A zsolnai fiú nem sokáig tétlenkedett a Touron

Vágólapra másolva!
2012.07.01. 18:02
Címkék
A szlovák Peter Sagan nyerte meg a Tour de France első, Liege és Seraing közötti szakaszát, míg összetettben továbbra is a szombati prológon diadalmaskodó Fabian Cancellara vezet.
Peter Sagan gyorsan megszerezte az első szakaszgyőzelmét a Tour de France-on (Fotó: Reuters)
Peter Sagan gyorsan megszerezte az első szakaszgyőzelmét a Tour de France-on (Fotó: Reuters)

 

Az Ardennek lábainál megrendezett 198 kilométeres belgiumi szakasz legelején meglógott a mezőnytől egy hatfős csoport: a spanyol Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), a dán Michael Mörköv (Saxo Bank-Tinkoff Bank), valamint négy francia, Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale), Nicolas Edet (Cofidis), Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) és Yohann Gene (Europcar). A 9. kilométerre 2:10 percre növelték az előnyüket, majd az 50.-re az öt percet is megközelítette a fórjuk, amely ezután csökkenni kezdett.

A befutót leszámítva négy negyedik kategóriás hegyi hajrá nehezítette az etap útvonalát, és a dán Mörköv volt a legjobb ezeken, így a hétfői folytatáson övé lesz a piros pettyes trikó.

A szökevények előnye 28 km-rel a vége előtt már csak egy perc volt, 9 km-rel a cél előtt pedig teljesen elolvadt. A finisben a szombati prológot megnyerő Fabian Cancellara állt az élre, mögötte szorosan pedig a 22 éves szlovák Peter Sagan haladt, aki első alkalommal vesz részt a Francia körversenyen. Néhány száz méterre a célvonaltól utolérte őket a norvég Edvald Boasson Hagen, ám a szakaszgyőzelemre végül sem neki, sem Cancellarának nem volt esélye, mivel egyértelműen a zsolnai születésű Sagan bizonyult a legerősebbnek a trióból. A Liquigas szlovák kerékpárosa az első, 1990-es években született (a pontos dátum: 1990. január 26.) győztes a Tour történetében.

A belgiumi Ouffet városon is áthaladt a mezőny (Fotó: MTI)
A belgiumi Ouffet városon is áthaladt a mezőny (Fotó: MTI)

Cancellara ezzel együtt elégedett lehet, hiszen továbbra is vezet az összetettben, maradt hét másodperc előnye a második helyen álló Bradley Wigginsszel és a harmadik Sylvain Chavanellel szemben.

Nem volt jó napja a jó eredménytől a prológon defekt miatt eleső német Tony Martinnak, aki a 11. kilométernél elesett, s bár folytatni tudta, a főmezőny végén haladva többször is szóba elegyedett a verseny főorvosával – ami sohasem jelent jót. A tavalyi Touron szakaszt nyerő Luis León Sánchez 20 kilométerrel a cél előtt esett el, s bár beért a célba, azt követően csuklósérülése miatt kórházba vitték röntgenvizsgálatra.

A tavalyi győztes ausztrál Cadel Evans feljött a nyolcadik helyre.

TOUR DE FRANCE 2012
1. SZAKASZ, LIEGE–SERAING, 198 KM
1. Peter Sagan (szlovák, Liquigas)
4:58:19
2. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack-Nissan) a. i.
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) a. i.

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack-Nissan) 7:13 perc
2. Bradley Wiggins (brit, Sky) +7 mp.
3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma-Quickstep) a. i.
4. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) +10 mp.
5. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) +11 mp.
6. Gyenyisz Menysov (orosz, Katyusa) +13 mp.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik