Kanada túlórás, Németország büntetős győzelme

Vágólapra másolva!
2011.05.03. 19:22
null
Andre Rankel (Németország, felül) és Marcel Rodman (Szlovénia) palánk melletti találkozója (Fotó: Reuters)
Címkék
A Szlovákiában zajló jégkorong-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában az eddig remeklő Németország az A-csoportban csak büntetőpárbajban tudott győzni Szlovénia ellen – a párharc a nyolcadik páros után dőlt el –, míg a B-csoportban Kanada a hosszabbítás utolsó percében kerekedett Svájc fölé.
VB-MENETREND - KATTINTSON A KÉPRE
VB-MENETREND - KATTINTSON A KÉPRE

SZLOVÉNIA–NÉMETORSZÁG

Az Oroszország és Szlovákia elleni győzelem után érdemi dolgokon már nem változtató, kötelező siker és a három pont megszerzése várt Németországra, amely végül örülhetett, hogy kettőt össze tudott kaparni. Történt, hogy a két vereséggel és nulla ponttal álló szlovénok az ötödik perc elején előnyhöz jutottak, amelyre aztán szépen rá is ültek.

De nemcsak tartották az eredményt, hanem kontrákat is vezettek – igaz nem túl sokat és nem túl gólveszélyeseket –, ám mindezek ellenére a picit könnyelműen teljesítő németek ellen a 29. percben újabb gólt szereztek.

Na, ez már felébresztette az addig szunyókáló német oroszlánt. Két kihagyott emberelőny után tetszetős akció végén – gyors kontra futott végig a bal oldalon, majd jött a középre tett korong és egy jó ütemű közbeszúrás – szépített, majd fokozva az addig sem gyenge nyomást a 46. percben szerencsés körülmények között egyenlített a német együttes.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es jégkorong-világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Történt, hogy a kapu mögé belőtt korong a palánkról visszapattant a ketrec elé, amit már elhagyott a több bravúrt bemutató Robert Kristan kapus, így az érkező Felix Schutznak nem okozott gondot az üres kapuba lőnie.

A hátralévő időt sikerrel védekezte ki Szlovénia, néhány veszélyes akciót azért vezetett, akár nyerhetett is volna a kitámadó németek ellen, de az eredmény nem változott, jöhetett a hosszabbítás. Mivel a túlórában sem született gólt, a szétlövésre maradt a döntés.

Az első három pár kivétel nélkül rontott, a negyedikben viszont a szlovénok előnyét kiegyenlítették a németek. Újabb három pár következett, hat hibával, majd a nyolcadik sorozatban kimaradt szlovén büntető után Frank Hordler már nem kegyelmezett.

A mérkőzés hőse Kristan, a szlovén kapus volt, aki a mérkőzésen 61 lövésből csak hármat nem tudott hárítani, és a szétlövésben is több bravúrt bemutatott.

A németek nyolc ponttal nyerték meg az A-csoportot, és független a mai eredménytől hat ponttal kezdhetik meg szereplésüket a középdöntőben. Szlovénia pedig az alsó házi rájátszásra kényszerült, így potenciális jelölt a kiesésre.

KANADA–SVÁJC

A svájciak első harmad közepén megszerzett előnyét a második felvonás közepén egalizálta Kanada, majd a játékrész hajrájában már a vezetést is átvették a tengerentúliak. Svájc nem zuhant össze, és hiába borult fel a pálya, játszottak óriási mezőnyfölényben a kanadaiak, az európaiaknak a 49. perc elején összejött az egyenlítés.

James Reimer (Kanada) védi Ryan Gardner (Svájc,  balra) lövését (Fotó: Reuters)
James Reimer (Kanada) védi Ryan Gardner (Svájc, balra) lövését (Fotó: Reuters)

A hajrá kanadai nyomását azonban nem bírta elviselni Svájc, így Chris Stewart találata majdnem megmentette a túlórától a juharleveleseket és a mérkőzést. Azért csak majdnem, mert az 59. perc is tartogatott meglepetést, még pontosabban Andres Ambuhl egyenlítő találatát. A túlórában ismét Kanada dominált, és 46 másodperccel a hosszabbítás vége előtt Alex Pietrangelo lezárta a mérkőzést. A svájci kapus, Leonardo Genoni 57 lövést védett és így 93.44 százalékos hatékonysággal dolgozott.

Kanada mindhárom mérkőzését megnyerve, de „csak” nyolc pontot szerezve végzett a B-csoport első helyén, így öt pontot visz magával a középdöntőbe. Svájc első vereségét szenvedte el, igaz, azért egy pontot így is megszerzett. De az csak a Franciaország–Fehéroroszország esti mérkőzéstől függ, hogy mennyi pontot vihet magával a következő körbe.
SZLOVÁKIA 2011, JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG,
CSOPORTKÖR, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
A-CSOPORT
Szlovénia–Németország 2–3 – szétlövés után (1–0, 1–1, 0–1, 0–0, 0–1)
Gólszerző: 4:09 Jeglic (1–0), 28:33 Ticar (2–0), 35:19 Wolf (ee. – 2–1), 45:32 Schutz (2–2), 65:00 Hordler (győztes gól, 2–3)
Oroszország–Szlovákia később
B-CSOPORT
Kanada–Svájc 4–3 – h. u. (0–1, 2–0, 1–2, 1–0)
Gólszerzők: 12:29 Diaz (0–1), 31:57 Eberle (1–1), 36:51 Tavares (2–1), 48:08 de Bois (2–2), 56:46 Stewart (3–2), 58:38 Ambuhl (3–3), 64:14 Pietrangelo (4–3)
Franciaország–Fehéroroszország – később

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik