P. A. 2019.08.20 20:36 Frissítve: 2019.08.20 20:43

Kajak-kenu vb: a nemzetközi szövetség elnöke szerint Szeged tökéletes helyszín

Impozáns díszletek között tartották kedd este a világbajnokság megnyitóünnepségét, a lemenő napban, a telt házas A-lelátó előtt felvonuló százegy ország zászlaja színesítette a Maty-éri pályát.

Impozáns díszletek között tartották kedd este a világbajnokság megnyitóünnepségét (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Botka László, Szeged polgármestere és José Perurena, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség elnöke egyetértett abban: Szeged tökéletes helyszíne az olimpiai kvalifikációs viadalnak.

Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára ünnepi beszédében felidézte, jó két évtizede, 1998-ban izgalommal készült az ország, Szeged városa és a Magyar Kajak-kenu Szövetség arra, hogy „az egyik legsikeresebb sportágunk világbajnokságát méltó körülmények között sikerüljön megszervezni, a rendezés pedig meggyőzte a sportág képviselőit, vezetőit: Szegeden minden feltétel garantálva van egy sikeres csúcsesemény lebonyolításához. Ennek jegyében tér vissza időről időre a világbajnokság ide, hogy a legrangosabbnak számító, olimpiai kvalifikációs verseny házigazdái legyünk – fogalmazott Szabó Tünde.

A sportvezető kitért a versenyhelyszín, a Maty-éri pálya elmúlt két évben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztésére is.

A célunk az volt, hogy a kajak-kenu sportág képviselőinek egy olyan helyszínt adjunk, amely méltó az elmúlt évek eredményességéhez és a jelen, majd a jövő generációját is teljes körűen ki tudja szolgálni. Hiszen a kajak-kenu sportág nemzetközi elismertsége, a világ sportjában betöltött egyre fontosabb szerepe és a lenyűgözően gazdag hazai hagyományai egyaránt méltóvá teszik arra, hogy egy új dimenzióba emeljük a legfontosabb magyarországi bázisát.”

Botka László, Szeged polgármestere megnyitó beszédében elmondta, a szegediek büszkék a folyamatos fejlesztésekre, amelyek eredményeként a szegedi Kajak-Kenu Olimpiai Központ mára a világ egyik legjobb olimpiai centrumja lett.

Szeged barátja a vizeknek és a vizes sportoknak. A város élete összeforrt a Tiszával és a csónakokkal. Itt talán mindenki tud bánni az evezőkkel is. Természetes tehát, hogy a kajak-kenu sport ennyire népszerű itt – mondta Botka László. – A világbajnokság pedig nem csak egy magas rangú sportesemény, hanem igazi fesztivál is. Az egész város izgalomban és lázban ég.”

José Perurena, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség elnöke kijelentette, Szeged tökéletes helyszín egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezéséhez.

Legutóbbi látogatásunk óta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Szeged városa nem kevés időt és pénzt fektetett abba, hogy ezt az eddig is világszínvonalú versenyhelyszínt tovább fejlessze a versenyzők, a nézők és a világbajnokság minden hivatalos résztvevőjének örömére. Sokan a gyorsasági szakág bölcsőjének tartják ezt a csodálatos pályát és semmi kétségem afelől, hogy a magyar szurkolók ezúttal is megmutatják, hogy miért van ez így” – mondta José Perurena.

A világbajnokság honlapján, a https://szeged2019.hu/ oldalon szerda reggel 9 órától élő streamen lehet követni az eseményeket.

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu vb N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.

2019.08.26 09:57:38

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ

„Még az interjúimat is elképzeltem, hogy mit mondok majd, ha megnyerem a versenyt.”

2019.08.25 23:49:19

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

NS-VÉLEMÉNY. Nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

2019.08.24 09:23:06

Kajak-kenu vb Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

Lucz Dóra kevéssel maradt le az olimpiai kvótáról • Noé Zsombor és Bogár Gábor ötödik lett.

2019.08.23 21:09:33

Kajak-kenu vb BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Nem az a baj, hogy valaki megpróbálja legyőzni a saját határait, és arról tesz tanúbizonyságot, hogy számára a lehetetlen csak egy szó a szótárból. De ha az önmegvalósításhoz küldetéstudat is társul, akkor inkább küldjük vissza a rajthoz.