny Koppenhága belvárosából indulva 28 km-t tekert, majd 17-szer tette meg a 14 km-es kört. Az első körben egy héttagú csoport szökött meg, amely nyolcperces előnyre tett szert. Öt körrel a vége előtt négy másik kerekes csatlakozott hozzájuk. Közben a címvédő norvég Thor Hushovd nyerési esélyei elszálltak egy bukás miatt, amelybe a luxemburgi Fränk Schleck is belekeveredett.

A szökevények végül nem jártak sikerrel, a brit csapat remekül dolgozott, így sprintbefutó döntött. Ezt az ausztrál Heinrich Haussler nagyszerűen vezette fel honfitársának, Matt Gossnak, aki azonban Cavendisht így sem tudta legyőzni. A bronzérmet a német André Greipel szerezte meg.

Cavendish előtt legutóbb Tom Simpson nyert világbajnokságot britként, még 1965-ben.

„Nem is születhetett volna más eredmény azok után, ahogy a fiúk dolgoztak – méltatta csapattársait a győztes. – Nagyon büszke vagyok. Remélem, jövőre duplázni tudunk, megvédjük az itteni címünket és az olimpián is nyerünk.”

Az egyetlen magyar induló, Lovassy Krisztián nem fejezte be a versenyt.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR-VILÁGBAJNOKSÁG (KOPPENHÁGA)
FÉRFI MEZŐNYVERSENY (266 km)
1. Mark Cavendish (Nagy-Britannia) 5:40:27 ó
2. Matt Goss (Ausztrália) azonos idővel
3. Andre Greipel (Németország) a.i.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik