MTI 2019.08.04 17:33 Frissítve: 2019.08.04 17:58

Korosztályos kajak-kenu vb: öt arany zárásként, az éremtábla élén a mieink

A magyar válogatott öt aranyat és további négy érmet szerzett a vasárnapi utolsó napon a romániai Pitestiben rendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon, így tíz első, hat második és öt harmadik helyezéssel toronymagasan az éremtáblázat élén végzett.

 

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az utolsó napon, az 500 méteres döntőkben győzött a fiatalabb korosztályban Kőhalmi Emese és Redl András, az U23-asoknál Pupp Noémi (mindhárman K–1). Kőhalmi duplázott, miután Rendessy Eszterrel párosban is nyerni tudott, és az idősebbek között is magyar duó, a címét megvédő Biben Karina, Bakó Olga kettős diadalmaskodott a kajak kettesek versenyében.

Az ifiknél K–4-ben az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence összeállítású egység és az Opavszky Réka, Gönczöl Laura kenupáros ezüstérmes lett, míg U23-ban a Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor és Koleszár Mátyás alkotta kajak négyes, valamint női C–2-ben a Kisbán Zsófia, Bragato Giada duó harmadikként ért célba.

„Pénteken az ezer és ma az ötszáz méteres futamokon a várakozásnak maximálisan megfelelt, illetve sokszor azon is felül teljesített a csapat, csak kétszáz méteren szerepeltünk kissé gyengébben, de Lucz Anna azért a szombati napunkat is széppé tette” – utalt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az UTE kajakosára, aki a legrövidebb távon megvédte címét egyesben.

„Női kajakban ki kell emelnem Kőhalmi Emesét, aki három aranyérmet nyert az olimpiai távon, egyesben ráadásul valami elképesztő fölénnyel. A férfi kajakosoknál meg kell említeni Redl Andrást, aki lemásolva Kós Benedek tavalyi teljesítményét, ötszáz méteren és ezer méteren is győzött K-1-ben, de nagyon tetszett Németh Viktor és Koleszár Mátyás produkciója is az U23-as mezőnyben. Női kenuban Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát illeti nagy dicséret, hiszen a lányok még serdülők, ennek ellenére olimpiai távon szereztek ezüstérmet C-2 ötszáz méteren, de a férfi kenusok is értek el értékes helyezéseket, mondhatjuk, hogy ők is kitettek magukért. Tehát az egész csapattal elégedett vagyok, maximálisan elismerés jár a gyerekeknek és az őket felkészítő edzőknek is” – tette hozzá.

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”

2020.01.30 21:43:12

Kajak-kenu THURY GÁBOR

A súlyosan beteg kilencszeres világbajnok kenus nem adja fel a harcot.

2020.01.03 20:26:57

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Boldog, hogy az anyaságot és a magas szintű sportolást össze tudta egyeztetni.