A britek nem tréfálnak, Millar a negyedik győztesük

Vágólapra másolva!
2012.07.13. 18:20
null
David Millar a célba érkezés pillanatában (Fotók: Action Images)
A brit David Millar nyerte meg a Francia kerékpáros körverseny idei leghosszabb szakaszát, megszakítva ezzel az utóbbi napok jó francia sorozatát. A Saint-Jean-de-Maurienne és Annonay/Davézieux közötti pénteki 226 kilométeres etap után nem változott az összetett élcsoportja – 12 szakasz után továbbra is a brit Bradley Wiggins vezet, aki mintegy nyolcperces lemaradással, a mezőnnyel ért be a célba.

 

Nemcsak az idei „hurok" leghosszabb etapja, hanem két első kategóriás emelkedő is várt pénteken a még versenyben lévő bringásokra. Nem is késlekedtek sokáig: 26 kilométer után jött az első, a Col du Grand-Cucheron (1188 méter).

Tizenkilences boly húzta felfelé a mezőnyt, és mivel a megugrók pillanatnyilag nem veszélyesek Bradley Wigginsre, az összetettbeli első helyezett nem erőltette a támadást. A csúcsmászás a horvát Robert Kiserlovskinak sikerült a legjobban – mellesleg a 19-es csapatból ő helyezkedett a legközelebb Wigginshez péntek reggel (28:43 perc) –, az övé lett a tíz pont.

Bradley Wiggins őrzi a sárga trikót
Bradley Wiggins őrzi a sárga trikót

Az ereszkedés nem volt eseménymentes, David Moncoutié bukott és feladni kényszerült az idei Tourt, karrierje valószínűleg utolsó Francia körversenyét.

Szusszanásnyi idő után következett az újabb első kategóriás magaslat, a Col du Granier (1134 méter). A kevés híján tíz kilométeres kaptató 8.6 százalékos emelkedéssel kínálta meg a bringásokat, akik közül megint csak Kiserlovski bizonyult a legkitartóbbnak, és újabb tíz pontjával még segített is csapattársának, a svéd Fredrik Kessiakoffnak, hogy stabilizálja helyét a hegyi pontverseny élén.

A csúcsról leggyorsabban leereszkedő öt szökevény (Cyril Gautier, David Millar, Jean-Christophe Péraud, Egoi Martínez és Kiserlovski) elhúzott, 98 kilométerrel a cél előtt 7:35 perc volt az előnyük, amely felment tíz perc fölé is, és bár ebből a mezőny később faragott, nem volt kérdéses, hogy a szakaszgyőztes közülük kerül ki.

Péraud az utolsó méterekig táplálta a reményt a franciákban, hogy Thomas Voeckler és Pierre Rolland után újra hazai bringás állhat fel a dobogó legfelső fokára, csakhogy Millar másképp gondolta, kettejük hajráversenyét ő nyerte meg – nyomatékosítván az idei Tourra jellemző brit fölényt. A két csúcson taroló Kiserlovski ötödikként gurult át a célvonalon.

Sagan nemhiába méltatlankodott, 
az előtte tekerő Goss szabálytalan volt
Sagan nemhiába méltatlankodott, az előtte tekerő Goss szabálytalan volt

Mark Cavendish, Chris Froome és az összetettben vezető – pénteken csupán az összetettbeli legfőbb riválisaira, vagyis a sárga trikó őrzésére összpontosító – Wiggins után Millar a negyedik brit szakaszgyőztes az idei Touron.

Tavaly egyetlen országnak sem volt ilyen sok etapgyőztese, 2010-ben a franciák öt, a spanyolok négy saját szakaszgyőztest ünnepelhettek.

Szót érdemel még a Wigginst is rejtő mezőny befutója, amelyben ugyan Matthew Goss volt a leggyorsabb, csakhogy szabálytalanul vágott be pontversenybeli riválisa, Peter Sagan elé, ezért visszasorolták a hatodik helyről az utolsóra.

Goss 15 pontot veszített, a hatodik helyet így megszerző Sagan pillanatnyilag 56-tal vezet előtte a pontversenyben.

TOUR DE FRANCE
12. SZAKASZ, SAINT-JEAN-DE-MAURIENNE–ANNONAY/DAVÉZIEUX, 226 KM
AZ ÉLCSOPORT
1. David Millar (brit, Garmin-Sharp) 5:42:46
2. Jean-Christophe Péraud (francia, AG2R La Mondiale) azonos idővel
3. Egoi Martínez De Esteban (spanyol, Euskaltel-Euskadi) 5 mp hátrány
4. Cyril Gautier (francia, Team Europcar) 6 mp hátrány
5. Robert Kiserlovski (horvát, Astana Pro Team) a. i.
6. Peter Sagan (szlovák, Liquigas-Cannondale)7:53 p hátrány
AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bradley Wiggins (brit, Sky Procycling) 54:34:33 óra
2. Christopher Froome (brit, Sky Procycling) 2:05 p hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas-Cannondale) 2:23 p h
4. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing Team) 3:19 p h
5. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto Belisol Team) 4:48 p h

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik