Ausztrál siker a 103. Milánó-Sanremón

Vágólapra másolva!
2012.03.17. 22:26
null
Itt még csak a második helyen haladt Simon Gerrans, de a végén megelőzte Fabian Cancellarát is (Fotó: Reuters)
Címkék
Az ausztrál Simon Gerrans nyerte meg a Milánó és Sanremo közötti profi kerékpárverseny 2012-es kiírását. A 103. alkalommal megrendezett klasszikus egynapos viadalon a svájci Fabian Cancellara végzett a második helyen, míg harmadikként a hazai Vincenzo Nibali ért célba.

 

Nem a legnagyobb esélyesek egyike nyerte meg az idei Milánó–Sanremót, hanem Simon Gerrans, aki lehajrázta a 2008-as győztes Fabian Cancellarát és a helyiek reménységét, Vincenzo Nibalit, miután a trió ellépett a mezőnytől a 298 km-es verseny utolsó, 10 km-es emelkedőjén, a híres Poggión. A 31 éves ausztrál hazája profi csapata, a tavaly alapított GreenEDGE színeiben érte el pályafutása legnagyobb győzelmét, 36 másodperc híján hét óra alatt célba érve.

Az előzetesen a legnagyobb favoritnak tartott Mark Cavendish jóval a cél előtt lemondhatott a győzelemről – amelyet 2009-ben már megkaparintott az egynaposon –, miután a verseny második emelkedőjén nem bírta a Liquigas (Nibali csapata) által diktált tempót, és leszakadt az élcsoporttól, hiába próbálta „felhúzni" őt csapata, a Team Sky.

Szintén leszakadt a főmezőnytől az olasz Alessandro Petacchi, valamint az amerikai sprinter, Tyler Farrar.

A nap első szökésében kilencen vettek részt – többnyire „ismeretlen" vagy újonc kerekesek –, akik mintegy 20 km-rel a rajt után léptek meg, és 13 perces előnyre tettek szert. Nem jártak azonban sikerrel, mivel a BMC és az Omega Pharma-Quick Step (Philippe Gilbert, illetve Tom Boonen csapata) vezetésével a mezőny a céltól nagyjából 60 km-re beérte őket.

Az utolsó előtti dombon, a La Cipressán a spanyol Patxi Vila Errandonea és a holland Johnny Hoogerland próbált megszökni, sikertelenül. Nem sokkal később Gilbert reményei is szertefoszlottak, miután belekeveredett egy bukásba. A Poggión először az olasz Valerio Agnoli támadott, amire a spanyol Angel Madrazo reagált, majd Hoogerland.

Az elszakadás azonban nekik sem sikerült, nem úgy a Nibali, Cancellara, Gerrans hármasnak, amelyből végül utóbbi versenyző bizonyult a legerősebbnek.

A nap legbalszerencsésebb indulója a kolumbiai Carlos Quintero volt, aki a hírek szerint koponya- és könyöktörést szenvedett, amikor falnak ütközött egy meredek lejtőn. A Colombia-Coldeportes kerékpárosa a mentőautóban visszanyerte az eszméletét, és a körülményekhez képest állítólag jól van.

A puszi járt a győztesnek (Fotó: Reuters)
A puszi járt a győztesnek (Fotó: Reuters)
MILÁNÓ–SANREMO, 2012
A VÉGEREDMÉNY
1. Simon Gerrans (ausztrál) GreenEDGE 6:59:24 óra
2. Fabian Cancellara (svájci) RadioShack-Nissan-Trek azonos idővel
3. Vincenzo Nibali (olasz) Liquigas-Cannondale a. i.
4. Peter Sagan (szlovák) Liquigas-Cannondale 2 mp hátrány
5. John Degenkolb (német) Project 1t4i 2 mp h.
6. Filippo Pozzato (olasz) Farnese Vini-Selle Italia 2 mp h.
7. Óscar Freire (spanyol) Team Katyusa 2 mp h.
8. Alessandro Ballan (olasz) BMC Racing Team 2 mp h.
9. Daniel Oss (olasz) Liquigas-Cannondale 2 mp h.
10. Daniele Bennati (olasz) RadioShack-Nissan-Trek 2 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik