Több mint száz perc kiállítás, kétgólos Fehérvár-siker

Vágólapra másolva!
2012.01.22. 20:06
null
Tömegjelenet: helyzetekben és indulatban nem volt hiány (Fotók: Németh Ferenc)
Címkék
Túlfűtött hangulatú, összesen 113 percnyi büntetést hozó mérkőzésen a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata magabiztosan, 4–2-re legyőzte az Olimpia Ljubljanát az EBEL középszakaszában.

 

A KÖZÉPSZAKASZ

Vasárnap elkezdődött a felső- és alsóházra bontott középszakasz, amelyben fent 4, 3, 2, 1, 0, 0, alul 3, 2, 1, 0, 0 bónuszpontokkal indulnak a csapatok. Az alsóház nyolcfordulós versenyéből az első kettő csatlakozik majd a rájátszásra a felső hatoshoz, amelynek tagjai 10-10 meccset játszanak addigra a későbbi pályaelőnyért.

A felsőházi középszakaszban az alapszakasz 5. és 6. helyezettje egymással kezd, méghozzá előbbi otthonában, így a jelenlegi állás szerint az Alba Volán éppenséggel Ljubljanában.

Mindenesetre a nyolccsapatos rájátszás már egyenes kieséses rendszerben zajlik, a középszakasz helyezései alapján 1–8., 2–7., 3–6., 4–5. párban kezdődnek az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcok.

Ágrajzot skiccelni viszont nem lehet, mivel a továbbjutók közül mindig a legjobb kiemelt játszik majd a legrosszabbal, és így tovább. A középszakasz most vasárnaptól, azaz január 22-től február 14-ig tart, a rájátszás február 19-től legkésőbb április 5-ig.

A kiegyenlített első harmadban igencsak paprikás volt a hangulat, dulakodások színesítették a játékot, köztük egy Horváth–Hotham bunyó – ez magyar „győzelemmel” végződött, mint ahogy a Fehérvár is vezetett a játékrész után.

Az első gólnál Sille Tamás emelte ki a korongot saját harmadából, amivel Sikorcin Ladislav ugrott ki. Kettő az egyben vezették rá a korongot Mihály Árpáddal a ljubljanai védőre, Sikorcin passzolt, Mihály pedig jobbról a rövidbe lőtt.

A 13. percben a fehérvári kapu előtti kavarodás végén az Adam Munróról kipattanó távoli lövést pofozta be közelről Justin Taylor, de nem sokáig örülhetett a Ljubjana. Egy perccel (és az említett Horváth–Hotham konfrontációval) később Sofron kapott egy kiugratást Durcótól, amit balról a hosszú felsőbe lőtt, Pintaric válla felett. Egy perccel a harmad vége előtt Mihály Árpád dédelgette a korongot a szlovén kapu mögött, aztán visszatette azt Sikorcinnak, aki a kék vonalról kapásból lőtt, a pakk a jobb kapuvasat érintve vágódott a kapuba.

Pofonok völgye...
Pofonok völgye...

A folytatásban a játékosok egyre kevésbé tudtak uralkodni az idegeiken: a túlpörgő Hothamet dumáért kiszórták a játékvezetők, majd McBride kötött bele DaCostába, és annak ellenére sem akart lenyugodni, hogy a bírók lassan egy fél délután tartalmas eltöltésére elegendő büntetést szabtak ki rá... Na ez azért túlzás, de McBride végül csak begyűjtött egy 20+10+5-ös végleges fegyelmit. DaCosta meg egy tízperceset...

Hiába játszott a Fehérvár két percig kettős emberhátrányban a ljulbjanai játékosok fegyelmezetlensége miatt, az összes helyzet kimaradt, és ahogy ilyenkor lenni szokott, gólt kapott a Volán. Egy perccel azután, hogy kiegészült a Ljubljana, Erik Pance tette középre a korongot, amelyet Ziga Pance közelről bekotort a későn kinyúló Munro mellett, 3–2.

A gólok egy kis ideig elapadtak (a kiállítások nem, Taylor, Sille majd Fraser ment a büntetőpadra), hogy aztán a 48. percben végre büntessen a Fehérvár. A Volán emberelőnybe került Jamie Fraser kiállítása után, a hazaiak legalább egy percet töltöttek a ljubljanai harmadban. A korongjáratás végén Klassen lőtt kapuvasat Ryan passzából, a kipattanót pedig Palkovics pofozta be közelről – először Derek Ryannek adták a gólt a nagy kavarodásban, de könnyen lehet, hogy ezt később javítják.

Pratt és Durco kiállítása után egy ideig kettős emberhátrányba kényszerült a Fehérvár, de ezt nem tudta kihasználni a Ljubljana, és nem is tudott közelebb kerülni a magyar csapathoz: a Volán 4–2-re győzött egy összesen 113 percnyi büntetést hozó mérkőzésen.

JÉGKORONG, EBEL, KÖZÉPSZAKASZ
SAPA FEHÉRVÁR AV 19–HDD TILIA OLIMPIJA LJUBLJANA 4–2 (3–1, 0–1, 1–0)
Székesfehérvár, 3450 néző. Vezette: Fussi, Kellner, Ettlmayr, Hofstätter (mind osztrák)
FEHÉRVÁR: MUNRO – Pratt, DaCosta, Palkovics, RYAN, Klassen – Horváth A., Durco, SOFRON, Vas M., Ladányi – SILLE, Orbán, MIHÁLY Á., SIKORCIN, Kovács Cs. – Hetényi P., Láda B., Magosi B., Benk, Tóth A.
LJUBLJANA: Pintaric – Fraser, Hotham, Hughes, McBride, TAYLOR – Groznik, Cole, E. Pance, Sachl, Verlic – Dervaric, Cvetek, Golicic, M. Hocevar, Z. PANCE – Szmirnov, Ograjensek, Sefic, Vedlin
Gól: 1:07: Mihály Á. (Sikorcin, Sille, 1–0). 12:07: Taylor (McBride, Hughes, 1–1). 13:17: Sofron (Durco, Ladányi, 2–1). 18:58: Sikorcin (Mihály Á., Kovács Cs., 3–1). 35:58: Z. Pance (E. Pance, Cvetek, 3–2). 47:49: Ryan (Palkovics, Klassen – emberelőny, 4–2)
Kiállítások: 22+10 perc fegyelmi (DaCosta), ill. 21+10 perc fegyelmi (Hotham, McBride)+végleges fegyelmi (Hotham, McBride)
További eredmények: Klagenfurt–Salzburg 6–4, Zagreb–Linz 0–2
Az alsóház eredményei: Vienna–Graz 2–3 – szétlövéssel, Villach–Znojmo 2–3. Szabadnapos: Jesenice. Az állás: 7. Graz 3 (1), 8. Villach 3 (3), 9. Vienna 3 (2), 10. Znojmo 2 (0), 11. Jesenice 0 (0). Zárójelben az alapszakaszban kapott bónuszpontok.

 

MESTERMÉRLEG
Kevin Primeau: – Nehéz meccs volt, de ezt előre tudtuk, mert a Ljubljana jó csapat. Nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki, amelyek között számos tiszta lehetőség volt. Az ellenfél kapusa fantasztikusan védett, igaz, ez elmondható a miénkről is, hiszen csak két gólt kaptunk – így lehet meccset nyerni. Mindenki megtette a magáét, nagyon sok jó teljesítmény volt a csapatban, ennek is köszönhető ez a győzelem. Kedden Salzburgban is nyerni szeretnénk, ugyanis a lehető legjobb pozícióban akarjuk megkezdeni a rájátszást.
Hannu Järvenpää: – Utálunk veszíteni, de vannak mérkőzések, amelyeken meg kell hajolnunk az ellenfél tudása előtt. Az első harmadban egyértelműen jobban játszottak a hazaiak, a másodikban és a harmadikban feljöttünk, és kimondottan jól hokiztunk. Két hasonló tudású csapat harcos találkozója volt. A következő fordulóban Linzbe, az alapszakasz győzteséhez megyünk. Tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz egyszerű, de megpróbálunk ott nyerni, ha már Fehérváron nem sikerült.
A KÖZÉPSZAKASZ ÁLLÁSA
1. Linz 1 1 2–0 6 (4)
2. Klagenfurt 1 1 6–4 3 (1)
3. Zagreb 1 1 0–2 3 (3)
4. FEHÉRVÁR 1 1 4–2 2 (0)
5. Salzburg 1 1 4–6 2 (2)
6. Ljubljana 1 1 2–4 0 (0)
Zárójelben az alapszakaszban kapott bónuszpontok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik