Hat egységünk döntős 200 méteren

Vágólapra másolva!
2011.08.20. 12:10
null
Molnár Péter második helyen jutott a döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Címkék
A 200 m-es sprintszámokban a hét döntőből hatban lesznek érdekeltek a magyar egységek a Szegeden zajló kajak-kenu világbajnokságon. Fájó, de az egyetlen hiányzó szám olimpiai (C–1), így ott újabb kvótától estünk el. Kovács Katalin és Kozák Danuta (női K–2) az előfutamát megnyerve azonnal a döntőbe jutott, míg öt egységünk a középfutamából tette meg ugyanezt. A szombati versenyek 13.27-kor a C–2 1000 m-es B-döntőjével folytatódnak majd, a 14.26-kor kezdődő A-döntőket pedig a Nemzeti Sport Online élőképes, folyamatosan frissülő cikkben közvetíti!

 

ELŐFUTAMOK

Molnár Péter (K–1, 8 előfutam, 62 egység) a második helyen jutott tovább, miként azt követően Bozsik Attila (C–1, 6 előfutam, 51 egység) és Paksy Tímea (női K–1, 6 előfutam, 52 egység) is. Takács Kincső (női C–1, 3 előfutam, 22 egység) a negyedik helyen lépett tovább.

A párosoknál Sík Márton, Beé István (K–2, 5 előfutam, 44 egység) és a Horváth Gábor, Foltán László duó (C–2, 3 előfutam, 20 egység) a harmadik helyen jutott tovább, viszont a Kovács Katalin, Kozák Danuta kettős (női K–2, 3 előfutam, 21 egység) biztos futamgyőzelme azonnali döntőt ért.

KÖZÉPFUTAMOK

Molnár Péter (K–1) remek versenyzéssel, és az idejével még önmagát is kicsit meglepve a második helyen jutott be a döntőbe, és miután ott az első nyolc pozíció ad majd olimpiai kvótát, újabb nagy lépést tett a Londonba utazó magyar csapat létszámbővítése felé.

Sajnos Bozsik Attila (C–1) ugyanerről lemaradt, mármint az A-döntőről és az ötkarikás kvalifikációról is, miután középfutamában az ötödik lett, s nem is igazán volt esélye sokkal előrébb végezni. A vb-n megszerezhető négy olimpiai kenus kvótából csak egyet sikerült tehát begyűjtenünk, Vajda Attilának köszönhetően. Hiszen ahogy ezúttal 200 m-en a C–1-es magyar hajónak, úgy tegnap 1000 m-en a C–2-es egységünknek sem jött össze a döntőbe jutás.

Paksy Tímea (NK–1) óriási meccsben volt a fináléért, a középfutamban szinte négyes célfotó kellett a továbbjutás eldöntéséhez. Paksy végül második lett, miközben az előző középfutamban a szám kétszeres spanyol világbajnoka, Teresa Portela Rivas lemaradt a döntőről. A férfiakhoz hasonlóan a női kajakosoknak is az első nyolcban kell végezniük a kvótához. Erre jó eséllyel pályázik a magyar, de sokkal többre reálisan nézve ő sem számít – amint azt a hivatalos vb-oldalon nyilatkozta: „fenekemet a földhöz verem, ha összejön a dobogó".

A Sík Márton, Beé István kettős (K–2) ugyancsak nagy lépést tett az újabb két kvóta felé, miután döntőnek is beillő középfutamában – volt még példa hasonló színvonalra – a második helyen végezve biztosította a helyét a fináléban. (Utóbbiban az első hat között kellene végezni az olimpiai kvótákért.) A magyarok rajtja nem volt tökéletes, ám gyorsan utolérték a mezőnyt, s végül ötös célfotó döntött a helyezésekről.

Horváth Gábor és Foltán László párosa (C–2) a második helyen jutott be a fináléba, a győztes román duótól alig elmaradva egy hajót adtak a mezőnynek.

Zárásként magyar részről Takács Kincső érkezett (NC–1), aki középfutamából simán biztosította a helyét a fináléban a harmadik helyével. Német és fehérorosz riválisa előzte meg, de mivel a többieknek hajónyi különbséget adtak, olyan nagyon nem kellett kihajtania magát, annál is inkább, mert a délután folyamán a női C–2 500 m-es döntőben is kötelességei lesznek..

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik