Kozák Danuta adta a ritmust: hét hajónkból hat döntős

Vágólapra másolva!
2011.08.19. 14:04
null
Kozák Danuta a 45. örökös bajnoka a sportágnak (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Címkék
Pénteken hét versenyszámmal folytatódott a szegedi kajak-kenu világbajnokság. A délelőtti előfutamok során csak a K-2 500 méterről lehetett egyenes ágon bejutni a fináléba, ezt a Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros sikerrel meg is tette. A többieknek a déli folytatásban a középdöntőben volt még jelenésük, és egy kivétellel ott is hozták a tőlük elvártakat: bekerültek a fináléba. A C-2 1000 méteres egység kiesése azonban duplán csalódás és hideg zuhany. A pénteki versenynap a 16 órakor kezdődő döntőkkel folytatódik, majd ér véget. A finálékat a Nemzeti Sport Online folyamatosan frissülő, élőképes cikkben közvetíti!

ELŐFUTAMOK

Kozák Danuta (női K-1500 m, hat előfutam, 46 egység) rajt-cél győzelmet aratott a második futamban, de azért érződött, erősebben kellett húznia, mint az ezres előfutamosoknak, a mezőny kiegyenlítettsége nagyobb iramot generált. A finisben aztán már szurkolást is kapott a magyar világbajnok.

Kugler Attila (K-1500 m, hat előfutam, 46 egység) ellenben már a rajttól korrekt hangorkán mellett lapátolhatott, bizonyítandó, hogy ezen a napon nemcsak a versenyzők, hanem a szurkolók közül is jó páran korán keltek, és hangolnak a délutáni előadásra. A magyar versenyző futamában a második helyen ért célba, nagy finisben milliméterekkel maradt el fehérorosz ellenfelétől. A duón érződött, nem tudták magukat függetleníteni a lelátói hangulattól, nem feltétlenül tartalékoltak és taktikáztak a középfutamra, elvitte őket a hév. Méghozzá nem a csepeli, hanem a szegedi hév...

A 18 éves, tavaly ifjúsági világbajnoki címet nyerő fiatalabb Korisánszky fivér, Dávid (C-1 500 m, négy futam, 32 egység) négyes hajrában futamgyőzelemmel lépett tovább a középfutamba, igaz, ezért jól ki kellett hajtania magát. A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős (K-2500 m, három előfutam, 23 egység) első helye azonnali döntős szereplést ért, kiválóan dolgoztak mezőnyben és a hajrát is bírták.

Csipes Tamara és Kovács Katalin (női K-2500 m, négy futam, 30 egység) az esztétikára is ügyelve szemet gyönyörködtő evezéssel, egy hajót adva a mezőnynek nyerte meg előfutamát. A szezonra összetérdelő Széles Gábor, Nagy Péter egységre (C-2 1000 m, négy futam, 28 egység) nehéz középfutam vár a döntőbe jutásért, a bivalyerős mezőnyben előfutamukban a negyedik helyen végeztek. Bár érezhető volt, maradt bennünk erő a folytatásra, de azért a riválisokban is.

Zárásként érkezett a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely alkotta kajakos kvartett (K-4 1000 m, négy futam, 31 egység), amely biztosan haladt az élen a táv nagyobb részén, majd későn finiselt – ha úgy igazából hajráztak egyáltalán –, így a fehéroroszok beelőztek, és a csehek is felzárkóztak. A mieink a második helyen jutottak be a középfutamba.

KÖZÉPFUTAM

A folytatásban elsőként ismét Kozák Danutának volt jelenése a mieink közül (női K-1500 m), ifjú klasszisunk ezúttal is bizonyította kivételes képességeit. A középfutamát remek versenyzéssel nyerte meg a nagyon bekezdő dán Henriette Engel Hansen előtt. A Honvéd kajakosa 250 méterig szorosan tapadt az élen haladó dánra, majd ellépett mellőle, és a végére egy hajó lett az előnye. Legnagyobb riválisai közül az ukrán Inna Oszipenko-Radomszka erős kezdés után finiselni már nem tudott, igaz így is biztosan nyert. Ellenben a német Nicole Reinhardt szépen felépített futamot követően remekül hajrázott, és még el sem fáradt annyira, mint az ukrán. Ráadásul az ideje is kiváló, rá jó lesz vigyázni.

Ott lesz a döntőben Kugler Attila (K-1500 m) is, méghozzá remek hajrájának köszönhetően. A táv felénél ugyanis még csak a hatodik helyen forgatta a lapátot az MTK versenyzője, onnantól kezdve aztán sorra hagyta le riválisait, és az utolsó métereken megfogta az előtte haladót, akit célfotóval tudott megelőzni a biztos döntőbeli szereplést érő második helyért.

Korisánszky Dávid (C-1500 m) megbízható fiatalember, kifejezetten jó társaságba keveredett, amikor a középfutamban cseh és román ellenfelével tartotta az iramot. Bár 250 méter megtételét követően még csak a negyedik idő volt az övé, de a mezőny eléggé együtt ment. A hajrához érve aztán az előbb említett trió egyre jobban meglépett a többiektől. Végül a mi fiúnk harmadiknak ért célba, ami ebben a számban automatikusan döntőt ért.

SZAVAZÁS

Hány aranyérmet szereznek a magyarok a szegedi kajak-kenu vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Csipes Tamara, Kovács Katalin alkotta páros (női K-2500 m) a középfutamban is „lesimázta" a mezőnyt. Már 250 méter megtételét követően az élen haladtak a mieink, és amíg a hajrában a riválisok vért izzadtak, addig háromnegyed hajót kaptak azoktól a magyaroktól, akik nem mentek maximummal, igaz, azért ez így is erősebb pálya volt az átlagosnál.

A nap egyetlen, igaz annál nagyobb csalódását a C-2 1000 méteres párosunk okozta. Pedig az idén összetérdelő, a válogatókon kiváló egységeket maga mögé utasító Széles Gábor, Nagy Péter kettőstől sokat, a magyar hagyományok méltó folytatását vártuk. Erre fel még a döntőről, így az ott megszerezhető olimpiai kvótáról is lemaradtak. Ötszáz méter után még a negyedik helyen láthattuk őket, ami nem adott okot az aggodalomra, az már annál inkább, hogy amíg a riválisok erősítettek, ők egyre jobban csúsztak vissza. A 750-es pontnál már csak a hatodik helyen haladtak, messze a továbbjutást érő első három pozíciótól, végül a hetedik helyen értek be a célba. Két éve a Sáfrán fivérek, Mátyás és Mihály Eb-győztesként csalódottan vették tudomásul, hogy a vb-n kevéssel lemaradtak a dobogóról, ellenben tavaly a Tóth Márton, Mike Róbert egységnek sikerült megcsípnie a vb-bronzérmet. A szám a jelek szerint továbbra is nyitott, igaz, a jövőben az olimpiai két kvóta megszerzése lesz az elsődleges feladat. A mieink a K-1 1000 méteres versenyszámot követően – amely szintén olimpiai szám – a második szegedi döntőről maradtak le ezzel.

A Kammerer, Vereckei, Kucsera, Boros kajaknégyes (K-4 1000 m) viszont végig vezetve, két beülőnyi különbséget adott a spanyoloknak – a többieknek még többet –, óriási fináléra van kilátás, a mezőny bombaerős. Az előttük lévő középfutam során például elvérzett a címvédő francia hajó – a hetedik helyen ért célba –, pedig tavalyhoz képest mindössze egyet cseréltek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik