MTI 2019.10.25 14:57 Frissítve: 2019.10.25 15:11

Kajak-kenu: minden idők legeredményesebb maratoni kajakosa elárulta a titkát

A kajakos Csay Renáta azt mondta, az eredményessége egyik titka az, hogy még mindig szereti csinálni azt, amit csinál.

Csay Renáta megvédte címét (Fotó: Tumbász Hédi, archív)


A versenyző pályafutása 20. aranyérmét nyerte a kínai Saohszingben rendezett múlt heti maratoni kajak-kenu világbajnokságon, melyen a magyar csapat megkapta a legeredményesebb nemzetnek járó díjat, ugyanis 21 érmével több mint kétszer annyi dobogós helyet gyűjtött, mint a második helyezett.

„Igazán akkor fogtam fel, hogy mit is értem el, amikor az eredményhirdetés után levetítettek egy kisfilmet, a győzelmeim összeállítását. Meghatódtam, hiszen ez húsz évet jelent a pályafutásomból, gyakorlatilag az életem felét" – fogalmazott pénteken az M4 Sporthíradóban Csay Renáta, aki Czéllai-Vörös Zsófiával – címüket megvédve – párosban győzött a vb-n.

„A tavalyi volt az első közös évünk párosban. Nagyon jól kiegészítjük egymást, a mindig jókedvű Zsófi hozza a fiatalos lendületet, én vagyok a megfontoltabb, a rutinosabb. Nálunk nincs főnök a hajóban, adott esetben én is megfogadom az ő tanácsát. Remélem, lesz még folytatás” – mondta a győri versenyző, minden idők legeredményesebb maratoni kajakozója.

Arra kérdésre, hogy mi a titka, a következőket válaszolta:

„Az elmúlt húsz év nem csak az én érdemem, az edzőm és a családom nélkül nem sikerült volna. A másik titok – ha lehet ezt titoknak nevezni – az, hogy még mindig szeretem csinálni azt, amit csinálok, még mindig boldogsággal tölt el, ha a vízen lehetek, a napsütésben, madárcsicsergésben."

A magyar küldöttség minden korosztályt figyelembe véve kilenc arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel zárta a vb-t, Weisz Róbert szakágvezető szerint a versenyzők és az edzők állhatatos munkájának eredménye, hogy – már nem először – megkapták a legeredményesebb nemzetnek járó bika-szobrot.

„A felnőtteknél három aranyat nyertünk, ez is mutatja, hogy Magyarország a maraton szakágban is tartja a vezető helyét a világban. A sportolók és a trénerek minden versenyre rengeteg edzésmunkával készülnek, ez a siker záloga” – mondta a szakember.

Hozzátette: a 2020-as év egyik legfontosabb versenye a júliusi Európa-bajnokság lesz, amelyre hazai környezetben, Csepelen kerül sor.

2019.11.11 18:35:28

Kajak-kenu THURY GÁBOR

Mexikóváros olimpiai bajnoka amondó, nem volt különösebb titka a sikereinek: csak sosem esett pánikba.

2019.11.05 23:34:38

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Emberi és sportolói sorsokat egyaránt tört derékba, formált vagy teljesített ki az elmúlt száz esztendő. Árulókkal is, de jóval több áldozattal.

2019.10.26 17:28:19

Kajak-kenu THURY GÁBOR

Mohácsi Ferenc csónakban, motorcsónakban, a havon, sőt a víz alatt is elemében volt.

2019.10.18 08:37:59

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

Mástól tudta meg, hogy volt csapattársai nem számítanak rá a vb-n – „akkor eltört a mécses”.

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.