Kajak-kenu vb: „A magyar csapatban ennél több van”

Vágólapra másolva!
2019.08.27. 09:34
null
Hüttner Csaba szövetségi kapitány örül, hogy a négyesek nem hibáztak, és további kvótákat remél (Fotó: Tumbász Hédi)
Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint maradt tartalék a magyar csapatban, amely a hazai kajak-kenu világbajnokságon öt arany-, négy ezüst- és három bronzérmet nyert és tizenkét olimpiai kvótát szerzett.

 

Hüttner Csaba az érmek számát illetően nem fogalmazott meg elvárásokat a magyar csapattal szemben, abban pedig nem tévedett, amikor a szegedi világbajnokság előtt úgy nyilatkozott, hogy az álomszerű cél a maximális tizennyolc kvóta begyűjtése, a realitás pedig tizenkét-tizenhárom tokiói indulási jogosultság – 12 kvótát gyűjtött küldöttségünk.

„Büszke vagyok, hogy a magyar csapat az olimpiai számokban két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, s ezzel ebben az összevetésben a legeredményesebb nemzet lett. Ez jó eredmény lenne még akár az olimpián is, de ebben a magyar csapatban ennél több van – kezdte értékelését a szövetségi kapitány. – A kvóták számával kapcsolatosan maradt bennem hiányérzet, mert egyet az ötszáz méteren versenyző női kajak páros kizárásával elveszítettünk, de biztos vagyok abban, hogy ezt az európai pótkvalifikációs versenyen meg fogjuk szerezni. A legfontosabb célt azonban teljesítettük: a férfi és a női kajak négyesünk is megszerezte a kvótákat, emellett szinte valamennyi szakágban láthattunk extra teljesítményt is.”

Amikor Hüttnert 2016-ban a felnőttválogatott szövetségi kapitányának nevezték ki, azzal a tervvel állt munkába, hogy a tokiói olimpiára négy lábon álló válogatottat építsen. Egy évvel a Japánban rendezendő játékok előtt, és azt követően, hogy Szegeden az olimpiai kvóták zöme gazdára talált, a szerzett érmeket alapul véve kijelenthetjük: az építmény úgy is megáll, hogy továbbra is billeg.

MEGÉRTE ANNYIT VARIÁLNI

Az érmek száma és a teljesítmény is megerősítette, hogy a magyar kajak-kenu sport húzóágazata, a női kajak továbbra is világszínvonalat képvisel, amelyet ezúttal a kajak négyes demonstrált. A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra alkotta kvartett 19 éves vb-újonc vezérevezőssel nyert magabiztosan K–4 500 méteren.

„Kimagasló teljesítmény a női négyesé, s ebben jelentős szerepe van Csipes Ferenc szakmai munkájának, aki rengeteget tett azért, hogy a négyes napról napra jobb legyen – jegyezte meg Hüttner. – Többször kérdezték, miért variálunk annyit a beülők sorrendjén, és attól is féltették az egységet, hogy a fiatal Gazsó Dorka vezérevezősként nem fogja elbírni a terhet, de ez a négy lány példamutató szimbiózisban kifogástalanul tudott együtt dolgozni. Az előfutamban már látszott, versenyben lesz az érmekért, és ha jól kapja el a rajtot a döntőben, garantálva lesz a jó helyezés.”

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta sikertörténete tanulságos fejezettel bővült Szegeden. A Kárász Annával alkotott párosát kizárták a K–2 500 méter előfutamában, mert hajójuk a határértéknél 80 dekával könnyebbnek bizonyult – utóbb kiderült, edző-férje, Somogyi Béla elmulasztotta a vízre szállást közvetlenül megelőző mérlegelést elvégezni. Az ebből eredő lelki teher mellett a 32 éves klasszisnak fizikai fájdalmakkal is meg kellett küzdenie.

„Az ötszáz egyes mezőnyében van három szuperklasszis, akik közül ha valaki nincs kifogástalan fizikai állapotban, a dobogó alsó fokára fog állni. Márpedig Danuta háta nem volt tökéletes, annyira fájt, hogy fájdalomcsillapítókkal kellett versenyeznie. Még az is felvetődött, hogy a K–1 500 méteres versenytől vissza kell lépnie – ismerte el Hüttner. – Nem is a fájdalom hátráltatta elsősorban, hanem az, hogy kedvezőtlen hatással volt a technikájára. Ennyi viszontagság és egy rosszul sikerült rajt után klasszisteljesítménnyel bizonyította be, hogy a világ egyik legjobbja.”

ARANY, KVÓTÁK ÉS EGY EXTRA

Férfi kajakban az év fő projektje egy ütő- és versenyképes csapathajó megtalálása volt. Ebben a szakágban a célkitűzések között azért kapott kiemelt hangsúlyt a kvótaszerzés, mert négyesben a férfiak és a nők esetében sincs lehetőség javításra – kizárólag Szegeden lehetett olimpiai indulási jogokhoz jutni. Az élre azonban Kopasz Bálint K–1 1000 méteren aratott győzelme kívánkozik, aki 22 év után szerzett a királyszámban Magyarországnak világbajnoki címet.

„Kopasz Bálintról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, noha a legfiatalabb és fizikailag is vannak nála erősebbek, huszonkét éves korára beleerősödött az élmezőnybe. Rendkívül tudatos, alázatos versenyző, aki mindent alárendel a kajakozásnak, nagyon megérdemelte, hogy hazai közönség előtt világbajnok legyen” – mondta a kapitány.

Az ötödikként végző Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István négyes olyan mezőnyben szerezte meg a négy kvótát, amelyben tizedeken, centiken múlnak a helyezések. A folytatást illetően Hüttner megjegyezte, megfontolandó, hogy együtt maradjon-e és hosszan közösen készüljön az olimpiára a vb-induló egység, ugyanakkor kiemelte, a mieink előtt célba érő hajókban nagyobb a versenyzők tömege, ami különösen szembeszeles pályán a riválisoknak kedvez, s ez is felvet kérdéseket.

„Férfi kajakban a negyvenegy éves Kammerer Zoltán és Gál Péter kettőséé volt az extra teljesítmény, a döntőbe jutásuk felért egy kisebb csodával. Eredményükkel reális cél lett, hogy a pótkvalifikációs versenyen megszerezzük a hatodik kvótát is” – tette hozzá Hüttner.

Női kenuban sokan előre odaadták az aranyérmet a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duónak, miután a vb rajtja előtt kiderült, legnagyobb riválisuk, a kanadai egység egyik tagjának doppingvétsége miatt nem indulhat a viadalon. Két kínai kettős azonban megakadályozta, hogy az olimpiai számban, ötszázon és a rövidebbik távon, C–2 200-on is ezüstérmes magyar páros a dobogó felső fokára állhasson.

„Nagyon sokat dolgoztak és fejlődtek az elmúlt évben. Jó úton járnak, és amennyiben edzésmunkájuk töretlen lesz az elkövetkező időszakban is, Tokióban érhetik el a legjobb formájukat” – vélekedett a kapitány a magyar lányokról.

PÓTVIZSGÁT TEHETNEK

Férfi kenuban a helyzet változatlan, az évekkel ezelőtt lejtmenetbe kapcsoló szakágat idén központosított felkészüléssel igyekeztek a szakmai vezetők felhozni, de sem egyesben, sem párosban nem tudott A-döntőbe jutni a magyar egység, így a lehetséges háromból egy kvótát sem sikerült megszerezni.

„Párosban kimondottan jó esély mutatkozik a májusi pótvizsgán, de egyesben sem reménytelen a helyzet” – bizakodott Hüttner.

Ha pedig levesszük az ötkarikás szemüveget, további említésre méltó és előremutató eredmények születtek a Maty-éren: K–2 200 méteren Lucz Anna és Kiss Blanka ezüstéremmel jelentkezett be a felnőttmezőnyben, amelyben egybecsengő vélemények alapján sok sikerben lesz még részük. A férfi kenusok 5000 méteres verse-nyében a 19 éves Adolf Balázs pedig nem mindennapi bravúrra volt képes: úgy nyert ezüstérmet, hogy fel tudta venni a versenyt a németek szuperklasszisával, Sebastian Brendellel.

MAGYAR ÉRMEK A SZEGEDI VILÁGBAJNOKSÁGOKON
ÉV ARANY EZÜST BRONZ
1998 7 5 5
2006 12 2 4
2011 6 1 3
2019 5 4 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik