Hokisaink kikaptak a feljutó olaszoktól, sorsunk az ő kezükbe is került

Vágólapra másolva!
2013.04.19. 19:00
A házigazda magyar jégkorong-válogatott egygólos vereséget szenvedett Olaszországtól a Budapesten zajló divízió 1/A-s világbajnokság negyedik fordulójában. A gyors olasz vezetésre Mihály Árpád révén a 7. percben megfeleltünk, de a paprikás csatát Patrick Iannone döntötte el az 51. percben. A szombati, záró forduló eredményétől függetlenül az olaszok feljutottak – megint nálunk –, a kazahok két ponttal előznek meg minket. A két favorit holnap egymás ellen játszik, mi Japánnal meccselünk. Reménykedhetünk, de az olaszoknak az a meccs már mindegy lesz, a kazahoknak nem. És nekünk sem, persze a sajátunkat mindenképpen hozni kell.

Mihály Árpád ezzel a lövéssel egyenlített (Fotók: Szabó Miklós)
Mihály Árpád ezzel a lövéssel egyenlített (Fotók: Szabó Miklós)
Mihály Árpád ezzel a lövéssel egyenlített (Fotók: Szabó Miklós)
Mihály Árpád ezzel a lövéssel egyenlített (Fotók: Szabó Miklós)
Mihály Árpád ezzel a lövéssel egyenlített (Fotók: Szabó Miklós)

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

A kapuban most nem változtatott Rich Chernomaz, maradt Szuper Levente, aki bravúros védések sorával járult hozzá a Kazahsztán elleni fantasztikus sikerhez.

1. harmad

Bődületes magyar hangorkánnal és olasz támadásokkal indult a találkozó, mi a félpályáig sem jutottunk el a koronggal. Nem is bírtuk tovább a 3. percnél a nyomást: Vincent Rocco egy remek passz után védőjét megelőzve közelről vezetéshez juttatta az ellenfelet. Az 5. percben megkapott emberelőnnyel kijöttünk a szorításból, de nem tudtunk veszélyt kialakítani. Utána viszont volt már lövésünk is. A 6. percben megkapott fórunkat aztán be is vertük. Már a 7. percben jártunk, amikor Ladányi Balázs a sarokból adta a korongot Mihály Árpádnak kapásra, Dennis nem tudott menteni. Talpon az aréna, amelyben mindenki büszke magyarnak érezte magát, hiszen ugrált!

A 10. percben Szuper védése után akaszkodtak össze az olaszok védőinkkel a kapunk mögött, az eredmény páros kiállítás lett. Vas János lapos fonák lövését védte Dennis, majd Bartalis egész pályás megiramodását záró lövését kellett magához szorítania. Lőtt az ellenfél is, csak a kapunkat nem találta el. Nem halkult az aréna, amely arról biztosította a csapatot, hogy az ország is velük van. Kiegyenlített csata zajlott a jégen, az olaszok a tornán először akadtak komoly riválisba. Nem is volt ínyükre... A 17. percben Gőz Balázst vitte bele a buliba Nicola Fontanive, az olasz kispad előtt lökdösődtek egyet, ismét páros kiállítás lett a dologból. Négy a négy ellen ezúttal is mi tudtunk dominálni, többet és gyorsabban is koriztunk az olaszoknál, gólt ugyan nem lőttünk, de egy olasz kiállítást kiharcoltunk. Rosszul kezdődött a fórunk, mert Szupernek is védenie kellett, de utána sikerült felállnunk. A harmadot Sofron István kapás lövése zárta (1–1).

2. harmad

A 22. percben rosszul cseréltünk, az olaszok három a kettes akciót vihettek, de kapkodtak, nem játszották ki a lehetőséget, így Szuper védte az éles szögből meglőtt korongot. A 24. percben Szirányi Bencét állították ki, az olaszok folytatták piszkálós stílusukat, de azért többnyire sikerült sportszerű eszközökkel megállítani őket. Szuper magabiztos teljesítményére azonban nagy szükségünk volt. A hátrány végén Kovács Csaba blokkolt egyet sípcsonttal. Továbbra is masszívan védekeztünk, bár a támadásokra nem maradt elég erő. Aztán a 28. percben az is meglett: Mihály passzával Benk András lépett meg a jobb szélen, visszatett korongját Sikorcin Ladislav lőtte kapura, de Adam Dennis védett. A 29. percben Magosi Bálint brusztolt egy korong után a bal sarokban, középre adása üresben találta Nagy Gergőt, de picit rosszul jött a passz, így odalett a ziccer. Viszont fórba kerültünk a Magosival szembeni szabálytalanságért. Megvolt ugyan a mezőnyfölényünk, de nem jutottunk vezetéshez.

A 32. percben Pozsgai Tamás is kiment párosra, ez már a harmadik volt a meccsen. Jobbak voltunk, egy lendületesen felvitt akciónknál aztán újabb olasz ment ki. Négy a három ellen maradtunk, 49 mp-ig. Zúgott is a „Mindent bele!” Az első lövés Mihályé volt, azt lábbal védte Dennis, majd Hári remek passza fölött lőtt el kapásból a Fehérvár honosított támadója, pedig ziccerben volt. A fór kimaradt ugyan, de lendületbe jöttünk, az olaszok bekkeltek, amihez érezhetően nem voltak hozzászokva. Legalábbis ezen a szinten nem erre készültek. A 36. percben már a kaput is elrúgták… Gondban voltak, na… Öt az öt ellen is bent tudtuk tartani őket az olasz harmadban. Az ellenfél játékosai folyamatosan dumáltak, kommentáltak, pedig nem a mi játékosaink csaptak oda védés után Szuper mamutjára. És még nekik állt feljebb, hm... Miénk volt a harmad, de gólig nem jutottunk (1–1).

3. harmad

Mi a mezőnyben, ellenfelünk viszont a kapu előtt játszott veszélyesebben, de a gól egyik csapat játékában sem volt benne az első percekben. Az iram továbbra sem lankadt, a tempót, a sprinteket és a testjátékot is bírtuk. Ismét talpra szökkentette a tábor az arénát, azt pedig vastaps kísérte, amikor Mihály lőtte kapura a korongot a 45. percben, de Dennis biztosan ölelte azt magához. A 47. percben Hári lövése lejött Dennisről, de Kovács Csabát nem engedték ismételni centerben az olasz védők. A 48. percben az olasz kapu mögül Benk varázsolta vissza a korongot a középen érkező Sikorcin elé, de utóbbi pördítése elment a kapu fölött-mellett. Fineszes megoldás volt, ami után közvetlenül emberhátrányba kerültünk.

Patrick Iannone bombája döntött
Patrick Iannone bombája döntött

Már csak 8 mp volt hátra a hátrányunkból, amikor egy távoli kapás lövéssel az ellenfél másodszor is vezetéshez jutott, Patrick Iannone volt eredményes az 51. percben. A góllal kiegészültünk ugyan, de rögvest ismét hátrányban találtuk magunkat. Szupert rendesen megdolgozták a kapuban, jöttek a veszélyes lövések, de megúsztuk a hátrányt. Viszont értékes percek mentek el hátrányban a védekezésre. Öt és fél perc volt hátra ekkor a harmadik harmadból. Próbáltunk támadni, de kísérleteinkből hiányzott az erő, a nagy szívünk önmagában kevés volt. Az olaszok taktikusan tartották a korongot, és a játékot lassítva picit játszottak az idővel is. Az utolsó percben időt kértünk, lement Szuper, megvolt a lövés is, de már nem tudunk egyenlíteni (1–2).

Énekes Lajos szerint fölényben hokiztunk, de kevés igazi helyzettel

DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT, BUDAPEST
4. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 1
2 (11, 00, 01)
A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSA
Papp László Sportaréna, 8600 néző. Vezette: Szidorenko (fehérorosz), St. Jacques (kanadai), Brown (amerikai), Waldejer (norvég)
MAGYARORSZÁG: Szuper – Sille, Szirányi B., Sofron, Bartalis, Ladányi – Vas M., Tokaji, Kovács Cs., Hári, Vas J. – Gőz, Horváth A., Mihály Á., Sikorcin, Benk – Pozsgai, Szélig, Magosi, Nagy K., Nagy G. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
OLASZORSZÁG: Dennis – Borgatello, Egger, Gander, Insam, Bernard – Sullivan, Johnson, Scandella, di Casmirro, Sirianni – Hofer, Helfer, Fontanive, Kostner, Iannone – Ambrosi, Marcheti, Felicetti, Rocco, Borrelli. Szövetségi kapitány: Tom Pokel
Gól: 2:46 Rocco (Borgatello – 0–1), 6:15 Mihály (Hári, Ladányi – ee., 1–1), 50:41 Iannone (Kostner, Fontanive – ee., 1–2),
Kiállítás: 12, ill. 14 perc
A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
JAPÁN–NAGY-BRITANNIA 4–1 (1–0, 1–0, 2–1)
KAZAHSZTÁN– DÉL-KOREA 4–2 (3–0, 1–0, 0–2)

Becsülettel fejezzük be a vb-t a japánok ellen!

AZ ÁLLÁS
1. Olaszország4415–31212
2. Kazahsztán43115–699
3. Magyarország421111–1017
4. Japán42213–15–26
5. Dél-Korea41312–18–62
6. Nagy-Britannia44 4–18–140

ÍGY JUTHATUNK FEL

A mieink feljutási esélyeit rontja, hogy már nem csak a saját kezükben van a sorsuk, az olaszoknak mindenféleképp meg kell verniük a szombati zárónapon a kazahokat, ezt követően pedig nekünk muszáj lesz nyernünk Japán ellen.

Amennyiben az olaszok a rendes játékidőben legyőzik Kazahsztánt, akkor a magyar csapatnak egy hosszabbításban vagy szétlövésben kiharcolt győzelem is elég lenne a japánok ellen a feljutáshoz.

Ha az olaszok csak hosszabbításban vagy szétlövésben verik meg Kazahsztánt – azaz utóbbiak szereznek egy pontot –, akkor a mieinknek a rendes játékidőben kell nyerniük Japán ellen.

Az olaszok a mai győzelmükkel már biztosították helyüket a legjobbak között, a másik feljutó helyre már csak a kazah és a magyar válogatottnak van esélye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik