SZŰCS ANDRÁS 2020.07.29 23:24

Nem kell elájulni – Szűcs András jegyzete

 

Legkésőbb 2015. április 3. óta nem akkora szám, ha egy NHL-es beteszi a lábát hozzánk.

 
Jégkorong: az FTC korábbi NHL-játékost szerződtetett – hivatalos

Nekünk is van ugyanis NHL-esünk, és nem Szuper Leventére gondolunk, akit nemcsak draftoltak a világ legjobb jégkorongbajnokságába – amit elmondhat magáról Gröschl Tamás és Vas János, ősztől pedig remélhetőleg Papp Kristóf is –, hanem maroknyi alapszakaszmeccsen is bemelegíthetett, majd ülhetett a kispadon, hogy a szőrösszívű edző sose cserélje be a Calgary Flames akkor ramaty csapatába… Hivatalosan az első és egyetlen magyar állampolgárságú NHL-es a kanadainak született Frank Banham, aki manapság egy német mechanikai cégnél dolgozik, de 1996-tól 2000-ig még a hoki legnagyobbjaival korcsolyázott, az Anaheimmel és a Phoenixszel 32 mérkőzésen 11 pontot is szerzett. Aztán hasonló pályaívet járt végig, mint a most az FTC-hez igazoló Keaton Ellerby: járt Orosz-, Svéd- és Finnországban, Svájcban és Ausztriában is, mielőtt kikötött volna nálunk, és feljuttatott volna minket az elitbe 2015. április 25-én.

Nem ok nélkül honosítottuk tehát, és nem ok nélkül hoztuk a többi NHL-est sem. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós, élő sorvezető (volt) régóta. Nyilván külön fejezet az ugyancsak a Ferencvároshoz kötődő dupla sztárigazolás, amikor az NHL 2004–2005-ös bérvitája alatt a klub örökös bajnoka, Kassai György ismerősén keresztül lecsapott Rob Niedermayerre és Jason Strudwickra, akik hetekig játszadoztak itt önfeledten, pedig szürreális élmény volt nekik, hogy gyermekkoruk után először a szabad ég alatt játszhattak a Kisstadionban, ráadásul azok után, hogy a csapatot kipakolták Káposztásmegyerről…

Hasonló élményeket szerzett Ric Jackman is Székesfehérváron: először is őszintén lenyűgözte a bejárat utáni vitrin tartalma ifjabb Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián és a többiek ereklyéivel, csak aztán megtudta, hogy ahol sétál, az nem a gyakorlópálya, hanem „a” csarnok, majd az első tétmeccs bemelegítéséről az öltözőbe visszatérve, hogy nincs meccsmez, vegye vissza, amelybe beleizzadt. Hiába, Stanley-kupa-győztesként ő máshoz szokott, abban viszont megegyezett az itteniekkel, hogy a hangulattól és a szeretettől eltelve távozott. Erre bízvást számíthat Ellerby is – az pedig sokadik bizonyítéka jégkorongunk felemelkedésének, hogy már nem vágjuk hanyatt magunkat egy NHL-es érkezésétől.

A múlt héten igazoltunk olimpiai bajnokot a női válogatotthoz…

2020.09.10 14:56:48

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2020.07.29 22:09:38

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós.

2020.07.24 22:06:55

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi fordulópont, amikor az utolsó kétkedő hangok is végérvényesen elhallgatnak.

2020.07.16 20:28:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A reményeink szerint elődöntőt is érhetnek a hazai klasszisok.

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.