Kikapott a Volán, távolodóban az elődöntő

Vágólapra másolva!
2010.02.28. 20:40
null
Az eleje parázsnak indult, a vége sima és indulatoktól mentes lett (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata az osztrák első osztályú bajnokság (EBEL) negyeddöntőjének negyedik összecsapásán hazai környezetben háromgólos vereséget szenvedett az osztrák Vienna Capitals együttesétől. Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban a bécsiek négy találkozó után 3–1-re vezetnek.

Az egyenes kieséses szakasznak megfelelő nagy irammal és a szokott vehemenciával vetette bele magát a mérkőzésbe a két csapat, a remek passzairól, váratlan húzásairól és nagy löketeiről ismert Ladányi Balázs már másfél perc elteltével a büntetőpadon találta magát gáncsolásért – majd nem sokkal később leülhetett még egyszer –, hogy Darryl Bootland révén a vendégek előnyhöz jussanak. Peter Casparsson távoli bombáját még védte a fehérvári légiós, a közeli ismétléssel szemben azonban tehetetlen volt.

SZAVAZÁS

Vienna-Volán az EBEL negyeddöntőjében: melyik csapat jut a négy közé?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A vendég bécsieket nem igen nyugtatta meg a vezetést, folyamatosan szurkáltak, hozták a rájuk jellemző kellemetlen stílust, amely a szabályos-szabálytalan megmozdulás vékony mezsgyéjén mozgott ezúttal is. Kapták is sorra a kiállításokat – hetet(!) szedtek össze csak az első harmadban –, de a fehérvári egyenlítés elmaradt. Akadt köztük, amelyben lövésekig eljutottak a hazaiak, de sajnos volt olyan is, amelyben szinte a vendégek harmadába sem tudtak bemenni, ráadásul a bécsiek előtt adódott lehetőség a gólszerzésre.

A hazai játékosok bátran felvállalták a test-test elleni küzdelmet. Szegény Niklas Anderssonra érezhetően vadásztak, őt egyszer ketten úgy kenték a Volán-kapu mögötti palánkra, hogy a védő a jégen maradt, majd botját hátrahagyva görnyedve ment le cserére.

KIEGYENLÍTETT A ZAGREB ÉS A SALZBURG, NŐTT A LINZ ELŐNYE
Az alapszakaszban győztes Graz a hazai vereség után ezúttal Zágrábban kapott ki – méghozzá szerzett gól nélkül –, így a továbbjutás szempontjából abszolút esélytelennek vélt horvátok négy mérkőzés után döntetlenre állnak.
A Salzburg is kiegyenlített a Klagenfurt ellen, érdekesség: a párharc eddig lejátszott négy mérkőzésén kivétel nélkül vendéggyőzelem született.
Villachban hosszabbításban tudott nyerni a Linz, így a bécsiekhez hasonlóan 3–1-es előnyhöz jutott.

Megvoltak a lehetőségek a fehérváriak előtt az egyenlítésre, de Palkovics Krisztiánra nagyon figyeltek, így Mihály Árpád lehetett volna a házigazdák a nyerőembere, de ahogyan a rájátszás eddigi találkozóin, így ezúttal sem sikerültek a csíkszeredai támadó lövései. (0–1)

A második harmadban folyamatosabb volt a játék, a felek többet törődtek a koronggal, mint egymással. Izgalmakban nem volt hiány, újabb gólt azonban a vendégek szereztek: a fórban játszó Capitals találatát Casparsson szerezte egy távoli bombából.

Innen már nagyon nehéz lesz... Érdekes volt a játék, a Volán nem adta fel és öt az öt elleni játékból rendszerint többet hozott ki, mint fórban játszva. Utóbbiban valahogy mindenki mástól várta a megoldást, már amikor nem jött közbe egy pontatlanság vagy egy figyelmetlenség.

A 35. percben váratlan helyzetből, nem érdemtelenül szépített a Volán. Felszabadulni látszott a vendégharmad, de a korongot nem tudták kihozni. Ladányi Balázs aztán elcsente az egyik tétovázó védőtől, már ő is ziccerben volt, de a jobbnál is jobb lehetőséget keresve Vas Márton elé játszott, aki kapásból kilőtte a kapu bal oldalát.

 PALKOVICS: FÁJÓ EZ A VERESÉG
 „Többet támadtunk, többet is lőttünk kapura, mint a Vienna, de amíg ők jó százalékkal ki tudták használni a fórjaikat, addig mi nem – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Sport Klubnak a mérkőzést követően Palkovics Krisztián, a fehérváriak válogatott kulcsembere. – Annyira figyeltünk ezúttal a támadásainkra, hogy a védekezésre kevésbé tudtunk összpontosítani. A szépítő gólunk után erőre kaptunk, de nagyon hamar megkaptuk a harmadikat, ami kifejezetten nem jött jól. Fájó ez a vereség abból a szempontból is, hogy most Bécsben kell nyernünk ahhoz, hogy ne legyen vége a negyeddöntős szereplésünknek, ami igen nehéz feladatnak ígérkezik. Persze, nem lehetetlen, az első meccsen Bécsben győzni tudtunk, de ahogyan mi a mai meccsen, ők akkor hagytak ki minden helyzetüket, benne sok emberelőnnyel. Kevés helyzetünk lesz, egy-két ziccerrel, ritka emberelőnyös szituációkkal, ezeket kellene kihasználnunk.”

Az első hazai gól után nem sok kellett volna a másodikhoz: Nathan Martz, majd Mihály is közel állt a gólszerzéshez, de közelről nem választottak tökéletes megoldást, a két nagy kimaradt lehetőséget pedig góllal büntették a vendégek, egészen pontosan Patrick Lebeau. (1–3)

A záró részben inkább a vendégek taktikája dominált, már nem nagyon erőltették a gólszerzést, megelégedtek azzal, hogy eldugták-járatták a korongot és próbálták a Volánt a saját harmadában bent tartani.

Tehették ezt mindenfajta különösebb idegesekéstől mentesen, mert David Rodman közeli pontos lövését követően már a 45. percben háromra növelték az előnyüket. A hátrány ekkor már csak elméletben volt ledolgozható, az erőviszonyokat és a napi formát figyelembe véve gyakorlatilag nem. Elismerés a Volán-játékosoknak, hogy ennek ellenére megpróbálták kihozni a legtöbbet a találkozóból, de a helyzetkihasználással továbbra is hadilábon álltak. (1–4)

A párharc ötödik összecsapásán a Volánnak Bécsben kellene életben tartania elődöntős reményeit, ami igen komoly és borzasztóan nehéz vállalkozásnak tűnik.

EBEL, NEGYEDDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS 
SAPA FEHÉRVÁR AV 19–VIENNA CAPITALS 1-4 (0–1, 1–2, 0–1)
Székesfehérvár, 3700  néző. V:  Dremelj, Trilar (szlovének), Rambausek, Sporer (osztrákok)
FEHÉRVÁR: Satosaari – Andersson, ACKESTRÖM, Palkovics, Martz, Mihály Á. – Horváth A., Tokaji, Vas J., Vas M., Ladányi – Alén, Bornhammar, Kóger, Fekete D., Kovács Cs. – Sofron, Nagy, Benk
VIENNA: CASSIVI – Bjornlie, CASPARSSON, Rotter, Graton, Lebeau – Kranjc, P. Lakos, Ofner, M. RODMAN, D. RODMAN – F. Bouchard, Sarault, BOOTLAND, Selmser, F. Lemieux – Riener, L. Draschkowitz, Nagaler, C. Drasckhowitz, Kraxner
Gólok. 2:17:  Bootland (Casparsson, D. Rodman – emberelőny, 0–1 ). 26:54:  Casparsson (M. Rodman, Kranjc – ee., 0–2 ). 34:03:  Vas M. (Ladányi, Palkovics, 1–2 ). 36:13:  Lebeau (D. Rodman, Kranjc, 1–3 ). 44:32:  D. Rodman (M. Rodman, Casparsson – ee., 1–4 )
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:  3–1 a Vienna javára
További eredmények:  Klagenfurt–Salzburg 0–2 (0–0, 0–0, 0–2). (Az állás: 2–2). Villach–Linz 3–4 –h.u. (2–1, 0–1, 1–1, 0–1). (Az állás: 1–3). Zagreb–Graz 3–0 (0–0, 1–0, 2–0). (Az állás: 2–2)
Kiállítások:  12, ill. 27 perc+végleges fegyelmi (F. Lemieux)
Emberelőnyök: 11/0, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG    
Tolvanen: – Az összecsapást a második harmadban veszítettük el, amikor rengeteg gólhelyzetünk volt, és az emberelőnyöket sem tudtuk kihasználni. Sajnos most így alakult. Velünk ellentétben nagyon hatásos volt emberelőnyben a Vienna, ami döntőnek bizonyult.
Gaudet: – Akárcsak az eddigi mérkőzéseken, megint nagy küzdelem folyt, úgy érzem, a győzelmet és a vereséget nem sok momentum választotta el egymástól. Nagyon szoros találkozó volt, a szerencse mellettünk állt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik