Szeged rendezheti a 2011-es világbajnokságot

Vágólapra másolva!
2010.07.23. 17:07
null
Szeged legutóbb 2006-ban rendezett vb-t (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Visszalépett a francia Vichy szervezőbizottsága a 2011-es olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság megrendezésétől, a nemzetközi szövetség (ICF) pedig azt szeretné, ha Szegedre kerülne a vb.

Az eddigi tervektől eltérően Szeged rendezheti a jövő évi kajak-kenu világbajnokságot. Az eredeti elképzelés szerint Vichy lett volna a házigazdája a 2012-es londoni olimpiára is kvalifikáló világversenynek, csakhogy a franciák néhány hete jelezték, hogy visszalépnek a rendezéstől.

Az ICF végrehajtó bizottsága – amelynek tagja Vaskuti István, a magyar szövetség szakmai alelnöke – ma egyhangúlag úgy határozott Lausanne-ban, hogy a magyar szövetség és Szeged legyen a 2011-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság házigazdája. A döntés akkor válik hivatalossá, ha az ICF legfelsőbb testülete, a board is igent mond rá, ezt szerdáig kell megtenniük a board tagjainak.

„Óriási megtiszteltetés és az eddigi munkánk elismerése, hogy a nemzetközi szövetség azonnal Szegedre gondolt, amikor értesült a franciák döntéséről – nyilatkozta Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a kajakkenusport.hu-nak. A 2011-es viadal több egy hagyományos világversenynél, hiszen itt szerezhetnek kvótát maguknak a versenyzők a 2012-es londoni játékokra. Várhatóan több mint 90 ország vesz majd részt az erőpróbán, ami hatalmas szám.

Nemcsak a kajak-kenu, hanem az egész magyar sport szempontjából fontos, hogy egy ilyen színvonalas versenynek lehet a házigazdája Szeged. Az a célunk, hogy ugyanúgy, ahogy 2006-ban, jövőre is elkápráztassuk a világot! Szeretnénk, hogy a versenyzők, a televíziók előtt ülő nézők és a helyszíni szurkolók is olyan kiszolgálást kapjanak, mint korábban soha, egyetlen kajak-kenu világversenyen sem. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a következő időszakban természetesen rengeteg munkára és sok forrás bevonására lesz szükség.

A magyar szövetség korábban pályázott a 2011-es vb megrendezésére, s akkor ígéretet kaptunk mind az állam, mind az önkormányzat részéről, hogy minden támogatást megadnak a sikeres rendezéshez. Ennek értelmében az ICF végleges döntését követően azonnal megkezdjük a tárgyalást az állami sportvezetéssel és Szeged megyei jogú város képviselőivel is. Az, hogy ismét Szeged lehet a házigazda, nagyban köszönhető a város és a környéken élő emberek támogatásának, annak, hogy az elmúlt években mindig lelkesen a kajak-kenu mellé álltak."

A Vichyben tapasztalható körülményekre már a tavaszi világkupafutam után több ország versenyzői és csapatvezetői panaszkodtak. A francia szervezőbizottság akkor azt ígérte, hogy pótolják a hiányosságokat, ám mostanra eljutottak oda, hogy ez jövő augusztusig sem sikerülhet nekik tökéletesen, így a visszalépés mellett döntöttek.

Legutóbb 2006-ban rendezett Szeged világbajnokságot, azóta minden tavasszal sikeres vk-futamnak adott otthont a Maty-éri pálya. A város néhány hónapja elnyerte a 2013-as vb rendezési jogát, de az MKKSZ információi szerint, ha 2011-ben tényleg a Maty-éren lesz a verseny, akkor két évvel később viszont Portugália adhat majd otthon az eseménynek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik