Kajak-kenu vb: Vajda ezüstérmes, Csay bronzérmes

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.08.09. 16:07
Vajda Attila ezüstérmet szerzett a kenu egyesek 5000 méteres versenyében, míg Csay Renáta bronzérmes lett K-1 5000 méteren a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

Női kajak négyesünk aranyérmes, Vajda jól járt a berúgással – a délelőtti eredmények! Női kajak négyesünk aranyérmes, Vajda jól járt a berúgással – a délelőtti eredmények!

Vajda és nagy riválisa, a német Sebastian Brendel már az első néhány száz méter után kivált a mezőnyből, s csakúgy, mint egy hónapja a németországi Eb-n, innentől kezdve különversenyt vívtak az elsőségért. Többnyire a szegediek olimpiai és világbajnoka vezetett, az utolsó kör felénél azonban Brendel állt az élre. Vajda ugyan megpróbált tapadni az ellenfélre, s a hajrában mindent elkövetett, hogy befogja, végül azonban – hasonlóan az Eb-hez és a tavalyi vb-hez – ezúttal is másodikként ért célba, s megint a németé lett az arany. A magyar kenust a kontinensviadalon utólag kizárták, most azonban nem volt szabálytalanság, s az 1000 méteren szerzett délelőtti bronz után átvehette a hosszú távú döntő ezüstérmét.

„Nagyon elégedett vagyok a vb-szereplésemmel. Nem lehet mindig nyerni, s az, hogy két éremmel térhetek haza, boldogsággal tölt el” – nyilatkozott Vajda Attila.

Vajda a délelőtt után fényesített az érmén (Fotó: MTI)
Vajda a délelőtt után fényesített az érmén (Fotó: MTI)

A férfiak K-1-es számában a 21 éves, vb-újonc Csontos Csaba nyolcadikként zárt.

A tavaly ugyancsak vb-ezüstérmes Csay Renáta végig az élbolyban haladt, jól helyezkedett, s az utolsó körben megpróbált az élre törni, de ez nem sikerült neki. A brit Louisa Sawers közben megelőzte az addig vezető, Eb-ezüstérmes fehérorosz Marina Litvincsukot, Csay pedig elment a német Melanie Gebhardt mellett, s ez is maradt a befutási sorrend: Sawers győzött Litvincsuk és Csay előtt.

„Ha tudtam volna, hogy a brit lány ilyen gyors, máshogy taktikázom az utolsó körben. Ennek ellenére határtalanul elégedett vagyok a bronzéremmel. Még nincs vége a szezonomnak, szeptemberben jön számomra a maratoni vb” – mondta Csay Renáta.

A férfiak hasonló számában a 21 éves, vb-újonc Csontos Csaba nyolcadikként zárt.

Az első döntős nap után egy arannyal, két ezüsttel és négy bronzéremmel állnak a magyarok a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon.

A vasárnapi záró nap délelőttjén 15 döntőt rendeznek meg a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó. Délután a váltók versenyeivel zárul a viadal.

Női kajak négyesünk aranyérmes, Vajda jól járt a berúgással – a délelőtti eredmények!

KAJAK-KENU VB
5000 M
Férfi C-1

1. Sebastian Brendel (Németország) 23:09.973
2. Vajda Attila 23:11.057
3. Pavel Petrov (Oroszország) 23:18.224

Férfi K-1
1. Kenny Wallace (Ausztrália) 20:12.981 p
2. Max Hoff (Németország) 20:14.004
3. Cyrille Carre (Franciaország) 20:14.562
...8. Csontos Csaba 21:10.647

Női K-1
1. Louisa Sawers (Nagy-Britannia) 23:10.957 p
2. Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 23:15.158
3. Csay Renáta 23:21.060

MÉG HÁROM TOVÁBBJUTÓ 200-ON

Az öt érdekelt magyar egység közül háromnak sikerült beverekednie magát a vasárnapi döntőbe 200 méteren. A kajakos Dudás Miklós és a kenus Nagy Péter a B fináléban szállhat vízre a záró napon. A továbbjutók egyformán második helyekkel harcolták ki az előrelépést a középfutamból.

A kajak egyesek versenyében a friss Európa-bajnok – s a négyessel délelőtt aranyérmes – Kozák Danuta a lengyelek vb-ezüstérmese, Marta Walczykiewicz mögött ért célba, a kenus Lakatos Zsanett pedig – akárcsak egy hónapja, az Eb-döntőben – csupán a bolgár Sztanilia Sztamenovától kapott ki. A Molnár Péter, Bán Kristóf kajak páros remekül teljesítve a szerbek mögött lett második, s így ugyancsak készülődhet a döntőre.

A londoni olimpián hatodik, kajakos Dudás Miklós és a kenus Nagy Péter viszont jutott tovább, előbbi harmadik, utóbbi pedig hatodik lett futamában, így a záró napon mindketten a B döntőben lesznek érdekeltek. Dudás azért nem jutott be a legjobb kilenc közé, mert a négy középfutam harmadikjai közül nem az övé volt a legjobb időeredmény.

A Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos és a Nagy, Lantos Ádám kenus duó már a pénteki előfutamból biztosította helyét a fináléban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik