A mezőny „hagyta”, hogy De Clercq hazaérjen

Vágólapra másolva!
2011.05.13. 17:29
null
A mezőny eltaktikázta magát? (Fotó: Action Images)
Címkék
Bart De Clercq győzelmével ért véget a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny hetedik szakasza. A belga kerekes a hegyi szakasz vége előtt hét kilométerrel robbantott, a mezőny pedig csak a célvonal után öt méterrel érte őt utol.

A Giro d'Italia hetedik szakaszát ezúttal nem árnyékolta be semmilyen rossz esemény, az olasz kerékpáros körverseny legrövidebb (110 kilométer) etapja a viadal során először hegyi befutóval ért véget.

A Maddaloni és Montevergine di Mercogliano közötti szakasz két második kategóriás emelkedőt is tartalmazott, a második a – még aktív – Vezúv vulkánon húzódik, mely a 110 kilométeres szakasz befutója is egyben.

20 kilométerrel a rajt után négyen megpróbáltak elhúzni a mezőnytől, azonban később többen is csatlakoztak hozzájuk, végül beérték őket, így a szökési kísérlet meghiúsult. 32 kilométerrel a rajt után azonban öten sikeres szökési kísérletet hajtottak végre: Giovanni Visconti, Matteo Montaguti, Federico Canuti, Jerome Pineau és Lars Bak állt az élre.

A szökevények viszonylag rövid idő alatt több mint háromperces előnyre tettek szert, és ezt stabilizálni is tudták, néhány kilométerrel később azonban a mezőny – amelynek élére a Rabobank kerekesei álltak – három perc alá csökkentette hátrányát.

A versenyzők 56 kilométerrel a befutó előtt megkezdték az első emelkedőt, a Serra della Stradát. A hegyi szakasz kilenc és fél kilométer volt, és a versenyzők 750 méteres magasságig mentek föl az átlagosan 5.3 százalékos emelkedőn.

Mintegy ötven kilométerrel a szakasz vége előtt Sebastian Lang és Pierre Cazaux is meglépett a mezőnytől, és megpróbáltak az élen álló ötösfogathoz felzárkózni – amelynek hátránya az emelkedő után két percre csökkent.

Mintegy 45 kilométerrel a befutó előtt Johnny Hoogerland is úgy döntött, hogy elszakad a mezőnytől: szökési kísérlete sikerrel is járt, és egy percre felzárkózott az élen álló ötös mögé – ezalatt Lang és Cazaux elkészült erejével, így őket beérte a mezőny.

A mezőny nem akarta hagyni, hogy végül egy szökevény is hazaérjen, és hét kilométerrel a vége előtt már együtt haladt mindenki.

Bart De Clercq azonban ekkor úgy határozott, hogy megpróbálja a lehetetlent, robbantott, és négy kilométerrel a vége előtt már 32 másodperccel vezetett. Eközben a mezőny még nem szánta el magát a közös fölzárkózásra. Csak akkor „kezdett el tekerni a tömeg", amikor már mindössze 1.2 kilométer volt hátra – ez pedig későnek bizonyult.

De Clercq-et ugyanis az utolsó métereken érték csak utol, megelőzni azonban már nem tudták. Ha öt méterrel hosszabb a szakasz, nem a belga nyer.

GIRO D’ITALIA
7. SZAKASZ, MADDALONI-MONTEVERGINE DI MERCOGLIANO 110 KM
1. Bart De Clercq (Omega Pharma-Lotto)
2. Michele Scarponi (Lampre-ISD)
3. Roman Kreuziger (Astana)
4. Stefano Garzelli (Acqua & Sapone)
5. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale)
6. Joaquim Rodriguez (Katusha)
7. Jose Rujano (Androni Giocattoli-CIPI)
8. Dario Cataldo (Quick Step)
9. Alberto Contador (Saxo Bank-SunGard)
10. Christophe Le Mével (Garmin-Cervélo)
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Peiter Weening (Rabobank)
2. Marco Pinotti (HTC-Highroad)
3. Kanstantin Sivtsov (HTC-Highroad)
4. Christophe Le Mével (Garmin-Cervélo)
5. Pablo Lastras (Movistar)

.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik