Kajak-kenu: újabb fordulat Janics-ügyben, mégis Magyarországon folytatná

Vágólapra másolva!
2013.03.11. 08:39
null
Douchev-Janics levelét megírta: mégsem vált a bajnoknő (Fotó: Tumbász Hédi)
A háromszoros olimpiai bajnoknő szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét és az MKKSZ elnökségét.

 

A SZERB FŐTITKÁRT SOKKOLTA A HÍR, AZ ELNÖK VISZONT MEGÉRTŐ

A Szerbiai Kajak-Kenu Szövetség főtitkárát, Dusan Milenkovicsot valósággal sokkolta a hír, amelyről a Magyar Szó című laptól értesült. A szerbek elnöke, Mirko Nisovics viszont már megértő volt.

„Tiszteletben tartjuk Natasa döntését, mivel nem volt más kiút, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok nem akart két évet kihagyni" – mondta az ügyről immár Mirko Nisovics, a szerb szövetség elnöke a vajdasági lapnak.

Bővebben itt olvashat a hír szerbiai fogadtatásáról!

„El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon" – többek között ez áll Douchev-Janics Natasa levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását.

„Családommal megbeszéltem mindent, egyetértenek a szándékommal, miszerint Magyarországon szeretném folytatni pályafutásomat. Ehhez kérem a szövetség és az elnök úr támogatását."

Natasa a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez benyújtott versenyzési engedély kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni.

JANICS NATASA LEVELÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában elmondta: konzekvens magatartásuknak köszönhető, hogy Douchev-Janics Natasa meggondolta magát.

– Hogyan értékeli ezt a levelet? Sportdiplomáciai siker?
– Inkább azt mondom, a konzekvens magatartásunk sikere – monda Baráth Etele. – Kitartottunk a döntésünk mellett, hogy nem engedjük el Natasát, szabályokat hoztunk a világbajnokaink itthon tartása érdekében, és miközben próbáltuk megérteni a versenyző elhatározását, folyamatosan biztosítottuk arról, hogy itthon tárt karokkal és nyílt szívvel fogadjuk őt. Natasa visszatérésével igazolva látjuk, hogy normális volt a szövetség kommunikációja, hisszük, hogy volt értelme azoknak a törekvéseknek, hogy meggátoljuk a kivándorlást, nem mellékesen ez a döntés újabb elismerése annak, hogy továbbra is kiemelkedő, világszínvonalú, példaértékű a munka, a verseny- és a feltételrendszer Magyarországon.

– De tényleg ilyen kurflira van szüksége egy háromszoros olimpiai bajnoknak ahhoz, hogy belássa ezt?
– Adjuk meg számára a tévedés jogát. És tegyük hozzá, a férje döntően befolyásolta Natasa elhatározását. Azt hitték, közös nyelvterületen jobban boldogulnak majd, de be kellett látniuk, és itt elsősorban nem Natasának, hanem a férjnek, Andrian Douchevnek, hogy páratlanok azok a feltételek, amelyeket itt, Magyarországon nyújtani tudunk.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGY BARÁTH ETELE SZERINT MILYEN FOGADTATÁSRA SZÁMÍTHAT JANICS A SPORTÁGBAN, ILLETVE HOGY JELENLEG KINEK A TÁMOGATÁSÁVAL EDZŐTÁBOROZIK PORTUGÁLIÁBAN, KERESSE A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁT, AMELYBEN A TELJES INTERJÚT IS ELOLVASHATJA.

 

SZAVAZÁS

Önnek mi a véleménye Douchev-Janics Natasa visszatéréséről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

A FŐTITKÁR SZERINT VANNAK NYITOTT KÉRDÉSEK

„Úgy érzem, Natasa mostani lépésével is nyilvánvalóvá vált, hogy nem akar trükközni" – mondta a távirati irodának Ábrahám. Hozzátette: talán ennyi idő kellett neki, hogy lehiggadjon és rádöbbenjen, hogy Szerbiában ugyan könnyedén bekerülne a válogatottba, ám nem biztos, hogy éremesély lenne egy világversenyen, míg a magyar csapat – ahová nehéz bekerülni – minden tagja dobogóesélyes.

„Vannak még nyitott kérdések: melyik klub fogadja őt, és mikor tudja lezárni ezt a sok érzelmet kiváltó ügyet, hogy tudja rendezni viszonyát a versenyzőtársaival" – fogalmazott Ábrahám.

Storcz Botond szövetségi kapitány örül annak, hogy Douchev-Janics Natasa a magyar válogatottban szeretne szerepelni, és nem a magyar válogatott ellen.

„Ez örömteli lépés a részéről, örülök neki, hogy meggondolta magát. Most már beindultak az edzések, remélem, ő is maximálisan készül a szezonra" – tette hozzá Storcz. (MTI)

A SZERB SZÖVETSÉG TISZTELETBEN TARTJA JANICS DÖNTÉSÉT

Az újvidéki Magyar Szó honlapjának adott nyilatkozatában Mirko Nisovics, a KSS elnöke elmondta: nagy kérdés, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) helyt adott-e volna az országváltással kapcsolatos fellebbezésnek, ugyanakkor Douchev-Janics azon az elven, hogy jobb a megelőzés, mint utólag a gyógyítás, azt választotta, magyar színekben indul, mintsem hogy két évet kihagyjon.

Nisovics kiemelte: nem minden alakult úgy Szerbiában, ahogyan a versenyző eltervezte, de fontos, hogy nem a pénz okozott gondot, hanem a papírok, vagyis a versenyzési engedély.

„A szerb szövetség mindent megtett, hiszen a sportoló jelenleg is a szerb válogatott tagjaként, a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában. Natasa és a szövetség között nincs harag, s az ő szemszögéből nézve az egészet, talán ez a döntés volt a legjobb."

Janics a tervek szerint áprilisban érkezne haza a portugáliai edzőtáborból, azonban úgy tűnik, hogy a helyzet miatt erre előbb sor kerül. Az elnök szerint ez nemsokára bekövetkezik, s akkor egy közös megbeszélés után pont kerülhet az ügy végére.

„A szerb és a magyar szövetség viszonya továbbra is korrekt, nincsenek problémák. Az egyeztetés során sohasem hangzott el egy csúnya szó sem. Talán én voltam az, aki abban bízott, hogy az MKKSZ kicsit több megértést tanúsít majd Natasa országváltásával kapcsolatban, mivel a szülőhazájába szeretett volna visszatérni. A mi sportminisztériumunk egyik programja szerint a sportszerűség győzelmet jelent, s szerintem itt a fair play az lehetett volna, ha őt elengedik, mivel megérdemelte."

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes versenyző szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. A magyar szövetségnek írt – és az MTI-nek is eljuttatott – mostani levelében jelezte: még októberben kapott egy „utolsó" lehetőséget, hogy végiggondolja távozásának indokait, de akkor nem élt vele. Ahogy fogalmazott: az új lehetőség, a családi béke iránti szándék és a szülőhazája iránti szeretet hajtotta.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) korábban 150 ezer eurót kért Douchev-Janics versenyzői engedélyének kiadásához felkészülési hozzájárulás címén. A pénz nem érkezett meg időre, 2012. november 30-ra, a magyarok nem adták ki az engedélyt, s az ICF is elutasította a benyújtott kérelmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik