Jégkorong: Vas Márton mellett Sofron is Németországba igazol

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2013.05.07. 08:54
null
Vas Márton mellett Sofron István (jobbra) is Németországba igazol (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Vas Márton mellett Sofron István is Németországba igazol Fehérvárról – amelynek volt kapusa, Adam Munro is megtalálta új csapatát –, és légiósnak állhat Szuper Levente is, avagy beindult a transzferpiac.

Mint tegnap beszámoltunk róla, Vas Márton a német harmadosztályú Frankfurtban folytatja a pályafutását, ahova nyolc hónapra kötelezte el magát. Új állomáshelyén együtt dolgozhat a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is foglalkoztatott kanadai Rich Chernomazzal.

„Fehérváron nagyon jól éreztem magam, ezzel semmi gond sem volt, nem ezért igazolok el – mondta a Nemzeti Sportnak Vas, aki 12 góllal és 19 assziszttal, tehát 31 ponttal zárta az 53 meccses EBEL-évadját. – Viszont az előző szezon nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, és beletelik majd némi időbe, amíg ezt tisztázom magamban, részben ezért is megyek külföldre."

A 33 éves játékos legutóbb 2006 és 2009 között volt légiós, akkor Franciaországban, Brianconban hokizott Ladányi Balázs és az azóta is ott játszó Szélig Viktor társaságában. Most egy idényre ír alá – ami nyolc-kilenc hónapot jelent valójában –, avagy tényleg lehet, hogy csak felejteni megy, aztán jövőre továbbáll. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy a válogatottban évtizednyi centerezés után hátvéddé átalakulása klubszinten is folytatódik, Németországba is védőnek igazol. Ez nem meglepetés, ha azt vesszük alapul, hogy Chernomaz első húzásainak egyike volt Vas átminősítése, aki aztán a legjobb védőnk lett a világbajnokságon, egyúttal a magyar csapat pontkirálya is, öt meccsen 1 góllal és 5 assziszttal.

„Hátvédnek megyek, de igazából azt játszom, amit kérnek tőlem, ez mindig így volt és így is lesz – mondta Vas. – Szeretem és értem is azt a játékot, amire hátul szükség van. A világbajnokság óta pihenek, igazából egy kis nyaralás van még hátra, aztán kezdődik a nyári alapozás. Ugyanaz lesz, mint ami eddig volt: amikor augusztusban startol a felkészülés, az igazából már csak a jeges edzéseket takarja, én akkorra szeretek tökéletes erőállapotba kerülni."

A Fehérvárhoz tartozó hír az is, hogy miután a légiósok közül egyedül Frank Banham marad, a kapus Adam Munro máris aláírt az Innsbruckhoz. Ocskay Gábor ezenközben tárgyal a megtartandó kerettagokkal és ajánlatot tesz a felnőtt-, illetve utánpótlás-válogatott Nagy Krisztiánnak és Nemes Benjáminnak is.

Németország egy másik magyar játékos célállomása is: Vas Márton után Sofron István szintén oda igazol, a név nélkül többek által megerősített füles szerint Krefeldbe. A Krefeld Pinguine a német első osztály, a DEL tagja – idén az elődöntőben esett ki a később bajnok Eisbären Berlin ellen –, és már tavaly is érdeklődött az akkor 34 találattal friss EBEL-gólkirály „Sofi" iránt, akinek viszont élő szerződése volt. Most azonban nincs, és a legutóbbi klubszezonját 19 góllal záró jobbszélső a világbajnokság után a DigiSport Reggeli Startjának azt nyilatkozta, „kilencven százalék, hogy külföldön, azon belül Európában" folytatja. A Németországba igazolás tényét Rich Chernomaz szövetségi kapitány is megerősítette:

„Tudom, hogy a srácok hova igazolnak, de amíg nem hivatalosak az információk, nem szeretnék nyilatkozni róluk, bár az igaz, hogy Németországba jönnek. Általánosságban viszont elmondhatom, hogy Sofi magasabb szintre lép, Marci pedig környezetváltozásra vágyhatott, nem akart belefásulni a helyzetébe, a Fehérvár meg úgyis fiatalít" – mondta Chernomaz.

SZUPER LEVENTE: FOGLALKOZNI KELLENE A ROSENBORGGAL
– Mintha nem lenne elég állása: a Krefeld Pinguine idegenvezetője is volt a szezonban?
– Igen, az Alba Volán egyik Medvescak elleni bajnokijára jöttek a vezetők. Reggel kimentem értük a reptérre és az egész napot együtt töltöttük: régi ismerősök vagyunk, hiszen juniorként náluk töltöttem egy idényt, úgyhogy nekem is jó volt látni őket.

– Sofron Istvánra voltak kíváncsiak?
– Elmondták, hogy jól korcsolyázó, ütközős, erős játékosokat keresnek, én pedig azt válaszoltam, hogy Sofi ilyen, de egyébként a zágrábi csapatból is néztek hokisokat. Akkor összeismertettem őket, ezzel a feladatomat elvégeztem. Úgy tudtam, hogy a Krefeld igazgatója ideutazik majd a világbajnokság utolsó két meccsére is, de a felesége megbetegedett, ezért mégsem jött. Szóval, nem tisztem erről nyilatkozni, de nem is tudom, hogyan állnak egymással.

– Feltételezve, hogy Sofron mégis Krefeldbe igazol, milyen helyre kerülne?
– Mióta én eljöttem, sok minden változott, például felépült az új csarnok, a Königpalast, amely a DEL egyik legjobbja. A közönség lelkes, mindig jó a hangulat, és habár Krefeld nem tartozik a nagyobb városok közé, közel van Duisburg, Düsseldorf és Köln is, szóval jó hely.

– És mi lesz Szuper Leventével?
– Azt nem tudom.

– Csak mert a Twitteren a Rosenborg érdeklődéséről lehetett olvasni...
– Egyelőre annyi mindent kell intéznem – a Vasas jövőjét, az iskolai tanulmányaimat, a szakkommentátori feladataimat, a családomat pedig még nem is említettem... –, hogy ez csak egy dolog a sok közül. De kellene vele foglalkoznom... Igazából nem számítottam arra, hogy egy év inaktivitás után ilyen „hokiországból", mint Norvégia, ilyen jó ajánlatot kapok, de nagyon hízelgő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik