Palkovicsék csak szétlövésben nyertek Miskolcon

Vágólapra másolva!
2011.03.15. 20:44
null
Az Alba Volán első csapata hat gólt kapott, és csak szétlövésben nyert Miskolcon első honi bajnokiján<br />a szezonban (Fotó: Korponai Tamás)
Címkék
Az első osztályú jégkorongbajnokság rájátszásában az egyik fél harmadik győzelméig tartó elődöntős párharc első felvonásán a címvédő Sapa Fehérvár AV 19 meglepetésre csak szétlövésben tudta felülmúlni a Miskolci JJSE-t idegenben – ráadásként hat gólt kapott –, de így is előnyhöz jutott. Miként tette azt a hazai pályán négy góllal győző Vasas HC a Dab.Docler ellen. Folytatás szerdán Székesfehérváron, illetve Dunaújvárosban.

 

MISKOLC–ALBA VOLÁN

Az EBEL-szezon után, a nemzeti együttes divíziós budapesti fellépése előtt a címvédő, válogatott játékosok sorát foglalkoztató Alba Volán első csapata is bekapcsolódott a honi bajnoki küzdelembe. A fehérvári játékosok némi pihenő és alapozás után Miskolcon játszhattak, így csaknem egy év után találkoztak újra magyar riválissal. És rögtön meglepődhettek.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a jégkorongbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Mol Ligában karakán teljesítményt nyújtó, ám azt követően a hazai pályán elbukott Magyar Kupa négyes döntője után a bajnokság középszakaszában is csak önmagát kereső, a keret erejét tekintve a hátrább rangsorolt Ferencvárossal az elődöntős helyért kiélezett versenyt futó Jegesmedvék alaposan megnehezítették a bajnoki címvédő fehérváriak dolgát.

Még csak 88 másodperc telt el a találkozóból, amikor az EBEL-ben gólveszélytelensége miatt bírált Oscar Ackeström vezetéshez juttatta a vendégeket. Négy perc kellett a miskolciaknak az egyenlítéshez, majd ismét egy védő, Horváth András szerzett előnyt a fehérváriaknak, de az első harmad két hazai góllal folytatódott, így meglepetésre újra a Miskolc vezetett.

Az első harmadot Palkovics Krisztián találatával azért becsületből is ikszre kihozó Volán a második harmadban zsinórban lőtt három góljával már elérhető közelségbe került a győzelemhez, és Saluga 39:58-nál szerzett második találatánál sem gondoltak játékosai semmi rosszra. Pedig kellett volna… A harmadik felvonás ötödik percében nyolc másodperc (!) alatt kétszer került Bálizs Bence kapujába a korong – Joshua Bonar már a harmadik miskolci gólnál jeleskedett az előkészítésben –, így ledolgozták korábbi háromgólos hátrányukat a házigazdák.

A Miskolc a hátralévő időben állta a megpróbáltatásokat, jöhetett tehát a hosszabbítás, amely szintén nem hozott döntést. Így a szétlövésre maradt a végszó, amelyből a fehérváriak kerültek ki győztesen.

VASAS–DAB

A tavalyi parázs párharc után sejteni lehetett, hogy az idei leosztás sem lesz mentes a küzdésen túli bruszttól. Nos, akik erre számítottak, azok sem csalódtak. A játékvezetők kiosztottak 106 percnyi büntetést, köztük két végleges fegyelmit, egyet-egyet mindkét oldalon. Akik ennek ellenére kicsit bánatosak lehetnek, azok a dunaújvárosi drukkerek, tekintve, hogy csapatuk gólképtelennek bizonyult az elődöntő első felvonásán. Más kérdés, ez összesítésben épp ugyanannyit számít, mintha egy tizenkét gólt hozó összecsapáson a szétlövésben maradnak alul riválisukkal szemben. Ezúttal azonban nem jutottak el a felek a büntetőzésig.

Az első harmadban nem született gól, a másodikban viszont már az első percben megrezdült a háló. Ráadásul Nagy Richárd emberhátrányos szituációban juttatta vezetéshez a Vasast. Tíz perccel később Szappanos Dávid duplázta meg a vendéglátók előnyét. A folytatásban a dunaújvárosiak mezőnyben versenyképes teljesítményt nyújtottak, de mivel nem tudták bevenni a válogatott Rajna Miklós, egykori hálóőrük kapuját, így az utolsó tíz percre megmaradt a kétgólos Vasas-előny. Amely aztán a végjátékban további kettővel nőtt. Szirányi Bence emberelőnyből, majd zárásképpen Berta Ákos akcióból volt eredményes. Folytatás holnap, Dunaújvárosban, vélhetően egy teljesen új leosztásban.

JÉGKORONG OB I ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
MISKOLCI JEGESMEDVÉK JSE–SAPA FEHÉRVÁR AV 19 6–7 – szétlövéssel (3–3, 1–3, 2–0, 0–0, 0–1)
Miskolc, 1500 néző. V: Nagy A., Kovács B., Pálkövi, Székely
MISKOLC: Budai K. – LÁDA B., Láda P., BARTZEN, BONAR, Majoross – Egri, Gőz, Dubek, SALUGA, RAFAJ – Budai R., Urbán, Kis A., Szilágyi, Sijka – Dányi, Korpos, Gyenes (kapus). Edző: Bob Dever
FEHÉRVÁR: Bálizs – ACKESTRÖM, JOBB, LADÁNYI, Vas M., SOFRON – Horváth A., Tokaji, Mihály A., JOHANSSON, Palkovics – Maklári, Durco, Benk, Hajós, Kovács Cs., Varga A., Tóth A., Kiss D. Edző: Kevin Primeau
Gólok. 1:28: Ackeström (Mihály Á., Jobb, 0–1), 5:06: Saluga (Rafaj, Láda P., 1–1), 8:40: Horváth A. (Ladányi, 1–2), 9:10: Szilágyi (Sijka, Kis A., 2–2), 16:22: Láda B. (Bartzen, Bonar – emberelőny, 3–2), 18:18: Palkovics (Johansson, 3–3), 21:37: Tokaji (Vas M., Ladányi – ee, 3–4), 34:32: Sofron (3–5), 35:00: Johansson (Jobb, Ackeström, 3–6) 39:58: Saluga (Rafaj, Dubek – ee, 4–6), 44:14: Majoross (Bonar, Bartzen, 5–6), 44:22: Bartzen (Bonar, Láda B., 6–6)
Kiállítások: 11 perc, ill. 14 perc
Szétlövés: Bonar és Bartzen hibázott, illetve Johansson és Ladányi betalált
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0, a Sapa Fehérvár AV 19 javára
MESTERMÉRLEG
Bob Dever: – Jó meccset játszottunk, de tudunk még ennél jobban is hokizni. Nem tudom, mikor ébrednek már rá a szövetség vezetői, hogy egy rájátszásmeccset nem lehet szétlövéssel eldönteni. Ez vicc.
Kevin Primeau: – Meglátszott a csapaton a meccshiány. Amikor előnybe kerültünk, túl lazán játszottunk, nem koncentráltunk megfelelően, így a Miskolc többször is vissza tudott jönni a mérkőzésbe. A sok kapott gól miatt nem vagyok elégedett, minden szinten jobb teljesítmény kell szerdán.
VASAS HC–DAB.DOCLER 4–0 (0–0, 2–0, 2–0)
Káposztásmegyer, 1000 néző. V: Kincses, Sós, Soós, Németh M.
VASAS: RAJNA – SZIRÁNYI B., Sille , MÄKINEN, Gergely Cs., Fodor Sz. – NAGY R., Kangyal, Szappanos, Sabol, Gröschl – Hüffner, Svasznek, Somogyi, Martz, Pavlis – Berta, Popovics. Edző: Risto Kurkinen
DAB: Sevela – Hegyi Á., Pozsgai, Metcalfe, MacSweyn, Magosi – Kiss D., Martinka, Azari, Papp V., Kiss Á. – Lencsés, M. Varga, Peterdi, Pavuk, Virág T. – Szilassy, Mestyán. Edző: J.P. MacCalum
Kiállítások: 27 perc+végleges fegyelmi (Somogyi), ill. 29 perc+10 perc fegyelmi (Metcalfe)+végleges fegyelmi (Pavuk)
Gólok. 20:48: Nagy R. (Gröschl, Mäkinen – emberhátrány, 1–0). 30:11: Szappanos (Sabol, 2–0). 51:57: Szirányi B. (Fodor Sz., Mäkinen – emberelőny, 3–0). 56:15: Berta (Martz, Hüffner, 4–0)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Vasas javára
MESTERMÉRLEG
Risto Kurkinen: – Nem volt egyszerű, de megtettük, amit kellett. A nehéz pillanatokban Rajna kisegített minket, ám egyébként sem követtünk el nagy hibákat. Öt az öt, négy a négy ellen, hátrányban és előnyben is jól ment. De ez még csak az első meccs volt!
J.P. MacCalum: – Nem figyeltünk a kipattanókra, csak lőttünk, de a második esélyeket elszalasztottuk. A bírókról túl sokat beszélek, úgyhogy most csak annyit jegyeznék meg: nem szeretem, amikor egy szabályos bodicsekért kiállítanak, folyton megtörték a játék folyamatosságát. Galanisz vasárnap ütést kapott a fejére, szerda reggel kiderül, hogy játszhat-e. A nemzeti ünnepen nehéz lett volna orvost találni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik