Ami nem ment Morenónak, sikerült Gadret-nak

Vágólapra másolva!
2011.05.18. 18:07
null
Wouter Weylandtot szülővárosában, Gentben helyezték végső nyugalomra (Fotó: Reuters)
Címkék
A Giro d'Italia 11., Tortoreto Lido–Castelfidardo közötti szakaszán sokáig úgy tűnt, hogy Daniel Moreno „hazaérhet", azonban a célegyenesben beérték őt, és végül a francia John Gadret (AG2R) került ki győztesen a hajrából. A szerdai etap egyperces gyászszünettel kezdődött, Wouter Weylandt emléke előtt adózott a mezőny, akit szülővárosában, a Belgiumban található Gentben helyeztek végső nyugalomra.

A 11. szakasz emelkedőkkel tarkított nehéz etap, hiszen négy negyedik kategóriás hegyet kell „megmásznia" a mezőnynek. A Monte-Ripaberarda (13.7 kilométer) három százalékos, a Monte Vidon Combatte (2.6 kilométer) 8.6 százalékos, a Rapagnano (5.1 kilométer) 3.8 százalékos, míg a Morrovalle (4.2 kilométer) 4.4 százalékos emelkedő.

A rajt után rögtön néhány kilométerrel történt egy bukás: Robert Kiserlovski (Astana) és Frederik Veuchelen (Vacansoleil) is elesett, azonban mindketten folytatni tudták a versenyt.

A szakasz elején többen is megpróbáltak meglépni a mezőnytől, azonban nem jártak sikerrel.

Mintegy 80 kilométerrel a befutó előtt egy tízfős csoport lépett el a mezőnytől: Christophe Le Mevel (Garmin-Cervelo), Daniel Moreno (Katyusa), Marco Marzano (Lampre-ISD), Valerio Agnoli (Liquigas), Betancur Gomez és Fabio Taborre (Acqua), Simone Stortoni (CSF), Ignatas Konovalovas (Movistar), Tiago Machado (RadioShack) és Lars Petter Nordhaug (Sky).

A szökevények Le Mevel vezérletével hamarosan kétperces előnyre tettek szert, melyet sikerült stabilizálniuk. Később Steven Kruijswijk (Rabobank) is csatlakozott az élen álló csoporthoz.

Eközben a mezőny elején a csapatversenyben is élen álló Astana és a Saxo Bank posztolt, a rózsaszín trikót viselő Alberto Contador kényelmes tempóban kerekezett Viscontival karöltve.

Mintegy 30 kilométerrel a befutó előtt Moreno gondolt egyet, és meglépett az élbolytól, és néhány kilométer eltelte után már több mint 30 másodperces előnyre tett szert. Többen is megpróbáltak az útjába eredni, azonban végül Konovalovasnak sikerült befognia a kissé elfáradó spanyolt.

Miközben a Katyusa és a Movistar kerékpárosa kéz a kézben haladt az élen, a mögöttük egyre gyorsító kilences csoport Le Mevel vezérletével a nyomába eredt a vezető duónak, amelynek előnye harminc másodperc körül stabilizálódott.

Moreno nem adta fel szakaszgyőzelmi reményeit, elszakadt Konovalovastól, és sokáig úgy tűnt, hogy „hazaérhet". A spanyol ereje mintegy 400 méterrel a cél előtt fogyott el, amikor az egész mezőny beérte, és végül a francia John Gadret (AG2R) produkált hatalmas hajrát, ezzel pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta a Girón.

Gadret élete első szakaszgyőzelmét aratta a Girón (Fotó: cyclingnews.com)
Gadret élete első szakaszgyőzelmét aratta a Girón (Fotó: cyclingnews.com)

 

A második helyre Joaquím Rodríguez (Katyusa) jött be, míg a harmadik helyet Giovanni Visconti (Farnese) szerezte meg. Az összetettben élen álló Alberto Contador az ötödik helyen végzett, így megtartotta a rózsaszín trikót.

 

GIRO D'ITALIA
11. SZAKASZ
Tortoreto Lido–Castelfidardo, 142 kilométer
1. John Gadret (AG2R) 3:33:11
2. Joaquím Rodríguez (Katyusa) azonos idővel
3. Giovanni Visconti (Farnese) azonos idővel

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Alberto Contador (Saxo Bank) 40:37:51
2. Kansztantin Szivcov (HTC-Highroad) +0:00:59
3. Vincenzo Nibali (Liquigas) +0:01:21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik