Kajak-kenu Eb: Kozák Danuta két aranyérme egy órán belül

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.06.26. 11:03
null
Kozák (balra) és Szabó remekelt (Fotó: Facebook/MKKSZ)
A kajakos Kozák Danuta aranyérmet szerzett 500 méter egyesben a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi versenynapján. Kozák nem sokkal később kajak kettesben is győzött Szabó Gabriellával. A kajakos Nádas Bence bronzérmet szerzett 500 méter egyesben. A 200 méteres döntőkben egy ezüstérmet szereztek a magyarok.  A kenus Kiss Tamás arany-, a kajakos Bodonyi Dóra pedig ezüstérmet nyert az 5000 méteres versenyeken. A magyar küldöttség így 14 éremmel, öt arannyal, öt ezüsttel és 4 bronzzal térhet haza az orosz fővárosból.

A Krilatszkoje Sportközpontban – ahol 37 ország 485 versenyzője küzd – a magyarok közül elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta állt be a rajtgépbe K–1 500 méteren. A szám ötkarikás aranyérmese, riói esélyese rosszul rajtolt, féltávig hatalmas hátrányt kellett ledolgoznia, majd körülbelül 300 méternél megindította a hajóját és gyakorlatilag állva hagyta riválisait, sima győzelmet aratott.

Kozák a futamot követően elmondta: nem volt rajtvezényszó, egyszer csak leengedett a rajtgép, s ezáltal csaknem három hajóhossznyi hátrányba került. Magabiztos győzelme ennek tükrében még inkább fantasztikus.

„Az utolsó dolog, ami elhangzott, hogy egy perc múlva rajt, álljunk be a rajtgépbe. Majd egyszer csak lement a rajtgép. Szerintem senki sem indult el maximumom, én pedig szinte teljesen kiszedtem az erőmet, hogy »ez most mi?«. Aztán láttam, hogy a szerb lány konkrétan két hajóval előttem van, ekkor gondoltam, itt nincs mese, el kell indulni” – nyilatkozta az MTI-nek Kozák, aki hozzátette: nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy ekkora hátrányból is könnyedén tudott nyerni, ugyanis az olimpián legnagyobb riválisaival, az ukrán Inna Oszipenkóval, illetve az új-zélandi Lisa Carringtonnal szemben nem követhet el hasonló hibát.

NINCS ÉRTELME TOVÁBB ERŐLTETNI – STORCZ A NÉGYESRŐL

Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője szerint a három aranyérmet szerző Kozák Danuta egyértelműen bizonyította, hogy képes az olimpiai triplázásra, a férfi K–4 1000 méteren az Eb-n indult egység teljesítménye azonban nem volt meggyőző a riói indulás szempontjából.

„Nagyon jól teljesítettünk, nem is azért, mert az előzetesen kitűzött tíz helyett már tizenkét éremnél járunk, hanem mert hét medált szereztünk az olimpiai számokban” – nyilatkozta a távirati irodának a szakember.

Storcz Botond egyetért Kozák Danutával, aki úgy nyilatkozott, nem szabad elszállni, hiszen továbbra is az olimpiai szereplés a legfontosabb. A vezetőedző ugyanakkor hangsúlyozta, abból a szempontból mindenképpen jó volt a kontinensviadal, hogy Kozák sehol máshol nem tudta volna lemodellezni majdani olimpiai szereplését, mint itt. Megjegyezte, ugyan az ötkarikás játékokon nem így épül fel a program, de a versenyzőnek ugyanakkora megterhelést jelent a triplázás nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

Storcz Botond kitért a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású K–4 1000 méteres egységre. A négyesnek itt kellett volna bizonyítania, hogy nem volt véletlen az olimpiai válogatón elért győzelme, amikor nagy meglepetésre maga mögé utasította a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót. Hufnágelék azonban csak a hetedik helyen zártak Moszkvában.

„Sajnos nagyon nem tetszett ez a négyes, pedig az Európa-bajnokság előtt bíztam benne, hogy jó lesz. Az biztos, hogy ebben az összeállításban ezt nincs értelme tovább erőltetni” – mondta a vezetőedző, aki szerint az is bebizonyosodott, hogy Dombvári Bencének nincs értelme tripláznia az olimpián. Mint mondta, ő nem zárkózott volna el ettől, de most látszik, hogy a kajakosnak csak az egyesre és a párosra kell fókuszálnia.

A férfi négyessel kapcsolatban a tréner jelezte: július közepe az olimpiai nevezések határideje, de egyelőre nem tudja, hogy új válogatót írnak-e ki, vagy a női négyeshez hasonlóan ő maga jelöli ki az ötkarikás kvartettet.

Storcz Botond azt mondta, az Európa-bajnokság végeztével a versenyzők most néhány napig pihenhetnek, amire hatalmas szükségük is van, hiszen ezt követően megkezdődik a közvetlen olimpiai felkészülés.

Ezt követően a kenu egyesek 500 méteres küzdelmeiben Kiss Tamás volt érdekelt. A 29 éves versenyző – aki 2008-ban Pekingben Kozmann Györggyel 1000 méteren bronzérmet nyert – visszafogottan kezdett, a táv feléig nagyjából a középmezőnyben haladt, majd rákapcsolt és versenyben volt a dobogóért, de talán túl korán indította meg a hajrát, s végül negyedik lett.

A kajakos Nádas Bence már egy aranyéremmel a zsebében vághatott neki az 500 méter egyes fináléjának: a négyes vezérevezőseként szombaton győztes magyar versenyző két korábbi világbajnok, a német Tom Liebscher és a dán René Poulsen mellől rajtolt el. Előbbi hatalmas lendülettel kezdett, Nádas a táv felénél meg tudta ugyan közelíteni, ám a hajrában a német újra ellépett, s a győzelmét nem fenyegette veszély. A magyar kajakos a címvédő dánnal vívott hatalmas küzdelmet, s bár az első eredmény ezüstérmesnek hozta ki, végül a célfotó alapján 8 ezreddel (!) kikapott, így bronzérmes lett.

Ezután a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású K–4 1000 méteres egység bizonyíthatta, nem volt véletlen, hogy az olimpiai válogatón nagy meglepetésre legyőzte a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót. A fináléban a táv egyharmadáig szinte együtt haladt a mezőny, „félidőben” azonban a magyar egység komoly hátrányba került, s ekkor már látszott, hogy nem szól majd bele a dobogóért folytatott versenybe. Végül csupán hetedikként ért célba, így könnyen elképzelhető, hogy ebben a számban a szövetség új olimpiai válogatót ír ki.

Az embert próbáló egyes után Kozák Danuta nagyjából fél órát pihenhetett az 500 méteres párosra, ahol Szabó Gabriellával a szám vb-címvédőjeként szálltak harcba. A rajtjuk ezúttal jól sikerült, 250 méternél magabiztosan vezettek, s végül simán diadalmaskodtak. Ez volt a magyar kajak-kenu sport történetének 130. Eb-aranyérme.

„Nagyon érdekes küldetés volt, hiszen Danának mindössze ötven perce volt a két verseny között. Nem voltam még korábban ilyen szituációban, ezért megpróbáltam úgy odaállni, hogy teljesen kész legyek én is” – mondta az M4 Sport kamerái előtt Szabó.

Férfi C–2 500 méteren, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó döntőjében az orosz egység gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a magyarok pedig a hajrára kissé elfáradva a hatodik helyen értek célba. A délelőtti program zárásaként K–2 500 méteren a Tóth Dávid, Kulifai Tamás összetételű hajó beragadt a rajtnál, ezzel el is szálltak a dobogós reményei. A végén a magyarok ki is engedtek, s végül hetedikek lettek.

A magyar küldöttség jelenleg 11 éremnél – 4 aranynál, 3 ezüstnél és 4 bronznál – jár, ezzel már most túlteljesítette ez előzetesen kitűzött célt, azaz a tíz dobogós hely megszerzését.

A legrövidebb táv (200 m) kora délutáni fináléiban a magyarok közül elsőként a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa állt rajthoz egyesben. A szám ötkarikás bronzérmese nem hibázott a rajtnál, s a mezőny gyakorlatilag egyszerre érkezett a célba, a nézőtéren a szurkolók láthatóan nehezen hittek a szemüknek – ilyen szoros befutót még 200 méteren is ritkán tapasztalni.

Douchev-Janics végül hatodikként zárt, a győztes meglepetésre a török Lasma Liepa lett. Az első és az utolsó között kevesebb mint egy másodperc volt a különbség.

Szintén olimpiai számban, férfi C–1 200 méteren Hajdu Jonatán képviselte a magyar színeket. A táv felénél úgy tűnt, nem szólhat bele a dobogóért zajló harcba, s bár a hajrában utolsó tartalékait mozgósítva feljött, végül a hatodik lett. Az aranyérmet a hazai közönség örömére az orosz Andrej Krajtor nyerte.

Férfi K–1 200 méteren – amely szintén része az olimpiai programnak – Birkás Balázs féltávnál még egyértelműen ott volt az első három között, a hajrára aztán talán kissé elfáradt, s elképesztőn szoros befutó után az ötödik lett. A sprintszámot a brit Liam Heath nyerte.

Női K–2 200 méteren az a Douchev-Janics, Homonnai Luca duó állt be a rajtgépbe, amely tavaly második volt a világbajnokságon. Jól kapták el a startot, egy darabig vezettek is, majd a célba érkezés után először harmadiknak jelezték őket, később azonban kiderült, hogy lecsúsztak a dobogóról, és a negyedik helyen zártak.

C–2 200 méteren a Lantos Ádám, Nagy Péter páros már a rajt után jelentős hátrányba került, nem is volt esélyük a dobogóra és végül ötödikként értek célba.

Az utolsó 200 méteres döntőben a hazai olimpiai válogatót megnyerő Horváth Bence, Szomolányi Máté összeállítású K–2-es egység fantasztikusan kapta el a rajtot, óriási lendülettel indult meg a cél felé, egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, nem vehetik el a győzelmét, a szerb hajó azonban végül 48 ezreddel hamarabb ért célba, így a magyaroknak az ezüst jutott.

KAJAK-KENU EB, 2016, MOSZKVA
EREDMÉNYEK
FÉRFIAK
C–1 500 m
1. Martin Fuksa (Csehország) 1:48.520 p
2. Mihail Pavlov (Oroszország) 1:50.548
3. Oleg Tarnovszki (Moldova) 1:50.832
4. Kiss Tamás (Magyarország) 1:52.076

C–2 500 m
1. Viktor Melantyev, Ivan Stil (Oroszország) 1:41.216 p
2. Chirila Iosif, Victor Mihalachi (Románia) 1:42.796
3. Vitalij Verheles, Gyenyisz Kamerilov (Ukrajna) 1:43.520
...6. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 1:45.836

K–1 500 m
1. Tom Liebscher (Németország) 1:37.684 p
2. Rene Poulsen (Dánia) 1:39.184
3. Nádas Bence (Magyarország) 1:39.192

K–2 500 m
1. Martin Jankovec, Gabor Jakubik (Szlovákia) 1:29.712 p
2. Gabriel Campo, Ruben Millan (Spanyolország) 1:29.984
3. Vitalij Bialko, Raman Pjatrusenka (Fehéroroszország) 1:30.816
...7. Tóth Dávid, Kulifai Tamás (Magyarország) 1:32.632

K–4 1000 m
1. Szlovákia 2:51.640 p
2. Oroszország 2:52.156
3. Lengyelország 2:53.440
...7. Magyarország (Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila) 2:57.040

C–1 200 m
1. Andrej Krajtor (Oroszország) 39.080 mp
2. Henrikas Zustautas (Litvánia) 39.432
3. Artyszem Kozir (Fehéroroszország) 39.440
...6. Hajdu Jonatán (Magyarország) 40.008

C–2 200 m
1. Hleb Szaladuha, Alekszandr Vocseckij (Fehéroroszország) 36.996 mp
2. Stefan Kiraj, Stefan Holtz (Németország) 37.216
3. Alekszandr Kovaljenko, Andrej Krajtor (Oroszország) 37.464
...5. Nagy Péter, Lantos Ádám 38.396

K–1 200 m
1. Liam Heath (Nagy-Britannia) 34.412 mp
2. Petter Menning (Svédország) 34.872
3. Aleksejs Runjancevs (Lettország) 35.072
...5. Birkás Balázs (Magyarország) 35.148

K–2 200 m
1. Nebojsa Grujic, Marko Novakovic (Szerbia) 31.284 mp
2. Horváth bence, Szomolányi Máté (Magyarország) 31.332
3. Ronald Rauhe, Tom Liebscher (Németország) 31.384

C
1 5000 m
1. KISS TAMÁS 22:15.350 perc
2. Ronald Verch (Németország) 22:19.180
3. Mateusz Kaminski (Lengyelország) 22:48.500

K1 5000 m
1. Fernando Pimenta (Portugália) 20:09.690 perc
2. René Poulsen (Dánia) 20:11.870
3. Aleh Jurenyina (Fehéroroszország) 20:12.420
...5. SOLTI LÁSZLÓ 20:20.510

NŐK
K
1 500 m
1. Kozák Danuta (Magyarország) 1:48.600 p
2. Franziska Weber (Németország) 1:49.324
3. Emma Jörgensen (Dánia) 1:49.576

K–2 500 m
1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta (Magyarország) 1:41.316 p
2. Sabrina Hering, Steffi Kriegerstein (Németország) 1:42.556
3. Nadzseja Ljapeska, Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 1:43.564

K–1 200 m
1. Lasma Liepa (Törökország) 40.792 mp
2. Jess Walker (Nagy-Britannia) 40.940
3. Ivana Kmetova (Szlovákia) 41.000
...6. Douchev-Janics Natasa (Magyarország) 41.308

K–2 200 m
1. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 37.548 mp
2. Jelena Terehova, Anasztaszja Nevszkaja (Oroszország) 38.296
3. Margarita Mahnyeva, Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 38.448
4. Douchev-Janics Natasa, Hommonai Luca (Magyarország) 38.528

C–1 200 m
1. Aleszja Romasenko (Oroszország) 47.616 mp
2. Sztanilija Sztamenova (Bulgária) 48.712
3. Paula Postaru (Románia) 49.116
Lakatos Zsanettet az előfutam után kizárták.

K–1 5000 m

1. Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 22:23.450 perc
2. BODONYI DÓRA 22:24.550
3. Juliana Salahova (Oroszország) 22:25.750

KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2016, MOSZKVA – ÉREMTÁBLA
ORSZÁGARANYÉREMEZÜSTÉREMBRONZÉREM
ÖSSZES ÉREM
Magyarország5
5
414
Oroszország54
312
Németország
4
4
3
11
Fehéroroszország
3
2
5
10
Szerbia
3
0
1
4
Szlovákia21
1
4
Portugália
2
0
02
Nagy-Britannia1
1
02
Csehország1
012
Törökország
1
001
Dánia03
1
4
Románia 0
1
34
Spanyolország
0
1
1
2
Litvánia0
1
1
2
Moldova
0
11
2
Ukrajna0
1
12
Bulgária
0
10
1
Svédország
0
10
1
Lengyelország0
02
2
Lettország
0
0
1
1

 

MAGYAROK AZ EB-KEN
évszám/város arany ezüst bronz
1957, Gent 3 1 3
1959, Duisburg 7 6 4
1961, Poznan 4 3 3
1963, Jajce 2 0 4
1965, Bukarest 1 3 3
1967, Duisburg 2 1 2
1969, Moszkva 3 2 4
1997, Plovdiv 8 7 3
1999, Zágráb 2 8 1
2000, Poznan 5 7 3
2001, Milánó 8 8 2
2002, Szeged 10 7 2
2004, Poznan 10 4 4
2005, Poznan 6 7 2
2006, Racice 10 4 4
2007, Pontevedra 6 7 7
2008, Milánó 6 7 5
2009, Brandenburg 6 9 2
2010, Trasona 6 5 2
2011, Belgrád 6 3 2
2012, Zágráb 4 2 3
2013, Montemor-o-Velho 3 3 5
2014, Brandenburg 8 5 0
2015, Racice 0 2 0
2016, Moszkva 5 5 4
összesen 131 116 74
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik