LIPICZKY ÁGNES 2019.08.25 23:49 Frissítve: 2019.08.25 23:51

Kulcsaink – Lipiczky Ágnes jegyzete

 

A bajban ismerszik meg igazán a barát – tartja a mondás, s ha szívünkre tesszük a kezünket, vészhelyzetben, bajban láttatjuk igazi arcunkat. Akkor kerülnek a felszínre mélységeink, kétségeink, olyan gondolataink, amelyekre többnyire rázárjuk ajtónkat, eltakarjuk őket a világ elől.

Kozák Danuta sokszor zárta magára ezt az ajtót. Nem mintha takargatnivalója lett volna, egyszerűen az ő (és párja, Somogyi Béla) világába nem fért bele a reflektorfény, a felfokozott figyelem, a ki-be járkálás – ahogy az a sztársportolók vagy épp bulvárcelebek mindennapjaiban megszokott.

 
Kozák Danuta: „Fizikailag és mentálisan is nehéz volt a világbajnokság”

Danuta csínján bánt a nyilatkozataival, sosem voltak hangzatos szavai, s olykor szűkre mérte a mosolyát is, hiszen minél vehemensebben verték az ajtaját, annál többször fordította meg a kulcsot a zárjában.

„Nem a marketingesek álma” – csóválták sokszor a fejüket a szakemberek, s talán a mai mércével mérve valóban nem az, ám hogy az öt olimpiai, számtalan világbajnoki aranyérmén túl micsoda értéket képvisel, azt itt, a Maty-éren láthattuk, láttatta meg velünk igazán.

Mert ajtót nyitott.

Pályafutása talán legrosszabb világversenye után tiszta szívvel tárta ki kapuját. Beszélt arról, micsoda teherként élte meg, hogy megannyi világverseny, sok-sok megélt siker után a legegyszerűbb hibába esett/estek edzőjével: ahogy a kölyökversenyek előtt is szokás, elmulasztották lemérni a világbajnoki futamban rajthoz álló, aranyesélyes magyar hajót.

Kiállt a kamerák kereszttüzébe vasárnap délben, a világbajnoki bronzérme után is. Mesélt terhekről, lelki nehézségről, hullámvölgyekről, arról, hogy már mást se kívánt, csak hogy a szezon végére érhessen. Készségesen lépett egyik kamerától a másikig, diktafontól diktafonig, nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

Egy fáradt, törődött, csalódott, de valódi ember nézett vissza ránk.

Aki gondolatban talán már a kertkapun belül járt, s az ajtó előtt épp a táskája mélyéről kotorta elő a lakáskulcsát…

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu vb N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.

2019.08.26 09:57:38

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ

„Még az interjúimat is elképzeltem, hogy mit mondok majd, ha megnyerem a versenyt.”

2019.08.25 23:49:19

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

NS-VÉLEMÉNY. Nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

2019.08.24 09:23:06

Kajak-kenu vb Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

Lucz Dóra kevéssel maradt le az olimpiai kvótáról • Noé Zsombor és Bogár Gábor ötödik lett.

2019.08.23 21:09:33

Kajak-kenu vb BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Nem az a baj, hogy valaki megpróbálja legyőzni a saját határait, és arról tesz tanúbizonyságot, hogy számára a lehetetlen csak egy szó a szótárból. De ha az önmegvalósításhoz küldetéstudat is társul, akkor inkább küldjük vissza a rajthoz.