MTI 2019.08.04 17:33 Frissítve: 2019.08.04 17:58

Korosztályos kajak-kenu vb: öt arany zárásként, az éremtábla élén a mieink

A magyar válogatott öt aranyat és további négy érmet szerzett a vasárnapi utolsó napon a romániai Pitestiben rendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon, így tíz első, hat második és öt harmadik helyezéssel toronymagasan az éremtáblázat élén végzett.

 

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az utolsó napon, az 500 méteres döntőkben győzött a fiatalabb korosztályban Kőhalmi Emese és Redl András, az U23-asoknál Pupp Noémi (mindhárman K–1). Kőhalmi duplázott, miután Rendessy Eszterrel párosban is nyerni tudott, és az idősebbek között is magyar duó, a címét megvédő Biben Karina, Bakó Olga kettős diadalmaskodott a kajak kettesek versenyében.

Az ifiknél K–4-ben az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence összeállítású egység és az Opavszky Réka, Gönczöl Laura kenupáros ezüstérmes lett, míg U23-ban a Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor és Koleszár Mátyás alkotta kajak négyes, valamint női C–2-ben a Kisbán Zsófia, Bragato Giada duó harmadikként ért célba.

„Pénteken az ezer és ma az ötszáz méteres futamokon a várakozásnak maximálisan megfelelt, illetve sokszor azon is felül teljesített a csapat, csak kétszáz méteren szerepeltünk kissé gyengébben, de Lucz Anna azért a szombati napunkat is széppé tette” – utalt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az UTE kajakosára, aki a legrövidebb távon megvédte címét egyesben.

„Női kajakban ki kell emelnem Kőhalmi Emesét, aki három aranyérmet nyert az olimpiai távon, egyesben ráadásul valami elképesztő fölénnyel. A férfi kajakosoknál meg kell említeni Redl Andrást, aki lemásolva Kós Benedek tavalyi teljesítményét, ötszáz méteren és ezer méteren is győzött K-1-ben, de nagyon tetszett Németh Viktor és Koleszár Mátyás produkciója is az U23-as mezőnyben. Női kenuban Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát illeti nagy dicséret, hiszen a lányok még serdülők, ennek ellenére olimpiai távon szereztek ezüstérmet C-2 ötszáz méteren, de a férfi kenusok is értek el értékes helyezéseket, mondhatjuk, hogy ők is kitettek magukért. Tehát az egész csapattal elégedett vagyok, maximálisan elismerés jár a gyerekeknek és az őket felkészítő edzőknek is” – tette hozzá.

2019.07.26 17:28:08

Kajak-kenu vb THURY GÁBOR, SZABÓ GÁBOR

Hatvanöt éve volt az a világbajnokság, amelynek mesés eredményeivel kiérdemelték a sportág legjobbjai a kiemelt figyelmet.

2019.07.12 18:21:57

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

Az Európai Játékokon két egyéni számot nyerő 22 éves kajakos édesanyjával kettesben készül a szegedi vb-re.

2019.06.14 19:55:16

Kajak-kenu vb JOCHA KÁROLY

Nyolcvanéves a magyar kajak-kenu sport egyetlen filozófia tanára.

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”