LIPICZKY ÁGNES (Szeged) 2019.08.23 11:15 Frissítve: 2019.08.23 13:04

Kajak-kenu vb: Kiss Péter KL1-ben világbajnok, és kvótát szerzett

Kiss Péter KL1 kategóriában világbajnok lett és paralimpiai kvótát szerzett a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Kiss Péter KL1-ben világbajnok, és kvótát szerzett (Fotók: Tumbász Hédi)

 

Mosolygós, kedves, álmokkal, reményekkel teli fiatalember Kiss Péter, a szegedi kajak-kenu világbajnokság első magyar aranyérmese. Mindössze 16 esztendős, aki a májusi poznani parakenu Európa-bajnokságon már a dobogó tetején zárt, s most a világ legjobbjainak is megmutatta hátát – győzelme nem csak aranyat, de tokiói paralimpiai kvótát is ért.

„Ennél szebb ajándék nem is kell nekem” – törölgette könnyeit edzője, Pruzsina István, aki jövő kedden ünnepli születésnapját, de elérzékenyülten veregette meg hátát, Weisz Róbert, a magyar parakenu szakág vezetője is, hiszen valóban álomszerű az, amit a BHSE fiatalja ebben az esztendőben elért.

„Nagyon nem gondoltam, hogy így alakulhat. Az Európa-bajnokságon például azt sem hittem, hogy bejutok a döntőbe, de mindent beletettem ebbe a felkészülésbe, az akaratommal, a kitartással nem volt gond. És az Európa-bajnoki győzelem után, most a világbajnoki cím is összejött, hihetetlen boldog vagyok” – magyarázta Kiss Péter, aki fiatal kora miatt csak most tudott becsatlakozni a sportág nemzetközi vérkeringésébe. Edzője, Pruzsina István már régóta tudta, hogy gyémántot csiszolgat a tokiói paralimpiára és most Szegeden megkapták a visszaigazolást, hogy jó úton haladnak.

 

Hogy hol kezdődött a közös munkájuk?

„Három-négy éve kezdtem el a kajakozással foglalkozni – párhuzamosan az úszással. A sport rengeteget adott nekem, szebb, jobb, célokkal teli lett az életem. Ilyenkor nyáron rengeteg edzésem van, megesik, hogy három is egy nap, suli időszakban heti kétszer tudok elmenni edzésre. Tavaly még a Mozgásjavító iskolába jártam, most mentem át a Kölcsey Ferenc sporttagozatára, ahol kilencedikes leszek, ez is egy érdekes, új feladat az életemben” – magyarázta a versenyző, aki, ha edzés közben kilapátolná az aranyhalat és kívánhatna tőle, akkor egy modernebb hajót és egy autót kívánna a családjának, hiszen ő az a paraversenyzőnk, aki tömegközlekedéssel jut el az edzéseire.

„Van, hogy egy órát is várok rá, amíg a hatodik-hetedik magas padlós villamos után végre fel tudok szállni. Megesik, hogy ezért nem tudok időben odaérni az edzésemre. Nem könnyű eljutni oda, elvégezni a munkát és még jól is tanulni, többnyire csak kilenckor tudok leülni a tankönyveim elé. De ez az én életem, ami így teljes, és boldog vagyok, hogy sportolhatok.”

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu vb N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.

2019.08.26 09:57:38

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ

„Még az interjúimat is elképzeltem, hogy mit mondok majd, ha megnyerem a versenyt.”

2019.08.25 23:49:19

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

NS-VÉLEMÉNY. Nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

2019.08.24 09:23:06

Kajak-kenu vb Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

Lucz Dóra kevéssel maradt le az olimpiai kvótáról • Noé Zsombor és Bogár Gábor ötödik lett.

2019.08.23 21:09:33

Kajak-kenu vb BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Nem az a baj, hogy valaki megpróbálja legyőzni a saját határait, és arról tesz tanúbizonyságot, hogy számára a lehetetlen csak egy szó a szótárból. De ha az önmegvalósításhoz küldetéstudat is társul, akkor inkább küldjük vissza a rajthoz.