Andy Schleck ért fel elsőként a Tourmalet-ra

PÁL ISTVÁNPÁL ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2010.07.22. 19:53
null
Andy Schleck (elöl) és Alberto Contador együtt „utazott" (Fotó: Reuters)
Címkék
Andy Schleck nyerte meg a 2010-es Tour de France 17. szakaszát, de az igazi győztese az etapnak Alberto Contador lehet.

A nagy hőség alábbhagyott a legmegerőltetőbb szakaszra, a rajtot megelőző éjszaka eső áztatta a versenyzőkre váró emelkedőket, amelyek között szerepelt a gyilkos Tourmalet is. A 17 fokos hőmérséklet árát ködben és csúszós aszfaltban szabta meg az időjárás.

Hét kerékpáros már három kilométer után meglépett a mezőnytől, de nem volt köztük nagyobb név. Az összetettben harmadik helyen álló Sanchez 23 megtett kilométer után földre tette kerékpárját, és sok időt vesztett. Contador ugyan szerette volna, ha az élmezőny bevárja honfitársát, ám nem mindenki állt az ötlet mellé teljes mellszélességgel, így mindenki folytatta a tekerést, ahogy csak bírta.

Schleck és Contador szinte végig egymás mellett haladt, kettőjük közül Schlecknek lett volna fontosabb lehagyni vetélytársát, mégis úgy tűnt, Contador a frissebb, benne van több tartalék, ha akarná, egy jó ütemű ritmusváltással eldönthetné a versenyt. Contador azonban megelégedett azzal, hogy „kéz a kézben" haladtak át a célvonalon.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a szakaszok szakaszát megnyernem, már ez is óriási érzés. Egyszerűen nem tudtam lehagyni Albertót, végig mellettem jött, hihetetlen erőben van. Mivel ezúttal nem volt rajta a napszemüvege, láttam a szemét, láttam, hogy ugyanolyan elszánt végig, ez pedig engem őrölt fel"– mondta Schleck a célba érkezés után, és a szavain kívül a tekintete is arról árulkodott, már elkönyvelte magában, az idén sem nyeri meg a francia kerékpáros-körversenyt.

A hátralévő három szakaszon Andy Schlecknek azért még lesz esélye behozni hátrányát, amely nyolc másodperc az összetettben vezető Alberto Contador mögött.

97. TOUR DE FRANCE 
17. SZAKASZ, PAU–COL DU TOURMALET (174 KM)
1. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 5:03:29, 2. Contador (spanyol, Astana) azonos idővel, 3. Joaquin Rodríguez (spanyol, Katyusa) 1:18 perc hátrány
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Alberto Contador 83:32:29, 2. A. Schleck 8 másodperc hátrány, 3. Sánchez González 3:32 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Thor Hushovd (norvég, Cervelo) 191 pont, 2. Petacchi (olasz, Lampre) 187, 3. Cavendish (brit, HTC-Columbia) 162. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Anthony Charteau (francia, Bouygues Telecom) 143, 2. Moreau (francia, Caisse d'Epargne) 128, 3. A. Schleck 116. A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Andy Schleck 83:32:47, 2. Gesink (holland, Rabobank) 6:33 p h., 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 10:04 p h. A csapatversenyben: 1. RadioShack 250:44:40, 2. Caisse d'Epargne 8:30 p h., 3. Rabobank 33:39 p h. Következik: 18. szakasz (Salies-de-Béarn–Bordeaux, 198 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik