MTI 2020.04.20 19:19 Frissítve: 2020.04.20 19:41

Kajak-kenu: Bármikor rajthoz állnék, de... – Tótka

Akár már a nem olimpiai versenyszámok szeptember végére halasztott szegedi világbajnokságán is versenybe szállna a kajakozó Tótka Sándor, amennyiben javul a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet.

 

A világ- és Európa-bajnok Tótka az M1 aktuális csatornának hétfőn elmondta: nem a klubjánál edz, miután a szülővárosában, Gyomaendrődön a feleségével kibéreltek egy vízparti telket, ahol edzésterv alapján izoláltan tudja formában tartani magát és készülni, noha nem tudja még, hogy mire.

Elárulta, a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem lát messzire. Noha a hazai szövetségnek van egy kezdeményezése, hogy a motiváció fenntartása érdekében, természetesen az egymás közti távolságokat betartva rendezzenek egy edzőversenyt néhány hajóval, ám ennek a dátuma még nincs kiírva.

Tótka kiemelte, idei versenyeik közül egyedül a nem olimpiai számok világbajnokságát nem törölték, a szegedi viadalt csak halasztották, mégpedig szeptember végére. A nemzetközi szövetség feltétele a rendezéshez az, hogy legalább hat-nyolc héttel a verseny előtt rendeződjön a világjárvány miatt kialakult helyzet.

„A versennyel most nem nagyon lehet minket motiválni, mert vagy lesz, vagy nem lesz” – hangsúlyozta.

Rámutatott: őt nem zavarná, hogy a verseny a felkészülés kezdetét megelőzően lenne.

„Versenylovaknak mondom magunkat, versenyre lettünk teremtve. Bármikor rajthoz állnék, de csak akkor, ha normalizálódik a helyzet, és teljes nyugodtsággal tudok készülni” – fejtette ki.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású férfi 500-as kajaknégyes tavaly augusztusban Szegeden szerzett olimpiai indulási jogot. Mint a 25 éves kajakozó elmondta, tartják a kapcsolatot a négyes tagjaival, és mivel fiatal egységről van szó, nem érinti rosszul őket és nem bánják, hogy jövő nyárra halasztották az olimpiát.

Elárulta: az 500 métert uraló német és spanyol négyeshez hasonlóan már a magyar egység is kap mérnöki segítséget a technika javításához.

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”

2020.01.30 21:43:12

Kajak-kenu THURY GÁBOR

A súlyosan beteg kilencszeres világbajnok kenus nem adja fel a harcot.