Kajak-kenu vb: döntős a két címvédő 200-as kajak párosunk

Vágólapra másolva!
2018.08.23. 18:23
null
Hagymási Réka és Szabó Ágnes a női kajak párosok 200 méteres előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Mindkét címvédő magyar kajak páros bejutott a döntőbe 200 méteren a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon. A parakajakos Suba Róbert révén csütörtökön megszületett az első magyar érem is.  

 

SUBA RÓBERT EZÜSTÉRMES

A 2016-os riói paralimpián ezüstérmes Suba Róbert ezúttal is másodikként ért célba a KL1-es kategória döntőjében, csak olasz riválisa volt gyorsabb nála. A finálé másik magyar résztvevője, Juhász Tamás negyedik lett. Varga Katalin ugyancsak negyedikként zárt KL2-ben.

A paraversenyek során 200 métert lapátolnak a résztvevők.

Suba Róbert a célban a férfi parakajak KL1 kategória 200 méteres döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Suba Róbert a célban a férfi parakajak KL1 kategória 200 méteres döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

JÓL MENTEK A KAJAK PÁROSOK 200 MÉTEREN

A Balaska Márk és Birkás Balázs alkotta kettős nagyszerűen kapta el a rajtot, s a folytatásban is jól ment, de nem annyira, mint az oroszok, akik hét századmásodperccel eléjük kerültek.

„Nagyon jól jöttünk ki a rajtból, de utána sajnos technikailag nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Egy hasonlattal élve: hatos sebességi fokozat helyett csak négyesben mentünk” – értékelt a hajómérlegelésnél az MTI-nek a két versenyző.

A nők hasonló számában Hagymási Réka és Szabó Ágnes nagy csata után harmadikként ért célba a németek és az új-zélandiak mögött, s akárcsak a Balaska, Birkás duó, készülhet a szombati fináléra.

Kozák Danuta 500-as futamáról és a többi csütörtök délelőtti eseményről ide kattintva olvashatnak!

BODONYI DÓRA DÖNTŐS, A TÖBBIEK A KÖZÉPFUTAMBAN FOLYTATJÁK

A kenus Balla Virágnak nem volt lehetősége megspórolni a középfutamot C-1 200 méteren, az új olimpiai számban, mert a 30 nevező miatt itt nem lehetett egyből bejutni a döntőbe, de a biztonság kedvéért megnyerte a futamát, mégpedig könnyedén.

A parton aztán elmondta, hogy sokkal rosszabb szélviszonyokra számított, s egész jól érezte magát a táv közben. Hozzátette: nagyon jó formában van, de hogy ez mire lesz elég a szombati középfutamban, majd a döntőben, azzal kapcsolatban nem akart jósolni.

Ezer méteren előbb a kenus Bodonyi Andrásnak, majd névrokonának, a kajakos Bodonyi Dórának szoríthattak a magyarok. Előbbi remekül versenyzett ugyan, de a brazilok világbajnokával, az olimpiai ezüstérmes Isaquias Dos Santosszal nem bírt, így hiába lett második, szombaton délelőtt a középfutamban is vízre kell szállnia.

Bodonyi Dóra a női kajak egyesek 1000 méteres előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Bodonyi Dóra a női kajak egyesek 1000 méteres előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Női K-1 1000 méteren az előfutam első helye szintén egyenes ági döntőbe kerülést ért, s a szolnoki Bodonyi Dóra, aki tavaly Európa-bajnokságot nyert ebben a számban, élt is a lehetőséggel olyannyira, hogy két hajóhosszt vert riválisaira, azaz ő pénteken már éremért szállhat vízre.

A délután egyetlen 500 méteres számának első előfutamában a magyar kenu négyes – Kiss Balázs, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Takács Mihály – utolsóként zárt az öt hajót számláló mezőnyben, így pénteken a középfutamban folytatja szereplését.

A döntőket pénteken, szombaton és vasárnap rendezik a vb-n, az első finálés napon nyolc éremcsatára kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik