KOHÁN GERGELY 2019.12.14 23:20 Frissítve: 2019.12.14 23:20

Nevében rangos – Kohán Gergely jegyzete

 

„Rangos nemzetközi jégkorongtornaként” lett beharangozva a héten Káposztásmegyeren megrendezett Hat nemzet tornája, de a végeredményt látva azért joggal fogalmazódtak meg kételyek a nagyérdeműben az esemény valódi értékét illetően. Mert az odáig tiszta sor, hogy egy felkészülési torna „csak” felkészülési torna – ezt maguk a főszereplők sem mulasztják el kiemelni, a kötelező „ilyenkor nem az eredmény a lényeg” kísérőszöveg társaságában –, de azért akadtak itt furcsaságok.

 
Győzelemmel és 5. hellyel zárt a válogatott a Hat nemzet tornáján

Eleve kérdéseket vet fel, mi értelme van egy nemzetközi tornának úgy, hogy a jelentősebb bajnokságok közben vidáman robognak (így eshetett meg például, hogy az EBEL-es Fehérvár játékosa, Mihály Ákos papíron ott volt a keretben, valójában viszont kedden és pénteken is bajnokit játszott sok-sok kilométerre a Vasas Jégcentrumtól), így a legutóbbi vb-csapatunkból, írd és mondd, hárman tudtak ott lenni a 30-as keretben – és a riválisoknál is hasonló volt az arány. De olyat sem nagyon láttunk még rangos tornán, hogy az egyik esti mérkőzés 17 perccel hamarabb érjen véget, mert addigra a vesztésre álló válogatott mindkét kapusa megsérül, újabb kettőt meg csak másnapra tudnak idereptetni. Azt is tudjuk, hogy az ifjúság mindenekelőtt, és fiatal játékosainknak kell a motiváció, kellenek az ingerek és a tapasztalatok a nemzetközi színtéren is (főleg, akik alapesetben nem biztos, hogy odakerülnének a felnőttválogatott közelébe), hiszen remélhetőleg övék a jövő, de hogy a novemberi, gdanski EIHC-torna után most megint egy C-válogatottal álltunk ki, miközben kevesebb mint két hónap múlva már olimpiai selejtezőtornát vívunk, áprilisban meg egyenesen itt a világbajnokság, megint csak erősen vitatható.

Ezekről persze nem a fiatalok tehetnek, ők a lengyelországi meglepetés tornagyőzelem után megint igyekeztek helytállni – hogy most nem mentek be a helyzetek, és egy győzelemmel végül csak az ötödik helyen végeztek, tulajdonképpen édesmindegy, igazuk van abban, hogy ilyenkor nem a helyezés az elsődleges. Az más kérdés, hogy egy hazai rendezésű tornán, ahová nagy nehezen sikerül kicsalogatni ezer–ezerötszáz nézőt – ez egyébként ugyancsak beszédes szám, ha azt vesszük, mégiscsak a honi jégkorong „prémiumtermékéről” van szó – mennyire mutat jól, hogy a hattagú torna ötödik helyéért játszhatunk munkanapon, délután fél egytől. De hogy pozitív legyen a végkicsengés: február elején már bizonyosan nem a kísérletezésé lesz a főszerep. A nottinghami olimpiai selejtezőtornára a hadra fogható legerősebb keretünkkel utazunk majd – remélhetőleg sikeres taktikai-összeszoktató gyorstalpalót követően. 

2020.01.21 21:12:14

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL Ha valahol, akkor a jégkorongban kiválóan sikerült az elmúlt tíz évben a tömegesítés, a szövetségi edzők időnként hatvan játékossal tartják meg a válogatott edzőtáborait, felméréseit, és tényleg óriási a harc a legjobbak közé kerülésért.

2020.01.20 06:07:42

Jégkorong H. Á.

A közös magyar-erdélyi jégkorongbajnokság középszakaszának adatbankja.

2020.01.04 09:22:45

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Légiósaink kitettek magukért – klubok és játékosok egyaránt –, csak az a férfi-vb ne lett volna…

2019.12.14 22:54:50

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Legutóbbi vb-csapatunkból hárman tudtak ott lenni a 30-as keretben.

2019.10.18 20:24:34

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS, FÖLDI IMRE

A hétvégén a Kontinentális Kupában szereplő FTC-Telekom jégkorongcsapatának edzője nem fél a rengeteg melótól és feladattól.