Kiválóan rajtolt a Volán, az 59. percben jött a győztes gól

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2014.09.12. 21:52
null
Kóger Dánielék (61) nagyon megdolgoztak a jó idénykezdetért (Fotó: Mirkó István)
A Fehérvár AV 19 legénysége győzelemmel kezdte szereplését az osztrák profi jégkorong-bajnokság (EBEL) 2014–15-ös alapszakaszában: péntek este hazai jégen a Volán az 59. percben ütött Andrew Sarauer-góllal 4–3-ra legyőzte a Villachot.

EBEL, ALAPSZAKASZ

FEHÉRVÁR AV 19–EC VILLACH SV 4–3 (0–1, 2–1, 2–1)
Székesfehérvár, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3500
néző. V: Dremelj, Kaspar, Hribar, Nagy A.
FEHÉRVÁR: Rajna – Szirányi, Tokaji, Kóger, Bartalis, Banham – Ejdepalm, Wehrs, Lovecchio, Sarauer, Marino – Reiter, Hetényi P., Kocsis, Erdély, Vincze – Orbán, Kiss D., Kovács Cs., Sikorcin, Magosi. Edző: Rob Pallin
VILLACH: Lamoureux – Unterluggauer, Jarrett, Fortier, McBride, Santorelli – Altmann, Pretnar, Lammers, Hunter, Petrik – Bacher, Waugh, Platzer, Ringrose, Nageler – Brunner, Pewal, Alagic, Gelfanov. Edző: Hannu Jarvenpaa
Gólok: 18:58 McBride (Santorelli – 0–1), 22:12 Marino (Wehrs, Sarauer – 1–1), 33:31 Kovács Cs. (Banham 2–1), 38:37 Jarrett (McBride, Santorelli – 2–2), 42:56 Magosi (Kovács Cs., Orbán – 3–2), 50:34 Waugh (Ringrose – ee., 3–3), 58:10 Sarauer (Marino – 4–3)
Kapusok: Rajna 89%, ill. Lamoureux 89%
Lövések: 38 (12, 16, 10), ill. 28 (14, 7, 7)
Időkérések: –, ill. 58:23
Emberelőnyök: 7/0 (4/0, 1/0, 2/0), ill. 5/1 (2/0, 1/0, 2/1)
Büntetőpercek: 10 (4, 2, 4), ill. 14 (8, 2, 4)

MESTERMÉRLEG
ROB PALLIN, a Fehérvár edzője:
– Ez az első győzelmem profi felnőtt edzőként, úgyhogy számomra különleges nap ez. Ugyanakkor az érdem a srácoké. Egyáltalán nem szerencse kérdése, hogy nyertünk, mert egy irányba húz az egész csapat. Erről szól ez az egész!
HANNU JäRVENPÄÄ, a Villach edzője: – Tudtuk, hogy az Alba Volán kemény ellenfél lesz, de tartottuk magunkat a taktikához, csak aztán kettő perccel a vége előtt nem koncentráltunk egy pillanatra... Összességében azonban a Fehérvár megérdemelten nyert.

További eredmények
Znojmo–Vienna 2–3 (1–1, 0–2, 1–0)
Innsbruck–Linz 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)
Klagenfurt–Ljubljana 3–1
(2–0, 0–1, 1–0)
Graz–Dornbirn 5–1 (2–0, 2–1, 1–0)
Salzburg–Bozen 4–1 (2–0, 0–0, 2–1)

1. harmad

A vendégek találtak előbb magukra, de az első sor vezetésével – amelyben örömünkre két magyar válogatottat is láthattunk – átvette az irányítást a Fehérvár. Kovács Csabáé volt az első komolyabb löket, majd az erre válaszként szinte ziccert vivő osztrákok szedtek össze két percet. Nyomott a Volán rendesen, a vendégek kapujában Jean Philippe Lamoureux megtornázott a fizetéséért, de nem jött össze a megérdemeltnek hitt vezetés, miként a kisvártatva megkapott újabb emberfórban sem.

Hősiesen bekkeltek a vendégek, dobálták magukat a korong útjába, blokkoltak testtel, ennek eredményeként őrizték is a gól nélküli állást. Ehhez később Rajna Miklósnak is hozzá kellett tennie pár védést. A harmad közepén a Volán is emberhátrányba került, de csak hét mp-ig játszott négy az öt ellen, és nem azért, mert kapott gól miatt kiegészült volna a létszáma. Újabb Villach-játékos mehetett le a büntetőpadra, immár a harmadik. A folytatásban kiegyenlítődött a mezőnyjáték, amelyben Rajnának akadt több és nagyobb védenivalója.

A végjátékban előbb kihasználatlanul maradt a harmadik Volán-fór – ebben a két percben a nyomás is elmaradt, mindössze egy ígéretes kapáslövést sikerült összehozni –, majd feketelevesként elég volt egy eladott korong, amelyből vezetéshez jutott az ellen. Rajna elsőre még fogta ugyan a ziccert, a közeli ismétléssel szemben azonban már tehetetlennek bizonyult (0–1).

2. harmad

Az első harmad oda – az első sor mögött sajnos nagy volt a szakadék veszélyességben, az öt légiósból álló második kvintett jelen formájában aligha írja be magát a fehérvári hoki aranykönyvébe, egy erős átlaghoz is jó sok közös munkára van szükségük, de legalább reménykedhetnek a fehérvári drukkerek –, bezzeg a másodikban megtört a jég. Szerencsére csak képletesen: megszerezte első gólját a szezonban a Volán! Nem sokáig bosszankodhattunk Andrew Sarauer kimaradt ziccerén – a harmadvonaltól, középről vitte a korongot, szinte büntetővel felérően –, mert az akció folytatásaként az önzetlen Kevin Wehrs passzából Brandon Marino egyenlített. Lendületben maradt a Volán, ám ez csupán emberelőnyt jelentett, gólelőnyt nem.

Bátran játszották a korukhoz képest sok jégidőt kapó harmadik sor fiataljai is, de az ő amúgy ígéretes játékuk – érződött, hogy egy rendszerben nevelkedtek és gondolkodtak – olykor hajmeresztő hibákkal párosult. A fehérvári emberhátrányt azért a rutinosabb játékosok bekkelték ki, majd a kispadra száműzött, onnan épp csak „beeső" Frank Banham remek szereléssel és parádés, félfordulásos, maga mögé betett passzal ugratta ki, egyben hozta helyzetbe Kovács Csabát, aki a bal szélről nem hibázott.

„Robbant" a csarnok, majd ebben a felfokozott hangulatban maradt a lelátó: vezetéshez jutott a hazai gárda! Kár volt, hogy a végjáték megint a Villachnak sikerült jobban: a semmiből egyenlített a vendégcsapat. Elég volt egy rosszul leosztott védekezés, és Rodney Jarrett bivalyerős kapáslökete valahogy keresztüljutott Rajnán, majd csigalassúsággal a gólvonal mögé csusszant (2–2).

3. harmad

Jól kezdett a Volán, kiharcolt mezőnyfölényét megérdemelten váltotta gólra. Bár Kovács Csaba ziccerét bravúrral még hárította Lamoureux, a róla lejövő korongot nem a társak takarították el a kapu elől, hanem az érkező Magosi Bálint vágta be a ketrecbe. Megvolt a hangulat, jött a biztatás, a Volán meg űzte, nyomta az ellent, amely nem is tudott kibontakozni, elég szürkécske, szezon eleji produkcióval rukkolt ki.

A 48. percben emberelőnyhöz jutott a Villach, kapusa ment is le cserére, hogy hat az öt ellen legyenek mezőnyben, mert a korong a vendégeknél maradt, de mivel senki sem várta, lépett be a helyére, nem nyitották ki neki a kispad ajtaját, mérgében jó nagyot sózott a bárdjával a palánkra. Nem sajnáltuk, de kijutott neki a méregből: négy az öt ellen a Volánnak volt veszélyes lövéssel záruló akciója – hasonló korongból lett meg a vendégek vezető találata, a fehérváriak azonban nem voltak ilyen szerencsések –, és sokat korizva jóformán be sem engedték az ellent a harmadukba.

A nem sokkal később kiosztott kiállítást viszont már nem úszta meg a házigazda kapott gól nélkül: Waugh kékvonalról elengedett korongja a fehérvári kapu előterében tobzódó embertömeg – három hazai és egy vendégjátékos – mellett talált magának utat.

Szinte már érett a túlóra, amikor Marino korizott el a Villach kapuja mögött, majd váratlanul fonákkal visszatette a kapu elé a korongot. Az akadálytalanul jutott el a túloldalra, ahol Sarauernek már nem volt nehéz dolga azt gólra váltani. 110 mp maradt a rendes játékidőből, az osztrákok levitték a kapusukat, de lövésig már csak a fehérváriak jutottak, az eredmény viszont nem változott (4–3).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik