PIRCS ANIKÓ 2018.06.01 12:12 Frissítve: 2018.06.01 12:48

Kajak-kenu: Kozák Danuta két futamgyőzelemmel tért vissza

Két futamgyőzelemmel tért vissza szülési szabadságáról Kozák Danuta, az UTE ötszörös olimpiai bajnok klasszisa az elő- és középfutamát is megnyerte, és összesítésben a legjobb idővel jutott a Szegeden zajló Európa-bajnoki válogatóverseny délutáni fináléba.

 

Kozák Danuta mindenkit maga mögé utasított az elő- és középfutamban is (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

A női kajakosok K–1 500 méteres küzdelme a teljes versenyhétvége legnagyobb érdeklődéssel várt versenyszáma, amelyben klasszisok és kihívóik feszülnek egymásnak. A visszatérők között Kozák mellett további két ötkarikás győztes is van: a háromszoros első Szabó Gabriella a riói játékok után hosszabb szünetet tartott, míg az aranynégyes harmadik tagja, Csipes Tamara ugyancsak édesanyaként versenyez az előző szezon kihagyása után.

Kihívóik között van a szám tavalyi Európa-bajnoka, Takács Tamara, az előző év vb-indulója, Medveczky Erika, a vállműtétjét követő hosszabb kihagyás után újra versenyző Kárász Anna és az idény eleji rangsoroló viadalon és a szegedi világkupán világklasszis időt evező Bodonyi Dóra is.

A döntőben csillagok szikrázó csatája várható: a középfutamokból Szabó Gabriella kivételével valamennyi aspiráns bejutott a fináléba.

Szabó Gabriella nagyon várja a párosok
szombati versenyét (Fotó: Tumbász Hédi)

„Eddig sem az ötszáz egyes volt a fő számom és harmincegy évesen már nem fognak változni az ambícióim. Az egész felkészülésemet úgy építettük fel, hogy elindulok ugyan ebben a számban, de csak azért, mert két év kihagyás után nem rögtön az ötszáz párosban akartam először éles pályát menni – mondta Szabó Gabriella, akivel olyasmi esett meg péntek délelőtt a Maty-éren, ami majd' negyed évszázados pályafutása alatt még sosem: miután a középfutamban közel ment a bójához, figyelmeztetést kapott. – A pályát begyakoroltam, sikerült koncentráltan végigversenyezni mindkét futamot – mindkettő tanulságos volt: bebizonyította, hogy nem vagyok elég bátor az elején."

A Bp. Honvéd kajakosa hozzátette: izgalommal várja a párosok szombati versenyét, amelyen ezúttal nem megszokott páros társával, Kozák Danutával, hanem a szolnoki Bodonyi Dórával áll rajthoz.

„Amikor egy csoportban készül egy sztrók és egy toló ember, kézenfekvő, hogy felvetődik a közös indulás lehetősége. Örülök, hogy Dórival vagyok egy csapatban, aki rendkívül jó fizikai és mentális állapotban van. Még az út elején járunk, nem a páros állt a felkészülésünk középpontjában, mert Dóri a rangsorolón és a világkupán is egyest versenyzett. Izgalmas lesz a K–2 500 méteres viadal is, lehetetlen megtippelni, hogy az új duók közül végül ki lesz a befutó."

Pénteken öt A-döntő rendeznek 15 órától: a női kajak egyesek versenyén kívül férfi K–1 200 és K–2 1000 méteren, a kenusoknál a nőknél C–1 500, a férfiaknál C–2 1000 méteren osztanak érmeket.

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu vb N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.

2019.08.26 09:57:38

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ

„Még az interjúimat is elképzeltem, hogy mit mondok majd, ha megnyerem a versenyt.”

2019.08.25 23:49:19

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

NS-VÉLEMÉNY. Nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

2019.08.24 09:23:06

Kajak-kenu vb Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

Lucz Dóra kevéssel maradt le az olimpiai kvótáról • Noé Zsombor és Bogár Gábor ötödik lett.

2019.08.23 21:09:33

Kajak-kenu vb BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Nem az a baj, hogy valaki megpróbálja legyőzni a saját határait, és arról tesz tanúbizonyságot, hogy számára a lehetetlen csak egy szó a szótárból. De ha az önmegvalósításhoz küldetéstudat is társul, akkor inkább küldjük vissza a rajthoz.