Ábrahám: Janics nem befogadott, hiszen lényegében el sem ment

Vágólapra másolva!
2013.03.11. 15:51
null
Douchev-Janics Natasa útja visszavezet Magyarországra (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Magyar Kajak-kenu Szövetség hétfő délután a székházában rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára beszélt Douchev-Janics Natasa döntéséről, miszerint mégis magyar színekben szeretné folytatni pályafutását. Az eseményen részt vett Farkas Dávid, a sportoló kommunikációs képviselője is.

„Natasa ma beszélt a Szerb Kajak-kenu Szövetség vezetőivel, tájékoztatta őket döntéséről – mondta Farkas Dávid. – A szerb szövetség ezután jelezte a nemzetközi szövetség felé, hogy a versenyző átigazolási ügyében tett kérésük okafogyottá vált. Natasa nincs könnyű helyzetben, viszont szeretné korrigálni őszi hibáját. Elismerésre méltó, hogy sokakkal ellentétben képes volt ezt felismerni, és megtenni. A jövőben teljesítményével szeretné bizonyítani, hogy helye van a válogatottban. Arról, hogy melyik klubban folytatja pályafutását, a hét folyamán adunk tájékoztatást. Ezt követően születhet csak döntés arról, hogy férjét, Andrian Douchevet a klubnál alkalmazzák-e, illetve ha igen, akkor milyen formában.”

JANICS FELKÉSZÍTÉSE ANNYIBA KERÜLT, MINT AZ EGÉSZ CSIPES-CSAPATÉ
A Magyar Olimpia Bizottság potenciális londoni aranyesélyesként kezelte Janics Natasát, ezért kikötötte, hogy minden téren biztosítani kell az olimpia előtti felkészülését. Ez annyiba került, mint az egész Csipes-csapat felkészülése (amelynek három tagja is aranyéremmel tért haza a tavalyi olimpiáról).

A Nemzeti Sport Online kérdésére, miszerint ki intézi most Douchev-Janics szakmai és gazdasági ügyeit – új életre kell berendezkednie nemcsak neki, hanem családjának, továbbá edzési lehetőséget kell találnia –, amelyekkel korábban a honi szövetségen mellett egy tradicionális klub és profi menedzsment foglalkozott, szintén azt a választ adta Farkas Dávid, hogy a héten erre is fény derül.

Az MKKSZ-t képviselő Ábrahám Attila ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szövetség és egyik tagszervezete sem alkalmazhat olyan szakembert, akinek nincs akár Magyarországon, akár külföldön szerzett és aztán honosított szakirányú végzettsége. Márpedig Andrian Douchev egyikkel sem rendelkezik. A főtitkár az eset kapcsán Nagy László kézilabdázó ügyével rokon vonásokat vélt felfedezni.

„Az ősszel történtek sokakban mély nyomot hagytak, a sebek nehezen gyógyulnak. Amennyiben azonban visszaverekszi magát a sportág élvonalába, és sikereket ér el a magyar válogatottban, ez a folyamat minden bizonnyal felgyorsítható. Douchev-Janics Natasa jelenleg nem tagja a válogatott keretnek, hiszen távozása után nem tett eleget a kritériumoknak, így állami részről egyelőre semmilyen anyagi támogatásra nem jogosult – mondta Ábrahám Attila. – Ennek feltétele, hogy a válogatón visszaküzdje magát a válogatottba, és a többi versenyzőhöz hasonlóan szerződést kössön a szövetséggel. Janics versenyzésének egyébként nincs formai akadálya.”

Douchev-Janics jelenleg Portugáliában edzőtáborozik a szerb válogatott tagjaként, de mostantól már kizárólag önerőből. Illetve vélhetően portugál hajószponzora, a Nelo segítségével. Hamarosan azonban Magyarországra érkezik, és személyesen is a sajtó rendelkezésére áll. A főtitkár szerint Janics esete bizonyítja: külföldön sincs kolbászból a kerítés, és ahogyan arra a kajakos a levelében is utalt, szakmai fejlődése Magyarországon garantált.

„Az ősszel az bántott leginkább, hogy Natasa részéről hiányzott a sportág iránti alázat, remélem, a külsőségek, a sallangok ezután a háttérbe szorulnak – folytatta Ábrahám. – Ez esetben erősödne a női szakág, egyesben potenciális indulóesélyes lehetne, tovább riválisait is nagyobb erőbedobásra ösztönözné a jelenléte, a csapathajókban pedig nőne a kapitány mozgástere. Hangsúlyozom: Natasa nem vissza- vagy befogadott versenyző, hiszen lényegében el sem ment tőlünk.”

A Nemzeti Sport Online elérte Csonka Gábort, Douchev-Janics Natasa korábbi menedzserét, aki a következőket mondta: „Én is magát az egész ügyet ma reggel a médiából tudtam meg. Az, hogy Natasa sem engem, sem a szegedi klubot nem értesítette erről a szándékáról, üzenet is. Számomra azt üzeni, hogy nem velem képzeli el az elsődleges magyarországi menedzseri munkát – ami persze nem baj –, és nagy valószínűség szerint nem is Szegeden képzeli el a továbbiakat. Azt gondolom, Natasa rájött arra, hogy akkor tud a világ élmezőnyében kajakozni, ha a világ legjobb kajakosai között edz. Nap mint nap olimpiai döntőt kell vívni ahhoz, hogy a világbajnokságon meg az olimpián ott legyél a dobogón. Ez biztos benne van a pakliban. Hogy ezenkívül az anyagiak hogyan játszanak szerepet, nem tudom. Az is egészen biztos, hogy Natasát nagyon megviselné versenyzői szempontból, ha két évig az eltiltás miatt nem versenyezhetne."

SZAVAZÁS

Önnek mi a véleménye Douchev-Janics Natasa visszatéréséről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik