Négy gól egy pontra volt elég korongosainknak Ausztria ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.24. 08:55
null
Nagy csatában vereséget szenvedtünk Ausztria ellen (Fotók: MJSZ/Mudra László)
A magyar jégkorong-válogatott túlórás vereséget szenvedett Ausztriától a Dél-Koreában zajló divízió 1/A világbajnokságon. A nap folyamán – a házigazda együttes negyedik vereségével – az is eldőlt, hogy Dél-Korea búcsúzott, mi viszont ellentétben az előző két idénnyel – ahol egyaránt bronzérmesek lettünk – negyedik vagy ötödik helyen zárjuk a tornát. Legjobbjaink szombaton a feljutás reális esélyével pályára lépő Japán ellen zárják a tornát, az 5.30 órakor kezdődő találkozót a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!

1. harmad

Jó volt látni, hogy milyen sok korival és fegyelmezett csapatmunkával helyeztük nyomás alá az osztrákokat a kezdés után. Az ellenfélnek nem is ízlett a stílusunk és a pörgős nyitány, beszorult a harmada elé, annak is őrült, ha nyugodtan le tudott menni cserélni. Megvoltak az ígéretes lövéseink, sőt, akadt lecsorgó is, de nem jutottunk vezetéshez. A játékrész közepén aztán már kiegyenlítődött a játék, sőt, az osztrákok kezdeményeztek és veszélyeztettek. De csak percekre, mert egy emberhátrány vette a kedvüket, és hozta meg nekünk az újabb lehetőséget. Ám hiába szórtuk meg lövésekkel Bernhard Starkbaumot, a kapuson nem tudtunk kifogni.

A fiatal Sebők két gólt szerzett
A fiatal Sebők két gólt szerzett

A végjátékban csak sikerült bejuttatni, bedöfni a korongot az osztrák kapuba, de a találatot nem adták meg, mondván, hogy Starkbaum már birtokolta a pakkot. Lelkük rajta, kaptunk már ezen a vb-n hasonló körülmények között születő gólt... A második emberelőnyünk során is jelentős erőket mozgósítottunk, de nagyobbnál nagyobb helyzeteink maradtak kihasználatlanul. A két fórtól függetlenül is nyomasztó volt a fölényünk – nemcsak a mezőnyben, hanem a kapu előtt is –, bár a 16–3 lövési mutató döntően ennek köszönhetően jött össze.

2. harmad

Emberfórral kezdhettük a játékrészt, így ott tudtuk folytatni a játékot, ahol abbahagytuk. Sajnos a helyzetkihasználásunk sem változott, az viszont biztató volt, hogy az osztrákok továbbra sem jelentettek nagy veszélyt. A 25. percben Bartalis István kettő egyes akció lezárásaként ajtó-ablak helyzetben hibázott. A felvonás középső részében kis holtponthoz érkeztünk – talán fáradtunk, de még inkább kedvünket szeghette a „nekünk semmi sem sikerül” effektus –, az osztrákok kijöttek a szorításból, és immár egyenlő félként játszhattak. A negyedik(!) emberhátrányuk aztán kifogta a lendületüket, és azt végre már sikerült gólra váltanunk. Szirányi Bence kék vonalas kapás lövése átjutott a blokkolni érkező védőn, majd két társon – Bartalis azért beleért a korongba, így végül ő lett a gólszerző –, és az egészből semmit sem látó Starkbaum mellett a kapuban kötött ki.

Mielőtt az osztrákok nagy rohamra indultak volna az egyenlítésért, kétgólos hátrányba kerültek. A kaput megkerülő Benk András visszahúzása elment volna a gólvonal előtt keresztbe, de érkezett a túloldalon üresben Sebők Balázs, aki nem hibázott. Ami 21 lövésből nem jött össze, sikerült a 22. és a 23. próbálkozásból. Büntetőt hibáztak az osztrákok a harmad közepén – Hetényi Zoltán megfogta a korongot –, de mindez nem szegte kedvüket, hanem éppen felpaprikázta őket.

Thomas Hundertpfund szóló után lőtte az első osztrák gólt
Thomas Hundertpfund szóló után lőtte az első osztrák gólt

Támadásban maradtak, ami szépítést eredményezett: Thomas Hundertpfund kígyózott át óriási cselekkel a védelmünkön, és a végét is megoldotta. Amiért csaknem fél órát kőkeményen megdolgoztunk – a kétgólos fórért –, azt bő másfél perc alatt leadtuk. Az osztrákok második gólja előtt – szerzője Dominique Heinrich – úgy felállt és kipasszolt minket az ellen ziccerig, mintha fórban lett volna a jégen, pedig nem volt... Aztán Heinrich révén 9 mp alatt váltották gólra Szirányi kiállítását – előny már ott –, mi viszont kihagytuk a negyedik fórunkat, és megköszönhettük Hetényi Zoltánnak, hogy bravúrral hárította a sakk-mattra kipasszolt akció végén leadott közeli lövést. A dudaszó pillanatában Sebők korongja kötött ki az osztrák kapuban, bő perces tanácstalanságot követőn a felek az öltözőbe vonultak. Kisvártatva a zebrák is, de úgy, hogy nem volt tőlük egyértelmű karjelzés a döntésükről, az a harmadik harmad elejére maradt, és nekünk kedvezett (3–3).

3. harmad


Egyenlő erők csatáztak a jégen, döntően a mezőnyben gyűrték egymást a felek, nagy nyomást egyik csapat sem gyakorolt a másikra, és lövőhelyzetig is ritkán jutottak a játékosok. A 48. percben a védelmünk csúnyán elnézte az osztrák akciót, amely második szándékból már gólt eredményezett: Matthias Iberer ismét az ellenfelet juttatta előnyhöz. Próbáltunk kezdeményezni, be is jutottunk az osztrák harmadba, az 53. percben pedig egyenlítést ünnepelhettünk, de korán. Rövid videózás után kiderítették a játékvezetők, hogy Sofron István lövését követően nem jutott át a korong a gólvonalon. Ami késett, nem múlt: Kovács Csaba a felezőnél szerzett korongot jobb oldalon a palánk mellett, majd a visszakapott passz után lopta a távolságot, és takarásból, 8 méterről kilőtte a hosszú, jobb felsőt. A harmad végjátékában Hetényi Zoltán mentett bravúrosan, mi kapuvassal jelentkeztünk, de az eredmény nem változott, jöhetett a ráadás (4–4).

Hosszabbítás


Thomas Koch áthúzódó kiállítása miatt 1:48 percig előnyben lehettünk, aztán újabb osztrák kiállítás után Hetényi Zoltán lement, és öt a három ellen akciózhattuk úgy, hogy az egyik osztráknál nem volt bot! A lehetőség azonban kimaradt, majd öt a három ellen is csak lövésig jutottunk, illetve Szirányi kiállításáig, így egy percig már hátrányban játszottunk, nem is bírtuk ki, Brian Lebler eldöntötte a találkozót (4–5).

Összefoglaló

ÁRAMSZÜNET ÉS ELKESEREDÉS – „MI INDÍTOTTUK EL AZ OSZTRÁK LAVINÁT”

SZÉLIG: OKÉ, ELBALTÁZTUK, DE A VÉBÉ LEGJOBB HARMADÁT PRODUKÁLTUK!

DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG, GOJANG (DÉL-KOREA)
4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁGAUSZTRIA4–5 – hosszabítás után (0–0, 3–3, 1–1, 0–1)
V: Aniszimov (orosz), Koch (svájci), Buese (finn), Kack (svéd)
MAGYARORSZÁG: Hetényi Z. Vas M., Tokaji, Sofron, Bartalis, Hári – Szirányi B., Gröschl, Mihály Á., Nagy K., Kóger – Pozsgai, Hüffner, Benk, Sebők, Azari – Varga A., Orbán, Kovács Cs., Magosi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
AUSZTRIA:
Starkbaum – Altmann, Schumnig, Lebler, Koch, Hundertpfund – Heinrich, Schlacher, Komarek, Oberkofler, Iberer – Muhlstein, Bacher, N. Petrik, Schiechl, B. Petrik – Peter, Mitterdorfer, Fischer, S. Geier, M, Geier. Szövetségi kapitány: Emanuel Viveiros
Gólok: 27:11 Bartalis
(Szirányi – 1–0, ee.), 28:27 Sebők (Benk – 2–0), 31:50 Hundertpfund (Lebler – 2–1), 33:32 Heinrich (Koch, Hundertpfund – 2–2), 35:51 Heinrich (Hundertpfund, Koch – 2–3, ee.), 39:59 Sebők (Azari, Benk – 3–3), 47:40 Iberer (Oberkofler – 3–4), 53:51 Kovács Cs. (Magosi, Pozsgai – 4–4), 63:45 Lebler (Heinrich – 4–5, ee.)
Kiállítások: 4, ill. 14 perc
A FORDULÓ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Japán–Dél-Korea 4–2 (3–0, 1–0, 0–2)
Szlovénia–Ukrajna 5–3 (2–0, 0–2, 3–1)

AZ ÁLLÁS
1.Ausztria42219–1110
2.Japán4
3
110–9 9
3.
Szlovénia
4
3


1
12–5
9
4.Ukrajna4
112
10–11 4
5.Magyarország411211–14 4
6.Dél-Korea4
4
10–2 0

Az első két helyezett jövőre a csehországi elit vb-n, az utolsó pedig a divízió 1/B osztályban szerepel.

PERCRŐL PERCRE

HOSSZABBÍTÁS

64. perc: EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, AUSZTRIA NYERT HOSSZABBÍTÁSBAN!
64. perc: AUSZTRIA GYŐZ, BRIAN LEBLER GÓLJÁVAL! Emberelőnyét gólra váltja Ausztria, Lebler középről kilövi a bal alsót. 4–5
64. perc:
Tűzijáték a kapunk előtt, Lebler bombáját Hetényi fogja.
64. perc:
Hundertpfund viszi el szépen, majd lőne a jobb alsóba, de Hetényi véd.
63. perc:
Kiegészülnek az osztrákok, egy percig emberelőnyben vannak.
62. perc: KIÁLLÍTÁS NÁLUNK IS! Szirányi buktat hátulról, két perc.
62. perc:
Magosi lövését védi Starkbaum.
62. perc:
Kettős emberelőnyben vagyunk, nagyon kellene egy gól.
61. perc: ÚJABB OSZTRÁK KIÁLLÍTÁS! Mario Altmann mehet a büntetőpadra.
61. perc: ELKEZDŐDÖTT A RÁADÁS! 1:48-ig emberelőnyben vagyunk még.

3. HARMAD

60. perc: VÉGET ÉRT A HARMADIK JÁTÉKRÉSZ! 4–4, HOSSZABBÍTÁS! Ezzel biztossá válik, hogy nem juthatunk fel.
60. perc: EMBERELŐNYBE KERÜLÜNK! A csapatkapitány Thomas Koch a kiállított feltartásért.
60. perc:
Megkezdődik az utolsó perc.
59. perc:
Rosszul helyezkedünk, de Lebler lövését védi Hetényi, Oberkofler pedig nem fér hozzá a koronghoz, a magyar kapus ráfekszik.
58. perc: Szép magyar kontra végén Sofron készít le Hárinak, aki mellé lő.
57. perc:
Osztrák kapuvas, de fel tudunk szabadítani.
55. perc: Ránk ijesztenek az osztrákok, de Stefan Geier lövését védi Hetényi.
54. perc: EZT MÁR NEM LEHET ELVENNI! EGYENLÍTÜNK, 4–4, KOVÁCS CSABA! Ami az előbb nem jött össze, most sikerül. Egy korongszerzés után Kovács Csaba iramodik meg és a jobb oldalról a jobb felsőbe vágja a korongot, hatalmas gól!
53. perc: A hálóban a korong, Bartalis kotorja be közelről, de a játékvezető nem adja meg elsőre, videózás! NEM ADJÁK MEG! Nem haladt át a korong a gólvonalon mégsem.
51. perc: Most nálunk van többet a korong, de nem jutunk lövésig.
50. perc: Hetényi lábbal hárít, a túloldalon Sebők lövését Starkbaum hárítja.
43. perc: VEZET AUSZTRIA! 3–4! Elaltatnak minket az osztrákok, a kapu mögül Oberkofler húzza vissza a korongot, az érkező Iberer pedig a bal oldalról a hosszú sarokba üti a pakkot. Kár érte.
47. perc:
Támadunk, de Starkbaum kapuját nem tudjuk bevenni.
45. perc: Sofron tüzel Vas lekészítése után, Starkbaum ütővel tolja felé.
43. perc:
Kovács Csaba viszi keresztbe az osztrák kapu mögött, de nem tudja kapura irányítani a korongot, tisztáznak a védők.
42. perc: Megint Oberkofler tüzel, ezúttal blokkoljuk a kísérletet. Élesebben kezdenek az osztrákok a záró játékrészben.
41. perc: Oberkofler húz el ziccerben, közeli lövését Hetényi védi.
41. perc: ELKEZDŐDÖTT A ZÁRÓ HARMAD!

2. HARMAD

40. perc: VÉGET ÉRT A MÁSODIK HARMAD!
40. perc: EGYENLÍTÜNK AZ UTOLSÓ MÁSODPERCBEN! 3–3!
Benk András a kapu mögül húzza vissza, Azari az érkező Sebők Balázshoz játszik, aki középről tüzel, két védő mellett és a kapus alatt csúszik a pakk a kapuba. A bírók azonban egyelőre nem adják meg, videózás. A hosszas videózás eredménye: magyar gól!!!!!
40. perc: Szépen kijátssza Ausztria, elváltjuk magunkat, de Hetényi védi Oberkofler kísérletét.
39. perc: Kiegészül Ausztria, nincs magyar gól emberelőnyben.
37. perc: KIÁLLÍTÁS! Felpörögnek az események, Stefan Geier buktatja Sofront, két perc!
36. perc: FORDÍT AUSZTRIA! ISMÉT HEINRICH! 2–3 Gyorsan kihasználja a fórt Ausztria, és fordít kétgólos hátrányról. Koch passzol Hundertpfundhoz, aki középről a jobbján érkező Heinrichnek passzol, a védő nullszögből a rövid felsőbe húzza a korongot. Négy perc alatt három gólt kapunk, oda az előny.
36. perc: KIÁLLÍTÁS NÁLUNK! Szirányi pihenhet buktatásért.
35. perc:
Feltámadnak az osztrákok, Hetényi véd egy nagyot Koch lövésénél.
34. perc: EGYENLÍT AUSZTRIA! 2–2, DOMINIQUE HEINRICH! Hundertpfund teszi vissza a pakkot Thomas Kochnak, aki a jobb oldalról keresztbe üti, Dominique Heinrich üresen érkezik a túloldalon és közvetlen közelről a kapunkba húzza a korongot. Ausztria 10. és 12. lövéséből szerez gólt.
32. perc: SZÉPÍT AUSZTRIA, 2–1, THOMAS HUNDERTPFUND! Óriási szóló, három védő mellett is elviszi Hundertpfund, majd a jobb alsóba helyez okosan Hetényi mellett. Remek egyéni teljesítmény révén dolgoz le egy gólt hátrányából Ausztria.
32. perc: Sebők Balázsnak egyébként ez volt az első gólja a felnőtt válogatottban.
31. perc: Éledeznek az osztrákok, Hetényinek most egy perc alatt két nagy bravúrt kell bemutatnia, de ez nem okoz gondot neki, egyelőre nagyon megbízhatóan teljesít a magyar kapus.
30. perc: BÜNTETŐ! Bartalis szabálytalankodik ziccerben, büntető az osztrákoknak. Michael Schiechl a végrehajtó, de Hetényi hárít! Marad a 2–0.
29. perc: OTT A MÁSODIK! SEBŐK BALÁZS, 2–0! Szép magyar gól, sokkoljuk az osztrákokat: Benk András viszi keresztbe az osztrák kapu mögött, majd keresztbe teszi, ahol az érkező Sebők Balázs az üres kapuba továbbítja a korongot. A 23. kapura lövésünk a meccsen is gólt hoz.
28. perc: MEGVAN! VEZETÜNK! 1–0, BARTALIS ISTVÁN! Kihasználjuk az emberfórt, Sofron készít le Szirányi Bencének, aki középről, távolról lő, a pakk Bartalis Istvánról pattan a hálóba. Starkbaum előtt négyen állnak, nincs esélye védeni. A 22. kapura lövésünk már góllá érik.
27. perc: KIÁLLÍTÁS! Matthias Iberer a kiállított, könyöklésért. A negyedik emberelőnyünk.
27. perc: Korongot szereznek az osztrákok a támadó harmadban, Hundertpfund éles lövését Hetényi fogja.
26. perc: Nagy helyzet, Hári, Sofron, majd Bartalis a korong útja, utóbbi lő a hosszúba, de Starkbaum ennek is útját állja. Nem akar összejönni az a gól.
25. perc: Lassan cserélünk sort, Matthias Iberer kerül lövőhelyzetbe, de Hetényi ismét hárít.
24. perc: Thomas Koch viszi el a korongot középen, félmagas lövését Hetényi védi.
23. perc: Kiegészülnek az osztrákok, Magosi lövését blokkolják.
22. perc: Harmadszor vagyunk emberfórban a mérkőzésen.
21. perc: KIÁLLÍTÁS! Thomas Hundertpfund mehet a büntetőpadra, magasan van az ütője.
21. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ!

1. HARMAD

20. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD! 0–0
19. perc:
Megvan a 16. magyar lövés is az első harmadban, gólunk továbbra sincs.

Rengeteg munka, sok kori és lövés jellemezte játékunkat
az első harmadban, csak a gól hiányzott
Rengeteg munka, sok kori és lövés jellemezte játékunkat az első harmadban, csak a gól hiányzott

17. perc: Újabb nagy magyar ziccer, Hári közeli próbálkozását is fogja Starkbaum. Hihetetlen!

16. perc: KIÁLLÍTÁS! Nicolas Petrik pihenhet két percet könyöklésért.
16. perc: Kóger vezeti keresztbe a kapu mögött a korongot, majd visszahúzza a kapu elé, de nincs gól ebből sem. Nem sokkal később Benk András húzza be középre, a korong a kapuba, de a játékvezető nem adja meg.
15. perc: Vas Márton próbálkozik a bal oldalról, de blokkolják a lövést.
14. perc: Jól jégkorongozik a magyar válogatott, csak a gól hiányzik a játékunkból. 11–3 a lövési mutató, a javunkra.
13. perc:
Magyar korongszerzés után Nagy Krisztián veszi célba a jobb felsőt, Starkbaum azonban ismét véd.
12. perc: Benk iramodik meg a bal oldalon, lapos lövését lábbal védi Starkbaum, majd a kipattanónál is hárít az osztrák kapus. Kisebb tülekedés a jégen a jelenet után.
10. perc: Tokaji lő fölé, nagy a harc a mezőnyben, alig forognak veszélyben a kapuk.
9. perc: Emberfórba kerülünk, Benjamin Petrik a kiállított.
8. perc: Sofron küzd a korongért a támadó harmadban, de az utolsó védőről lepattan.
7. perc: Konstantin Komareknek jön meg a lövőkedve, előbb mellé bombáz, majd Kovács Csaba blokkolja kísérletét.
6. perc: Egyelőre 4–2 a kapura lövések aránya a javunkra, gól viszont még nincs. Bartalis visszapasszába Szirányi nem tud belepiszkálni.
5. perc: Egyelőre Bartalis duplázik a 4. sorban centernek.
5. perc:
Nicolas Petrik lő a védőhálóba, majd a buli után megszerezzük a korongot.
4. perc: Mihály Árpád lő a jobb oldalról, Starkbaum fogja. A bulit elviszik az osztrákok.
3. perc: Nyomnak az osztrákok, Hetényinek kell védenie. Alig-alig van nálunk a korong.
2. perc: Rögtön egy osztrák helyzet, Hetényi védése után Nagy Krisztián szabadít fel. Lövés a túloldalon is, de nem találunk kaput.
1. perc: A magyar válogatott pirosban, az osztrák fehérben lép jégre.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A kezdőcsapatokat már kihirdették, a magyar válogatottnál a Hetényi Z. – Vas M., Tokaji, Sofron, Bartalis, Hári sor kezd.

A magyar válogatottnál Vas János „felsőtesti” sérülése miatt nem lép jégre a szerdai összecsapáson.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat. Hamarosan kezdetét veszi a Magyarország–Ausztria találkozó. Tartsanak velünk!


ELŐZMÉNYEK

Ellenfelünk – amellyel a vb-felkészülés hajrájában kiélezett, bár számunkra vesztes mérkőzést vívtunk a Papp László Sportarénában – az ukránok elleni túlórás sikerrel kezdte meg szereplését a vb-n, amelyen a folytatásban mindkét ázsiai riválisát 3–3 góllal győzte le. A mieink kezdésnek a házigazda ellen győztek, majd úgy kaptak ki az ukrán, szlovén párostól, hogy egyetlen gólt sem tudunk ütni a 120 perc során.

Focival melegített a magyar csapat (Fotó: MJSZ/Mudra László)
Focival melegített a magyar csapat (Fotó: MJSZ/Mudra László)

AUSZTRIA – ELLENFÉLNÉZŐBEN
Játékosszám: 11 372 (3913)
Férfi játékosok: 5 867 (209)
Utánpótlás-játékosok: 4 853 (3216)
Játékvezetők: 435 (91)
Fedett jégpályák: 45 (18)
Nyitott jégpályák: 72 (18)
Világranglista-helyezés: 15. (19.)
Zárójelben a magyar értékek

Legismertebb ellenfelünk a vb-n Ausztria, játékosaival nap mint nap találkozhatunk az EBEL-ben. A keret nyomaiban hasonlít csak arra, amely Szocsiban, a téli olimpián járt februárban. Nincsenek itt az NHL-esek, de azért nem lesz könnyű meccs: láthattuk otthon is, még a megtépázott „sógorok" sem játszanak rosszul (szétlövéssel 4–5), azóta legyűrték a minket kicsontozó ukránokat, és végül is magabiztosan nyertek Japán ellen is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik