Olimpia 2021: Kammerer Zoltán vihetné a magyar zászlót a megnyitón

Vágólapra másolva!
2020.04.14. 21:44
null
Kammerer Zoltán a tavalyi szegedi világbajnokságon (Fotó: Tumbász Hédi)
Ha részt vehet a 2021-re halasztott olimpián, akkor Kulcsár Krisztián MOB-elnök ígérete szerint Kammerer Zoltán viheti a magyar zászlót a tokiói játékok megnyitóünnepségén, ezzel 1972 óta az első magyar sportolóvá válna, aki kétszer is ebben a megtiszteltetésben részesülne – ezt maga a 42 éves, háromszoros olimpiai és világbajnok kajakos árulta el Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában.

 

Kammerer – aki a 2000-es olimpián Sydneyben K–2 500 és K–4 1000 méteren, míg négy évvel később Athénban ugyancsak K–4 1000 méteren nyert aranyérmet – először a 2008-as, pekingi olimpia megnyitóján vihette a magyar zászlót, s mint kedden elmondta, ha Tokióban is ott lehet, akkor ismét az ő vezetésével vonulhatna be a magyar csapat a hivatalos megnyitóünnepségre.

„Én vihetném újra a zászlót a megnyitón. Nagy megtiszteltetés lenne” – idézi az M4 Sport Kammerer nyilatkozatát, 1972 óta ő lenne az első, aki két megnyitón is viheti a magyar zászlót. Kulcsár Gergely háromszor (1964, 1968, 1972), míg Bácsalmási Péter (1932, 1936) és Németh Imre (1948, 1952) kétszer kapta meg a lehetőséget, hogy zászlóvivő legyen a nyári olimpiákon.

A 42 éves sportoló a Nemzeti Sportnak adott februári nyilatkozatában részletesen beszélt a kvótaszerzésről, illetve az olimpiai csapat lehetséges kiválasztásáról, hiszen kajak-kenuban a versenyzők nem maguknak, hanem az országnak szerzik a kvótát, vagyis nem feltétlenül azok indulhatnak az olimpián, akik a kvótát szerzik. A csapat összeállítása a mindenkori szövetségi kapitány feladata (aki a hazai válogatóversenyek eredményeit figyelembe véve szokott döntést hozni).

„Minden országból maximum hat férfi kajakos utazhat Tokióba, ennek a hat – vagy kevesebb – versenyzőnek kell megoldania a K–1 200 és 1000, a K–2 1000 és a K–4 500 méteres számot. Nekünk van egy jó, a négy kvótát már megszerző négyesünk, amelyhez én nem nyúlnék. (…) Ha rajtam múlna – és most magam ellen is beszélek! – nem bolygatnám meg Tótka Sándorék egységét, hagynám, járják a maguk útját, és menjenek az olimpiára – mondta Kammerer Zoltán. – Az ötödik hely Kopasz Bálinté. Neki is azt mondanám, készüljön nyugodtan az olimpiára, hiszen képes megnyerni a K–1 1000 métert. És hogy a hatodik ember hogy jön a képbe? Mondjuk, az ötszáz négyesből valaki beülne hozzá az ezer párosba, de akkor már megbontanák a négyest, egyvalaki figyelme már megoszlana két szám között. Szóval jó, hogy nem nekem kell ebben a kérdésben dönteni és összehangolni az olimpiai programot a versenyzők számával…”

„Nem leszek elkeseredve, ha nem jön össze az olimpiai részvétel. (…) Gyorsan jegyezzük meg, ha sikerül is a kvótaszerzés, ahhoz, hogy abból olimpiai szereplés legyen, sok mindennek klappolnia kell. Nem is tudom, mekkora sansz van rá, de a matematikai esély megvan” – fűzte hozzá februárban Kammerer.

A magyar kajaklegenda a Sportvilágban kedden elmondta: „Emlékszem, amikor húszévesen lementem edzeni, elég volt két karkörzés, és mentem egy pályacsúcsot. Na, most a két karkörzés már kevés ehhez.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik