Svédország detronizálta Csehországot

Vágólapra másolva!
2011.05.13. 18:48
null
A svédek jutottak a döntőbe (Fotó: Action Images)
Címkék
Svédország jutott elsőként a Szlovákiában zajló jégkorong-világbajnokság fináléjába, miután az elődöntőben 5–2-re legyőzte Csehországot. A skandinávok ellenfele a vasárnapi döntőben a Finnország–Oroszország összecsapás győztese lesz.

Az első harmadban a csehek fölényben játszottak, többet lőttek kapura (14:9 volt az arány), de erőfeszítéseiket nem koronázta (gól formájában) siker. Ezért pedig később súlyos árat fizetett a címvédő...

A 21. percben még megérdemelten szereztek vezetést a csehek. Határozott szerelést követően a cseh kapu elől Marek Zidlicky indította lőtt passzal a palánk mellett a jobb oldalon meglóduló Milan Michaleket. A szélső erőszakosa húzott el az alapvonalig, majd a kapu elé passzolt. A svéd kapus, Viktor Fasth beleszúrt ugyan a korongba, de az pechjére pont így lett jó az akciót középen kísérő Patrik Eliasnak, aki két lépésről bravúros reflexmozdulattal a hosszú alsóba csúsztatta a pakkot.

Nem sokáig örülhettek a csehek a vezetésnek, a svédeknek négy perc kellett az egyenlítéshez. No és egy emberelőny, a mérkőzés első fórja. Járt a korong a cseh harmadban, aztán a kékvonal előtt, középen helyezkedő Patrik Berglund szánta rá magát lövésre. Első próbálkozása még lejött a blokkról, de volt lehetősége ismételni. A svéd akkor kivárt pár másodpercet, majd a kapu jobb oldalába talált, miközben Ondrej Pavelec előtt többen is takarták a kilátást. A kiállítás fele is elég volt a svédeknek a gólhoz.

A gólváltást követően folytatódott a parázs mérkőzés, lényegesen több izgalom adódott a kapuk előtt, méghozzá felváltva, mint a döntően mezőnymunkát hozó első felvonásban. A svédek speciel 25 alkalommal veszélyeztették a cseh kaput, a színvonal emelkedése így elsősorban nekik volt köszönhető, felnőttek a csehekhez. Sőt, mit felnőttek, vezetést szereztek!

A 36. percben Mikael Backlund viharozott a pályán keresztbe balról a jobb oldalra, közben bekorcsolyázott a cseh harmadba. Miután középen társ nem követte az akciót, gondolt egy igen merészet, és váratlan kifordulást követően kilőtte a hosszú, jobb felső sarkot. Parádés egyéni megmozdulás volt, de Pavelec kapus sem volt feladata magaslatán, valószínű nem hitte el, hogy a svéd rátolja. Pedig megtette!

A hajrában óriási lehetőséget szalasztott el a svéd válogatott, hogy növelje előnyét. A cseh kapu előtti hatalmas tömörülés végén Karel Rachunek tenyerelt rá a korongra, amiért járt a kiállítás és a büntető. Loui Eriksson azonban hiába cselezett, Pavele– jóvátéve hibáját – hárított.

A harmadik harmadban a cseheknek már nem volt veszíteni valójuk, mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében, a kapu előtt azonban ismét a svédek voltak határozottabbak. A 49. percben Jimmie Ericsson talált be, bő négy perccel később pedig Marcus Kruger korcsolyázott körbe a kapu mögött, s „szenvedte” valahogy a korongot a gólvonalon túlra, eldöntve gyakorlatilag a döntőbe jutást.

Hat perccel a mérkőzés vége előtt visszajött a remény a csehek számára, a svéd harmadban megszerzett korong utáni passzt követően Eliás megszerezte saját maga és csapat második gólját is. De még mindig kettő volt a csehek hátránya.

A hajrában lehozta kapusát a cseh válogatott, de az utolsó percben a svédek ezt kihasználva üreskapus gólt szereztek, végképp romokba döntve ezzel a cseh álmokat. A skandináv csapat visszavágott az egy évvel ezelőtti kudarcért, akkor a vb elődöntőjében a csehek szétlövésben jutottak tovább, most azonban a svédek örülhettek a két csapat összecsapása után.

A svéd válogatott a döntőben a Finnország–Oroszország összecsapás győztesével találkozik.

SZAFIN SEM HAGYTA KI A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁGOT

 

JÉGKORONG-VB
ELŐDÖNTŐ
Csehország–Svédország 2–5 (0–0, 1–2, 1–3)
Gólszerzők: 20:46 Eliás (10), 24:34 Berglund (ee., 1–1), 35:10 Backlund (12), 48:07 Ericsson (1–3), 52:29 Kruger (1–4), 54:22 Eliás (2–4), 59:13 Berglund (2–5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik