Andy Schleck átvette a vezetést összetettben

Vágólapra másolva!
2011.07.22. 18:23
null
Andy Schleck (balra) itt még nem, de holnap már sárga trikóban tekerhet (Fotó: Reuters)
Címkék
A Tour de France 19. szakaszát a francia Pierre Rolland nyerte meg Samuel Sánchez és Alberto Contador előtt. Az összetettben Andy Schleck átvette a vezetést.

A 2011-es Tour utolsó hegyi szakasza várt pénteken a még versenyben maradt 168 kerékpárosra a szombati egyéni időfutam előtt. Bár a tegnapi, három csúcskategóriás emelkedőt is rejtegető etaphoz képest a mai táv majdnem száz km-rel rövidebb volt, a nehézségi szint hasonlóan magas volt – pláne, hogy a Galibier ezúttal is szerepelt az útitervben.

Néhány bemelegítő km után Johnny Hoogerland vezetésével tizennégyen elszabadultak a mezőnytől, s hamar több mint kétperces előnyre tettek szert. A szakasz első hegyéhez, a Col du Télégraphe-hoz érkezve Alberto Contador magasabb sebességi fokozatba kapcsolt annak érdekében, hogy az összetettben lévő majd ötperces hátrányából minél kevesebb legyen az utolsó két versenynaphoz közeledve.

Nem kellett kétszer szólni a Schleck-fivéreknek, akik észnél voltak, és rögvest a spanyol nyomába eredtek, akárcsak Cadel Evans, Samuel Sánchez és Daniel Navarro is. Az összetettben vezető Thomas Voeckler is megpróbálta tartani a Contador által diktált elképesztő iramot – több-kevesebb sikerrel.

Contador ezután ismét szökésbe kezdett, amelynek eredményeként sikerült leráznia Fränk Schlecket és Barredót, miközben Andy Schleck továbbra is ott lihegett a spanyol kerékpáros nyakában Evansszal és Voecklerrel együtt, akik azonban lemaradtak az időközben az élen haladókat is utolérő Contador, A. Schleck párostól. Evansnak technikai probléma miatt az eset után kerékpárt kellett cserélnie.

Az első csúcson Pablo Urtasan haladt át elsőként, őt követte Andy Schleck.

A Galibier-hez közeledve Voeckler megpróbálta ledolgozni hátrányát, de erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak. A szakasz második hegyi hajráját is Schleck nyerte meg, miközben előnye Voecklerrel szemben már másfél percre duzzadt.

A legendás Alpe D'Huezen a francia Pierre Rolland hatalmas hajrájának köszönhetően elsőként érhetett célba, őt követte a hegyi versenyben az élre álló Samuel Sánchez, valamint Alberto Contador, aki faragott ugyan hátrányán, ám nem annyit, amennyit szeretett volna. Voeckler végül három és fél perccel ért be az etapot megnyerő csapattársa mögött, így az összetettben immár Andy Schleck vezet fivére, Fränk és Evans előtt.

A nagy kérdés, hogy az ausztrál le tudja-e dolgozni 57 másodperces hátrányát a szombati egyéni időfutamon.

TOUR DE FRANCE
19. SZAKASZ, MODANE VALFRÉJUS–ALPE D’HUEZ, 110 KM
1. Pierre Rolland (francia, Europcar) 3:13:25 óra
2. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel-Euskadi) + 14 másodperc
3. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank Sungard) + 23 mp
...5. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing)
+ 57 mp
...9. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-trek) azonos idővel + a. i.
...20. Thomas Voeckler (francia, Europcar)
+ 3:22 p

 

AZ ÖSSZETETT ÉLMEZŐNYE
1. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 82:48:43 ó
2. Fränk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) + 0:53 perc
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) + 0:57 p
4. Thomas Voeckler (francia, Europcar) + 2:10 p
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik