MTI 2015.05.11 17:00 Frissítve: 2015.08.05 14:40

Kajak-kenu: első fokon 10 hónap eltiltás Csipesnek és Dombvárinak

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága első fokon 10 hónap eltiltással sújtotta a kajakos Csipes Tamarát és Dombvári Bencét, akiknek drogtesztje pozitív eredményt hozott.

Első fokon 10 hónap eltiltás Csipesnek és Dombvárinak (Fotó: NS-archív)

Fábry György, az fb elnöke a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy megállapításuk szerint a két sportoló „szándékos fegyelmi vétséget” követett el. Hozzátette: a határozat indoklása szerint ugyan mindketten elismerték és megbánták fegyelmi vétségüket, a fegyelmi tanács úgy ítélte meg, hogy súlyos fegyelmi vétséget követtek el.

Fábry György a határozat további részleteit nem kívánta nyilvánosságra hozni annak jogerőre emelkedéséig. Az ítélet nem jogerős, a fellebbezésre 15 napjuk van az érintetteknek.

A határozat azt mondja ki, hogy a két kajakost a „szövetség versenyein való részvételtől” tiltották el, azaz saját költségükön tréningezhetnek és edzőtáborozhatnak.

A hétfői tájékoztatón jelen volt Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője, Csabai Edvin, az MKKSZ szakmai igazgatója és Baráth Etele, a szövetség elnöke is.

Utóbbi röviden úgy nyilatkozott, hogy keddre rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze, amelyen téma lesz, hogy „a két, egyszer megtévedt versenyző hogyan tudja folytatni a felkészülését.”

Az egy héttel ezelőtti MKKSZ-közlemény szerint az MKKSZ április 21-én telefonon kapott értesítést a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje kokainnal pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, melynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak.

A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti, s ezt április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület, a Honvéd képviselőjével is. A szövetség szakmai igazgatója a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta az érintett sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra.

Múlt kedden a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége is úgy döntött: azonnali hatállyal felfüggeszti a kajakosok mindennemű anyagi támogatását.

A 25 éves, ötszörös világbajnok Csipes Tamara 2011-ben az év sportolónője volt, a 22 esztendős Dombvári Bence pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.

2019.07.26 17:28:08

Kajak-kenu vb THURY GÁBOR, SZABÓ GÁBOR

Hatvanöt éve volt az a világbajnokság, amelynek mesés eredményeivel kiérdemelték a sportág legjobbjai a kiemelt figyelmet.

2019.07.12 18:21:57

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

Az Európai Játékokon két egyéni számot nyerő 22 éves kajakos édesanyjával kettesben készül a szegedi vb-re.

2019.06.14 19:55:16

Kajak-kenu vb JOCHA KÁROLY

Nyolcvanéves a magyar kajak-kenu sport egyetlen filozófia tanára.

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”