„Romokban a kerékpársport” - az Armstrong-ügy visszhangja

Vágólapra másolva!
2012.10.23. 17:24
null
Lance Armstrongnak doppingügye ellenére is sok követője maradt (Fotó: Reuters)
Címkék
A Lance Armstrong körül kibontakozott doppingbotrány újabb és újabb ellentéteket élezett ki a kerékpársportban. Mint ismert, a visszavonult amerikai versenyzőt a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) megfosztotta mind a hét Tour de France-győzelmétől, mondván, neki nincs helye ebben a sportágban. Tyler Hamilton, Armstrong korábbi csapattársa kiakadt a szövetség elnökére, Pat McQuaidre, míg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke is növelte a nyomást az UCI-n.

Tyler Hamilton és Floyd Landis is Armstrong ellen tanúskodott, s McQuaid sz.rházinak nevezte őket. Hamiltonnál ez kiütötte a biztosítékot, és az UCI elnöke ellen fordult.

„Pat McQuaid megnyilvánulásai is mutatják, hogy milyen képmutató vezető valójában – olvasható Tyler Hamilton hivatalos közleményében. – Ahelyett, hogy reményt adna a következő generációnak, ujjal mutogat bizonyos emberekre, másokat hibáztat, és azokat támadja, akik fel merik vállalni a véleményüket. Pat McQuaidnek nincs helye a kerékpársportban."

MINTHA MEG SEM TÖRTÉNT VOLNA

Lance Armstrong twitteres életrajzából is kihúzta a tőle elvett hét Tour-győzelmet. Eddig úgy szólt a jellemzés, hogy 5 csodálatos gyermek apja, hétszeres Tour de France-győztes, rákellenes harcos, részmunkaidős triatlonos. A javított változat szerint: 5 csodálatos gyermeket nevelek, küzdök a rák ellen, úszom, kerékpározom, futok és golfozok, amikor csak tehetem.

Persze McQuaid sem hagyta annyiban: „A másik dolog, ami idegesít, hogy Landisből és Hamiltonból hősöket csináltak. Ők ettől nagyon messze vannak, mint a nappal az éjszakától. Nem hősök, sz.rháziak. Csak ártottak ennek a sportágnak".

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, John Fahey is tovább növelte a nyomást az UCI-n, mondván, kíváncsian várja, mit tesz a szövetség a közeljövőben a hasonló esetek elkerüléséért.

„Kíváncsian várom, mit fog tenni az UCI a jövőben azért, hogy többé ne forduljon elő ilyen, mint az Armstrong-eset – nyilatkozta John Fahey. – Le kell venniük a szemellenzőt, vissza kell tekinteniük a múltra, feltenni az embereknek a kérdést, hogy képesek-e tovább is ebben a sportágban dolgozni. Ha ezt nem teszik meg, elvesztik a hitelességüket. Vissza kell adniuk a hitet az embereknek és a szurkolóknak, akik támogatni fogják ezt a sportágat a jövőben is."

PÉNZVISSZAFIZETÉS
A Tour-győzelmei mellett pénznyereményeitől is megfosztanák, pontosabban visszakövetelnék azt Armstrongtól. Részletek itt.

Armstrong korábbi norvég csapattársa, Steffen Kjaergaard is beismerte, hogy EPO-t és kortizont használt a US Postal Service csapatnál. Kjaergaard hozzátette: a többi csapattársa is használt tiltott szereket, de arról nincs hiteles információja, hogy pontosan mit.

Az ötszörös Tour-győztes Eddy Merckx jól ismeri Armstrongot, ám erről a témáról sohasem beszélt a győzelmeitől megfosztott amerikaival: „Sokszor találkoztam Lance-szel, de sohasem beszéltünk doppingról, orvosokról vagy ilyen dolgokról. Na persze nem is tartozott nekem jelentéssel, ez az ő problémája, de én is beleestem a csapdába."

Merckxnek is voltak doppingproblémái karrierje során: a belga kerekes 1969-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1972-ben és 1974-ben győzött a Tour de France-on, ám az 1969-es Giro d'Italiáról kizárták, mivel pozitív lett a doppingtesztje.

Egy másik korábbi kerékpáros kiválóság, Miguel Indurain hisz Armstrong ártatlanságában, ám azt furcsának találja, hogy az amerikai nem küzd a tőle megszokott vehemenciával az ügyben.

„Én hiszek benne, hogy Lance ártatlan. Ő mindig tiszteletben tartotta a szabályokat, minden pert megnyert, amit ellene indítottak – mondta Miguel Indurain, ötszörös Tour-győztes korábbi kerékpáros a Marca rádiónak. – Ami meglep, hogy nem küzd. Szerintem vissza fog térni, fellebbezni fog, hogy megmutassa, fair sportoló volt mindig is."

NEMZETKÖZI SAJTÓVISSZHANG

Spanyolország

El País:

„Immár hivatalos: Lance Armstrong sosem létezett. Az UCI feledésre ítélte a texasi bringást."

El Mundo:

„Az UCI guillotine alá küldte a felségárulással vádolt Armstrongot. A texasi nevével fémjelzett időszakot törlik a kerékpársport nagykönyvéből. Az UCI ugyanakkor túl messzire ment saját múltjának feldolgozásával, és a sportág megmentése helyett még mélyebb szakadékba rántja le."

El Periódico:

„Armstrong eltűnik a történelemkönyvekből. Az UCI példát statuált."

Marca:

„Az Armstrong-ügy nem csak az amerikai kerekes bukását okozza, mivel az UCI is megroggyant és hiteltelenné vált. A botrány jól mutatja, hogy a baj gyökerét nem csak a versenyzőknél kell keresni."

As:

„Armstrong bukása nem katasztrófa, sokkal inkább katarzis. Ő volt a gonosz seriff, és jó, hogy ezt most már mindenki tudja."

Olaszország

La Gazzetta dello Sport:

„Armstrong törölve. Game over. Egy korszak lezárult. Történelmi fordulat és elszalasztott esély. Pat McQuaid elnöknek bocsánatot kellett volna kérnie az UCI tétlenségéért."

Corriere dello Sport:

„A kerékpársport kitörölte Armstrongot."

Tuttosport:

„Armstrongtól elvették a Tour-címeit, a kerékpársport romokban."

Corriere della Sera:

„Jobb későn, mint soha. Armstrong eltűnt, a remény maradt."

Il Tempo:

„Egy mítosz vége."

Egyesült Államok

USA Today:

„A tagadás évei után Armstrong stratégiája összeomlott."

Boston Globe:

„Armstrong a sporttörténelem legnagyobb szégyene?"

Sports Illustrated:

„A profi kerékpársport korántsem tökéletes intézmény, de jobb, mint előtte."

Anglia

The Times:

„A hét főbűn. Armstrong kis híján a kerékpársport végzete lett."

Daily Mirror:

„A hős semmivé lett. Megérdemli, hogy elfelejtsék."

Daily Mail:

„Nyeregben a szégyennel. A siránkozós UCI-főnök továbbra sem szembesül a kerékpársportot megtámadó hazugsággépezettel."

The Daily Telegraph:

„A doppingkorszak szörnyűségeit nem szabad elfeledni. Armstrong neve eltűnik az évkönyvekből, de a történetét sok fiatal bringásnak el kell mondani."

FORRÁS: MTI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik