Ötgólos harmadik harmaddal világbajnok Finnország

Vágólapra másolva!
2011.05.15. 20:22
null
Hatalmas a finnek öröme – történetük második világbajnoki címét szerezték (Fotó: Reuters)
Címkék
Finnország hátrányból fordított és végül 6–1-re győzött a szlovákiai A-csoportos jégkorong-világbajnokság döntőjében Svédország ellen, ezzel története során másodszor megszerezte a világbajnoki címet.

 

A nyolcszoros világbajnok Svédország az egyszeres Finnországgal csapott össze a szlovákiai jégkorong-világbajnokság döntőjében. A finnek 1995-ben éppen mostani ellenfelüket győzték le, míg a svédek legutóbb 2006-ban Rigában diadalmaskodtak. Ez az év különleges is marad számukra, ugyanis történelmet írtak azzal, hogy az olimpiát és a vb-t is megnyerték. Mindkét gárda esélytelenebbnek számított az elődöntőben, aztán parádés gólokat lőve bejutottak a fináléba.

Az első harmadot a svéd együttes kezdte jobban, az első öt percben egyértelműen domináltak. A finnek azonban fokozatosan átvették a kezdeményezést, de Mikko Koivu és Toumu Ruutu kísérleteit is hárította Viktor Fasth, a svéd válogatott kapusa.

KÜLÖNDÍJAK
A torna All Star csapata: Fasth (svéd)–Petrasek (svéd), Zidlicky (cseh) – Berglund (svéd), Immonen (fnin), Jágr (cseh)
A torna legértékesebb játékosa (MVP): Viktor Fasth (svéd)

A második harmad finn lehetőségekkel kezdődött, aztán – ahogy ez lenni szokott – mégis Svédország szerzett vezetést. Magnus Päärjärvi a bal oldalról a hosszú felsőbe lőtt hihetetlenül pontosan. 1–0

A svédek a vezető találatuk után sok helyzetet dolgoztak ki, kétszer is emberelőnyben játszhattak, de ezekből csak egy kapuvasra futotta Patrik Berglund lövése után.

Még a harmad vége előtt a finnek is emberelőnyben játszhattak, és Jarkko Immonen távolról óriási lövéssel egyenlített. Tuomo Ruutu talarta a kilátást Fasth elől, a csatár és a kapus mellett is elszállt a korong. Finnország fontos pillanatban, hét másodperccel a második húsz perc vége előtt egyenlített. 1–1

A harmadik harmadra még elszántabban jöttek ki a finnek, akiket nyilván egyenlítő góljuk is feltüzelt. Petteri Nokelainen – a tornán először – és Niko Kapenen is betalált, ráadásul egy percen belül, a két gól közé pedig egy Koivu helyzet is belefért. 1–3

A svédek nehézkesebben mozogtak, még az időkérés sem segített rajtuk, szinte minden párharcot a finnek nyertek. A finnek kevesebb mint három perc alatt három gólt szereztek, végül megsemmisítő, 6–1-es vereséget mértek a svédekre, és 1995 után ismét világbajnoki címet szereztek.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, SZLOVÁKIA
DÖNTŐ
Svédország–Finnország 1–6 (0–0, 1–1, 0–5)
Gólszerzők: 27:40 Päärjärvi (– 1–0), 39:53 Immonen (Pesonen, Koivu, – e.e – 1–1), 42:35 Nokelainen (Philström, –1–2), 43:21 Kapanen (Ruutu, Kamarov, – 1–3), 56:41 Pesonen (– 1–4), 57:16 Pyoräla (– 1–5), 59:05 Philström (Lajunen, Samela, – 1–6)

 

1. HARMAD

Matthias Tedenby előtt adódott lehetőség, de Petri Vehanen hárított. A svédek első sora igen agilis, azonban komoly helyzetbe eddig nem tudtak kerülni.

Rickard Wallin lőtt kapura egy visszatett korongot, de finn kapus azonban ismét a helyén volt, majd Jakob Silfverberg pillanatai következtek, de továbbra sem született gól.

A finnek első kapura lövése Mikko Koivu nevéhez fűződik. A svéd kapu előtt alakult ki egy kis dulakodás Jani Lajunen állt be Viktor Fasth elé. Fasthnak aztán fokozatosan akadt egyre több védeni valója, így 6–2-re vezetett Finnország ebben az időszakban a kapura lövéseket tekintve.

Tedenby lőtt ismét hatalmasat, de Vehanen hárított, majd Janne Niskala tette próbára Fasthot.

Az első öt percben Svédország, a második ötben Finnország dominált a mérkőzésen, mindkét csapat remekül védekezett.

Juhamatti Aaltonen lőtt a jobb oldalról, Fasth nagy védést mutatott be. Jakob Silfverberg előtt aztán ismét nagy lehetőség a túloldalon, de ez is kihasználatlanul maradt.

Oliver Ekman Larssont állították ki a játékvezetők, Finnország játszott emberelőnyben. Tuomo Ruutu lövését Fasth hárította. Az első harmad gól nélkül ért véget, a lövéseket tekintve 13–12-re a finnek vezettek.

2. HARMAD

David Rundblad ütőjét szedték fel, majd Tedenby került helyzetbe, de nem sikerült gól szereznie Svédországnak.

Petteri Nokelainen kígyózott be a támadóharmadba, de nem lett nagy helyzet a kísérletből. Aztán a svéd kapu mögött kombináltak a finnek, de Koivunak nem jött jól a korong.

Marcus Krügert állították ki a játékvezetők, az első harmad után újabb finn emberelőny. Janne Niskala az oldalhálót találta el, aztán Pesonen próbálkozott, de Fasth védett, megúszta az emberhátrányt Svédország.

A nyolcadik percben már sokan gólt kiáltottak, ismét Pesonen volt a kapu előtt.

Magnus Päärjärvi aztán pontosan a kapus füle mellé lőtte a bal oldalról a korongot, ezzel megszerezte a vezetést Svédországnak. 1–0

A finnek emberhátrányba kerültek, Niko Kapanent küldték ki két percre a játékvezetők. A svédek felálltak emberelőnyben és Niklas Persson majdnem kettőre növelte az előnyt.

Finnország támadhatott három a kettő ellen, de Fasth eszén továbbra sem lehetett túljárni.

Ismét Svédország került emberelőnybe, Patrik Berglund pedig távoli lövéséből a kapuvasat találta el. A két percet viszont kivédekezte a finn csapat. Az öt az öt elleni játékban mindkét csapat előtt adódtak nagy helyzetek, a kapusok azonban remek napot fogtak ki.

A második harmad vége előtt emberelőnyben Jarkko Immonen óriási gólt lőtt Fasth kapujába, Ruutu takarta a kilátást a kapus elől, a finn játékos és a svéd kapus mellett is elsuhant a pakk. 1–1

3. HARMAD

Gyönyörű akciót követően már Finnországnál volt az előny, Petteri Nokelainen lőtt Antti Pihltrömnagyszerű átadásából. 1–2 Pár másodperc múlva Koivu lépett ki a védők közül, de lövése nem talált kaput. A svédek még alig eszméltek, és már két gól volt a hátrányuk: Niko Kapenen talált be közelről Toumo Ruutu passzából. 1–3

A finnek továbbra is támadásban maradtak, Mikael Granlundról ráadásul Tim Erixont állították ki, az emberelőny újabb nehéz feladatot jelentett a svédeknek, viszont sikerült újabb gól nélkül átvészelniük a hátrányt.

Fasth védéseire nagy szüksége volt Svédországnak, több góllal is vezethetett volna Finnország, ha nem mutat be ekkora védéseket. Par Marts, a svéd válogatott szövetségi kapitánya úgy gondolta, tíz perccel a harmadik harmad vége előtt időt kell kérnie, ez talán az utolsó lehetőség a felzárkózásra.

Az időkérés után sem támadtak többet a svédek, inkább a finnek hatástalanítására kellett ugyanis koncentrálniuk. Aztán Silfverberg ment el szépen, középre tett korongja viszont Petri Vehanen alatt kötött ki.

Egy palánkról visszapattanó korongot Janne Pesonen lőtt a kapuba bebiztosítva ezzel a vezetést. 1–4 Pár másodperccel később ott volt az ötödik finn találat is, Mika Pyorlälä lőtte, a finnek pedig már a nyakukban érezhették az aranyérmet. 1–5

Antti Philtröm meglőtte a hatodikat is, megsemmisítővé vált a svéd vereség. 1–6 Ez maradt a végeredmény

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik