Jégkorong-vb: a csehek lenullázásával döntősök a finnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.24. 20:00
null
Plotnyikov nyitotta az orosz gólok sorát az elődöntőben (Fotó: Action Images)
A Minszkben zajló jégkorong-világbajnokság elődöntőjében a hibátlanul menetelő Oroszország 3–1-re megverte a címvédő Svédországot, így bejutott a fináléba, ahol a cseheket 3–0-ra legyőző Finnországgal találkozik.

 

OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Pocsékul kezdődött a mérkőzés az oroszok számára, hiszen 19 másodperccel a kezdést követően Joakim Lindström indításával Oscar Möller lépett ki ziccerben, és a torna eddigi legjobb kapusteljesítményét nyújtó (95.45 százalékos hatékonyság, mérkőzésenkénti csupán egy kapott gólos átlag) Szergej Bobrovszkij lábai között a kapuba lőtt (0–1).

Az első nyolc mérkőzését egyaránt megnyerő szbornaja ráadásul pillanatokkal később emberhátrányba került, de ezt kivédekezte, majd átvette az irányítást.

A címvédő svédek két létszámhátrányos időszakot is sikeresen átvészeltek, de az egyre növekvő orosz nyomás a 14. percben végül góllá érett, Jevgenyij Medvegyev bal szélről megeresztett löketét Anders Nilsson még hárította, róla azonban épp a túloldalon érkező Szergej Plotnyikov elé került a korong, aki a földre kerülő kapus fölött megszerezte hatodik találatát a tornán (1–1).

A játékrész hajrájában pedig már fordítottak az oroszok, Szergej Sirokov szerzett erőszakosan korongot, bevezette a támadó harmadba és a hátráló bekk mellett kapura lőtt, Nilsson pedig csak hozzáérni tudott – kicsit azért benne volt a gólban (2–1).

Bobrovszkij óriási védéssel akadályozta meg Möller egyenlítését (Fotó: Action Images)
Bobrovszkij óriási védéssel akadályozta meg Möller egyenlítését (Fotó: Action Images)



A 26. percben Möller duplázhatott volna, a lekészítést követő löketét azonban Bobrovszkij elképesztő bravúrral hárította a bal felsőnél. Ezt pedig hat perccel később büntették az oroszok: Danisz Zaripov lövése Nilssonról ismét kipattant, Anton Belov pedig a támadó harmad határáról a bal felsőbe bombázott – a svéd kapus ebben is benne volt (3–1).

A címvédő két fórt is kihasználatlanul hagyott, az idő pedig nagyon ellene dolgozott. Két perccel a vége előtt Bobrovszkij pár pillanat alatt háromszor is hárított, a svédek pedig emberelőnyben és kapus nélkül indultak meg a véghajrára. Újabb találatot azonban már így sem tudtak szerezni, az oroszok a kilencedik mérkőzésüket is megnyerték, és bejutottak a döntőbe.

FINNORSZÁG–CSEHORSZÁG

A Kanadát búcsúztató finnek az amerikaiakat kiejtő csehek ellen próbálták meg kiharcolni az oroszok elleni visszavágás lehetőségét. A 9. percben nagy lépést is tettek e felé: Juuso Hietanen átadásával Jori Lehtera lépett ki, Ondrej Vitasek tétlenkedett vele szemben, míg a támadó erőszakos volt, és kilőtte a bal felsőt (1–0).

A finnek háromszor is bevették a csehek kapuját (Fotó: Action Images)
A finnek háromszor is bevették a csehek kapuját (Fotó: Action Images)


A 32. perc elejének úgy tűnik, hogy volt valami varázsa a nap folyamány, ugyanis az orosz–svéd meccshez hasonlóan ezúttal is született gól 31:02-nél, az előnyben játszó finnek növelték előnyüket: Petri Kontiola asszisztjából Jarkko Immonen volt eredményes (2–0).

A játékrészben újabb gólokat szerezhetett volna a finn együttes, Tommi Huhtala ziccerét azonban lábbal védte Alexander Salak, Roman Cervenka kiállítása után pedig három ziccer is kimaradt.

A záró felvonásban Salakot is levitték a csehek, de ez sem segített közelebb lopózni, sőt, Lehtera az üres kapuba is betalált, kialakítva a 3–0-s finn sikert.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG (MINSZK)
ELŐDÖNTŐ

Oroszország
Svédország 3–1 (2–1, 1–0, 0–0)
G: 0:19 Möller (Lindström, Backlund – 0–1), 13:25 Plotnyikov (Medvegyev, Scsipacsjov – 1–1), 18:00 Sirokov (Zaripov, Medvegyev – 2–1), 31:02 Belov (Zaripov, Ovecskin – 3–1)

Finnország–Csehország 3–0 (1–0, 1–0, 1–0)
G: 8:57 Lehtera (Hietanen, Mantyla – 1–0), 31:02 Immonen (Kontiola, Karalahti, emberelőnyből – 2–0), 59:49 Lehtera (Immonen, Komarov, üres kapu – 3–0)

DÖNTŐ
Oroszország–Finnország május 25., 20.00 (Tv: Sport1)

A 3. HELYÉRT
Svédország–Csehország május 25., 16.30 (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik