MTI 2020.05.04 17:06 Frissítve: 2020.05.05 14:40

Tipsport Liga: a MAC nem indul, az Erste Ligában folytatja

A koronavírus-járvány hatására visszalép a szlovák jégkorongliga következő idényétől, és az Erste Ligában szerepel a MAC.    

A MAC az Erste Ligában folytatja (Fotó: Dömötör Csaba)

 

„Az ismert okok miatt – a járvány és annak gazdasági, társadalmi hatásai – az anyagi háttér bizonytalanná vált, valamint ellentmondásos hírek érkeztek a szlovák bajnokságról is, így azt a döntést hozták a MAC Újbuda tulajdonosai, hogy a csapat visszalép a Tipsport Extraliga jövő évi küzdelmeitől” –jelentett be hétfőn közösségi oldalán az újbudai együttes.

A közlemény kiemelte, az új, fele-fele arányban a MAC Jégkorong Akadémia és KMH Sportegyesület érdekeltségében lévő csapat – amely a Hokiklub Budapest Erste Ligá-s licencét viszi tovább –, általános igazgatója és egyben vezetőedzője Kangyal Balázs, a másodedzője pedig Marton Tibor lesz. Az együttes MAC HKB Újbuda néven indul az Erste Ligában, ahová be is adta hivatalos nevezését.

A beszámoló alapján a csapat gerincét MAC-nevelésű, Erste és extraligás tapasztalattal rendelkező fiatal játékosok alkotják majd, egyúttal érkezni fog egy teljes sornyi húzóember is.

A klub szakmai koncepciójának kiemelten hangsúlyos eleme a saját nevelésű utánpótláskorú játékosok beépítése a csapatba, így a két bázisegyesület legjobb junior játékosai számára folyamatosan adott lesz a lehetőség a csapatba kerüléshez, természetesen ezekért a helyekért küzdeni és bizonyítani kell majd.

A csapat otthona a várakozások szerint továbbra is a Tüskecsarnok lesz.

„Mindez nem jelent visszalépést. Az Erste Liga is nagyon erős bajnokság, ezt pontosan tudjuk, hatalmas csatákat vívtunk itt három éven át, 2018-ban fantasztikus küzdelemben nyerni is tudtunk a végén. Most is bele fogunk adni mindent, de arról sem mondunk le, hogy megerősödve később egy még nagyobb kihívást jelentő ligában próbálja ki magát a csapat” – zárul a közlemény.

Az elmúlt két idényben a szlovák élvonalban szerepelt a MAC Újbuda: Majoross Gergely vezetésével a 2018–2019-es idényben a negyeddöntőben maradt alul a Zólyom elleni párharcban, míg a legutóbbi, a világjárvány miatt korábban véget érő szezonban tizedikként zárt a 13-as mezőnyben.

Az eddigi vezetőedző a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: elsősorban gazdasági okok állnak a döntés mögött.

„Egyszerűen csak úgy érezzük, ma nagyon nagy a bizonytalanság, és nem merünk felelősen belevágni egy olyan szezonba, mint amilyenek mögöttünk vannak” – fogalmazott Majoross. Elárulta: az előremeneküléssel" túl nagy rizikót vállalnának, a létüket kockáztatnák.

„Ezért született az a döntés, hogy ez a projekt egy évig pihenjen” – mondta. Kiemelte: jó lehetőség lesz a magyar fiatalok számára, hogy felkerülhetnek a nagycsapatba.

„Az igazi az lett volna, ha efölött megmarad a Tipsport Liga-csapat is, és végre nálunk is megvalósul az utánpótlás-akadémia, Erste Liga, Tipsport Liga, ami Fehérváron megvalósul az osztrák bajnoksággal, ez nagyon ideális mix lett volna” – fejtette ki.

A játékosokat, alkalmazottakat átmentik az eredetileg farmcsapatnak szánt Erste Liga-együttesbe, a 2021/22-es szezonra pedig remélhetőleg „választ kapnak nagyon sok kérdésre”, és addigra összeáll egy olyan projekt, ami a lehető legmagasabb szinten tud majd versenyezni.

Saját jövője kapcsán annyit mondott: a klubon belül kitöltheti szerződését. Hogy ezt milyen szerepben teheti még, még egyeztetés alatt áll.

„Van olyan szerepkör, ami régóta nagyon érdekel, és szívesen belevágnék” – árulta el. Megemlítette, nézelődik külföldön és az itthonról érkező lehetőségeket sem hessegeti el, május végéig pedig közösen hoznak döntést a sorsát illetően. 

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.

2020.05.25 15:29:19

Jégkorong nemzetisport.hu

Balázs Attila: Magyarország egyik legmodernebb hoki utánpótlás-nevelés központját hoztuk létre Érden.

pr
2020.04.05 19:30:14

Jégkorong MTI

Együtt tartaná a magyar bajnok Ferencváros jégkorongcsapatának keretét Fodor Szabolcs vezetőedző.

2020.02.29 22:55:28

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez az idény megy a kukába.

2020.02.22 17:00:39

Jégkorong H. Á.

A Tipsport Liga középszakaszában érintett DVTK és MAC mérkőzései, a bajnokság állása.