Junior torna-vb: két orosz arany a második napon

Vágólapra másolva!
2019.06.28. 22:34
null
Az oroszok két aranyat is nyertek a második napon
Az oroszok csapatban és egyéni összetettben sem találtak legyőzőre a győri junior torna-világbajnokság második napján, amin a lányoké volt a főszerep. A versenyen Egyesült Államok és Kína is kiválóan szerepelt, a magyar csapat a középmezőnyben végzett.

Véget ért a győri junior torna-világbajnokság második versenynapja, amelyen a lányok egyéni összetett és csapatdöntőjére, valamint a szerenkénti döntők selejtezőjére került sor. A magyar lányok délelőtt az első kvalifikációs csoportban szerepeltek, és összességében szépen helytálltak az Audi Arénában zajló megméretésen. Az egyéni összetett verseny legjobb hazai eredményét Makovits Mirtill érte el, aki 22. helyen zárt. A Dunaferr SE tornászlánya a felemás korlát selejtezőjében a 21., a talajén 27. pozícióban végzett. A remekül kezdő, de két szerről leeső békéscsabai Szujó Hanna egyéni összetett 53., míg az UTE versenyzője, Szilágyi Nikolett 71. lett. Magyarországnak a nemzetek közötti versenyben a 16. hely jutott.

A versenynap orosz, amerikai és kínai dominancia jegyében telt. Ugrásban az Egyesült Államok uralta a mezőnyt, amit jól tükröz, hogy csupán egyetlen ezred hiányzott ahhoz, hogy mindhárom versenyzőjük elérje a 14.000-es határt, közülük is kimagaslott Sydney Barros 14.124 pontot érő gyakorlata. A második legerősebb gyakorlatot az orosz Vladiszlava Urazova mutatta be a szeren, aki honfitársa, Viktorija Listunova mögött felemás korláton is ugyanott végzett.

Gerendán két kínai versenyző, Yushan Ou és Xiaoyuan Wei kéz a kézben hódította meg a selejtező tabellájának tetejét, előbbi talajon másodikként került fináléba a többiekhez képest elképesztően magas pontot kapó Listunova mögött.

Az orosz lány a négyből három szeren is 14.000 feletti pontszámot elnyerően tornázott, így az egyéni összetett versenyben is győzött, junior-világbajnok lett. Az ezüstérem Urazova, a bronzérem a végül talajgyakorlatával Kayla di Cellot megelőző Yushan nyakába került, így elütve az amerikaiakat az összetett dobogótól.

A magyar csapat a középmezőnyben végzett
A magyar csapat a középmezőnyben végzett

Hűen mutatja a világverseny erőviszonyait, hogy az egyéni összetett viadal első nyolc helyét három amerikai, három orosz és két kínai fiatal foglalta el. A csapatversenyben Oroszország, Kína, Egyesült Államok sorrend alakult ki végül, őket egy nagyobb szakadék után a románok követik, akik gerendán egy, talajon két tornászlányukat kvalifikálták a finálékba.

A szabály értelmében, miszerint két azonos nemzetiségűnél több versenyző nem indulhat a döntőben, az amerikaiaknak ugrásban, az oroszoknak felemás korláton és talajon kell nélkülözniük egy-egy pontszáma alapján finálés tehetséget a hétvégén.

A kétnapos selejtezők folyamán a 98 éves, olimpiai bajnok Keleti Ágnes is tiszteletét tette a versenyen.
„Alaposan megváltozott és felgyorsult ez a sportág is, jó látni ezt a sok tehetséges fiatalt. Bízom benne, hogy sokuk sportolói karrierje igazából csak most kezdődik” – mondta a legenda a vb sajtócsapatának.

Holnap már a fiúk talaj, lólengés, gyűrű, valamint a leány ugrás és felemás korlát döntőjére kerül sor. Magyar versenyzővel a vasárnapi finálékban találkozhatunk legközelebb, Balázs Krisztián korláton és nyújtón lesz érdekelt.

Az egyéni összetett verseny eredménye
1. Viktoriia Listunova (orosz) 55.323, 2. Vladislava Urazova (orosz) 55.298, 3. Ou Yushan (kínai) 54.931, 4. Kayla di Cello (amerikai) 54.765, 5. Elena Gerasimova (orosz) 54.565, 6. Sydney Barros (amerikai) 53.974, 7. Skye Blakely (amerikai) 53.407, 8. Wei Xiaoyuan (kínai) 53.066... 22. Makovits Mirtill 50.166, 53. Szujó Hanna 47.932, 71. Szilágyi Nikolett 41.133
A csapatdöntő eredménye
1. Oroszország 111.654, 2. Kína 109.497, Egyesült Államok 109.380... 16. Magyarország 98.498

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik