Nemzetisport.hu 2010.06.13 12:03 Frissítve: 2015.03.24 01:15

Kajak-kenu: volt váci kajakos csapott le Kolonics György kenujára

Egy volt váci kajakos, a 37 éves Bánkuti Attila 471 001 forintért szerezte meg Kolonics Györgynek a Vaterán árverésre bocsátott kenuját. A licitálás nyertese kajak.hu oldalon arról nyilatkozott: nem gondolta volna, hogy övé lesz a becses ereklye.

Kolonics György halála előtt edzésre használt kenuja a Bánkuti-műhely értékes ereklyéje lesz (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)

„Én 1982-től 1991-ig versenyeztem rendszeresen, tehát a tinédzseréveimben, de utána sem távolodtam el a sportágtól, sőt Gyuritól sem. Kolóval, mondhatom, üzleti kapcsolatba is kerültünk a megmaradt baráti viszony mellett, az én cégem matricázta a versenyszerelését. Még a halála előtti napokban is arról egyeztettünk, hogy a pekingi dresszére milyen céglógóknak kellene kerülnie.”

„Megmondom őszintén, nem sok esélyt adtam magamnak a hajóra. Úgy éreztem, az én anyagi határaim ehhez nem elegendőek. Olyan áron kel majd el a hajó, ami már nekem sok, nem vállalható. Nem is tudom, de három-, négy-, sőt akár az ötmilliós árat sem tartottam elképzelhetetlennek. Abban biztos voltam, hogy olyan ember viheti majd haza a hajót, aki személyesen is kötődik valamelyest a sportághoz és Kolóhoz, de arra csak a licitálás végén gondoltam, hogy ez akár én is lehetek."

„Ismerősök már kérdezték is, mikor látnak majd kenuzni a Dunán, de felvilágosítottam őket, hogy tévedésben vannak. Kajakosként nem igazán érzek késztetést arra, hogy nekem harminchét évesen kell megtanulnom kenuzni, pláne nem egy ilyen értékes versenyhajóban. Ennél sokkal jobb helyet találtam a piros kenunak. Valamelyik műhelyünkben lesz majd elhelyezve, egy méltó, Gyuri emlékét megillető helyre. Még nem tudom, hogy a régi, már régóta működő váci vagy a hamarosan átadásra kerülő budapesti műhely lesz majd a végső hely, de az biztos, hogy nem fog egy raktár mélyén, mindenkitől elzárva porosodni. Büszkén állítom majd ki egy impozáns helyre ezt a becses ereklyét, és Koló képeivel egy kis emlékhelyet is szeretnék mellette összehozni."

A hajó hivatalos átadására június 21-én, 16 órakor a Duna Pláza mögötti Prestige toronyház aljában található boltban kerül majd sor, amely a portugál Nelo hajógyár magyarországi forgalmazójának, a kenut árverésre bocsátó Kajak.hu-nak lesz az új, impozáns budapesti üzlete. A befolyt összeg a Kolonics György nevét viselő alapítványhoz kerül, amely a jövő reménységeit támogatva eszközvásárlásra fordíthatja a 471 ezer forintot.

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu vb N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.

2019.08.26 09:57:38

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ

„Még az interjúimat is elképzeltem, hogy mit mondok majd, ha megnyerem a versenyt.”

2019.08.25 23:49:19

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

NS-VÉLEMÉNY. Nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

2019.08.24 09:23:06

Kajak-kenu vb Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

Lucz Dóra kevéssel maradt le az olimpiai kvótáról • Noé Zsombor és Bogár Gábor ötödik lett.

2019.08.23 21:09:33

Kajak-kenu vb BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Nem az a baj, hogy valaki megpróbálja legyőzni a saját határait, és arról tesz tanúbizonyságot, hogy számára a lehetetlen csak egy szó a szótárból. De ha az önmegvalósításhoz küldetéstudat is társul, akkor inkább küldjük vissza a rajthoz.