PIRCS ANIKÓ 2019.10.15 15:21 Frissítve: 2019.10.15 16:25

Kajak-kenu: Bodonyi Dóra is az örökös bajnokok falán

Az idén negyedik és ötödik világbajnoki címét nyerő, és ezzel örökös bajnoki címet szerző 25 éves szolnoki kajakos, Bodonyi Dóra hivatalosan is bekerült a sportág halhatatlanjai közé.

Bodonyi Dóra neve felkerült az örökös bajnokok falára (Fotó: Földi Imre)

 

CSENDES KIVÁLÓSÁG

Medveczky Erika, nyolcszoros világbajnok kajakos:
„Örülök, hogy Dóri neve a táblára került, szeretek olyan emberek társaságában lenni, akiket kedvelek. Hullámhegyek és -völgyek után ért el olyan sikereket, amelyek megváltoztatták az életét. A csapatban nem ő az, aki mindig hallatja a hangját, de csendes tenni akarásával mindig készenlétben áll. Szeretném, ha megmaradna olyan bátor nőnek, amilyennek megismertem, és kívánom, hogy jövőre mindkettőnk neve mellé odakerüljön az olimpiai győzelmet szimbolizáló ötkarika is.”

 

– A lapunknak adott nyár végi interjújában úgy fogalmazott, az örökös bajnoki címmel szintet lép egy kajakos, a beiktató ünnepségen önt méltató Medveczky Erika – aki tavaly lett az elitklub tagja – pedig úgy fogalmazott: a tagsággal másik polcra kerül az ember. Miben nyilvánul ez meg?
– Ha szembejövök, bizonyára nem ez jut rólam mindenkinek az eszébe, de ettől még nagyon jó érzés, hogy ott van a nevem a táblán, mert maradandó elismerés – válaszolta Bodonyi Dóra, aki augusztusban a női kajak négyes tagjaként és K–1 5000 méteren nyert aranyérmével ötszörös világbajnok, egyben a kajak-kenu sport 54. örökös bajnoka lett, és neve kedden ünnepélyes keretek között felkerült a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) székházában található márványtáblára. – Érdekes, úgy képzeltem, sokkal hosszabb a névsor, most szembesültem vele, hogy valójában egy kisebb klub az örökös bajnokoké, így még jobban örülök a címnek.

Minek tudja be, hogy azt követően, hogy a 2016-os riói olimpia előtt a pályafutása befejezésén gondolkodott, 2017 augusztusa óta két év leforgása alatt öt vébé-címet nyert?
– Nagyon sokat segített, hogy edzőt váltottam, Hadvina Gergely hozzáállása engem is arra sarkall, hogy profi szemlélettel éljem a mindennapjaimat. Rájöttem, az nem elég, hogy lemegyek az edzésre és elvégzem a munkát – ezt a riói olimpia előtt is megtettem –, de az élet minden területén úgy kell viselkednem, hogy a ne tévesszem szem elől: jól kell teljesítenem az edzéseken és a versenyeken.

Mire gondol pontosan?
– Apróságokra. Ma már nem fontos, hogy elmenjek hétvégén szórakozni, miként az sem járja, hogy megegyek egy fél tálca süteményt. Nem nagy dolgok ezek, de a sok kicsi összetevő összeadódva elhozta magával hozta a szükséges szemléletváltást.


Csernák Károly (Fotó: Földi Imre)

ÚJABB MESTER

A keddi ünnepélyes eseményen a mesteredzőket felsorakoztató tábla is új névvel bővült: a Magyar Edzők Társasága mesteredzői kollégiuma által a közelmúltban mesteredzői díjban részesített Csernák Károly gazdagodott az elismerő címmel. A kiváló váci szakember – aki mások mellett az olimpiai bronzérmes kajakos Bártfai Krisztián és a K–2 200 méteren kétszeres világbajnok Balaska Márk nevelőedzője – az elmúlt évtizedekben végzett munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Az öt vébé-aranyából melyik áll a legközelebb a szívéhez?
– Az idei K–4 500 méteren szerzett, és nem csak a szakmai értéke miatt. Olyan típusú ember vagyok, hogy ha valaki azt mondja nekem, valamit nem tudok megcsinálni, csak azért is meg akarom mutatni: képes vagyok rá. Ez most sikerült. Annyit hallottuk, hogy nem a legerősebb összeállításban versenyzik idén a négyes, hogy jelentős elégtételt adott a győzelem. Ráadásul emberileg is közel kerültünk egymáshoz, boldog voltam, hogy meg tudtuk osztani egymással a sikert.   

Sikerült feltöltődnie a szezon után, és elkezdte már a felkészülést?
– Négy-öt hetet tudtam pihenni, ami optimális. Több helyre is eljutottam, jártam Erdélyben, az osztrák hegyekben és tengerparton is, és feltöltődve kezdtem el újra a munkát. Tavaly nagyon elengedtem magam a pihenő alatt, most nem követtem el ezt a hibát. Noha evezni csak a múlt héten kezdtem el, előtte két hétig már napi rendszerességgel edzettem. Tudom, tudjuk, miben kell még előrelépnem, ezen fogunk dolgozni. Jó alapról vágtam bele a felkészülésbe, sokkal jobban érzem magam, mint tavaly ilyenkor.

2019.11.11 18:35:28

Kajak-kenu THURY GÁBOR

Mexikóváros olimpiai bajnoka amondó, nem volt különösebb titka a sikereinek: csak sosem esett pánikba.

2019.11.05 23:34:38

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Emberi és sportolói sorsokat egyaránt tört derékba, formált vagy teljesített ki az elmúlt száz esztendő. Árulókkal is, de jóval több áldozattal.

2019.10.26 17:28:19

Kajak-kenu THURY GÁBOR

Mohácsi Ferenc csónakban, motorcsónakban, a havon, sőt a víz alatt is elemében volt.

2019.10.18 08:37:59

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

Mástól tudta meg, hogy volt csapattársai nem számítanak rá a vb-n – „akkor eltört a mécses”.

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.