Jégkorong: jövőre ismét Budapesten lesz a divízió 1-es vb

Vágólapra másolva!
2012.05.17. 11:28
null
Budapesten legutóbb 2011-ben volt divízió 1-es hoki-vb (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Magyarország rendezheti a 2013-as divízió 1-es jégkorong-világbajnokságot, miután csütörtökön a Nemzetközi Jégkoron-szövetség (IIHF) vezetősége Helsinkiben zöld utat adott a rendezési pályázatnak.

 

Jövőre a rendezésre egyedüliként pályázó magyar szövetség csapata mellett Nagy-Britannia, Japán, a divízió 1 B-csoportjából feljutó Dél-Korea, illetve az elitből kieső Kazahsztán és Olaszország szerepel a második legerősebb kategóriában. Akárcsak az idén, 2013-ban is két csapat jut fel az elitbe, és egy esik ki a „harmadosztályba”.

A Magyar Jégkorongszövetség tájékoztatása szerint a torának a fővárosi Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. A döntést eredetileg péntekre tervezték, de mivel a magyar pályázat volt az egyedüli, ráadásul elég meggyőző anyagot mutatott be a helsinki testületnek, már csütörtökön eldőlt a kérdés.

Magyarország eddig négy divízió 1-es vb-nek volt házigazdája: 2002-ben Székesfehérvár és Dunaújváros, 2003-ban Budapest, 2005-ben Debrecen volt a rendező, 2011-ben ismét a fővárosban zajlottak a küzdelmek.

Mint ismert, felnőtt férfi válogatottunk már az ősszel is hazai jégen küzdhet: november 8. és 11. között Hollandiát, Litvániát, valamint Szerbiát vagy Horvátországot fogadjuk a Papp László Budapest Sportarénában, az olimpiai selejtezőn teheti meg az első lépést a 2014-es téli olimpiai játékok felé.

A felnőttek mezőnyén túl az utánpótlás korosztályok, illetve a női világbajnokságok egyes helyszíneiről is határozat született Helsinkiben. A Magyarországot érintő seregszemlék közül már tudni lehet, hogy az ifjúsági (U18) korcsoport küzdelmeit – divízió II/A – az észtországi Tallinn városa bonyolítja le 2013. március 17. és 23. között.

A világbajnoki aranyérmes női U18-as együttesünk első helyezésének köszönhetően a legmagasabb osztályban szerepelhet 2012 decemberében, méghozzá a finnországi Vierumakiban. Ezen felül a hölgyek rajthoz állnak a 2014-es szocsi olimpia selejtezőiben is, amelynek a spanyolországi Barcelona lesz a házigazdája 2012 őszén, ahol a dán, a horvát és a spanyol válogatott lesz az ellenfelünk.

Az IIHF pénteken dönt a további, magyar érdekeltségű világbajnokságok helyszínéről: így csak holnap derül ki, hogy hová utazik férfi junior (U20) válogatottunk, illetve a felnőtt női nemzeti csapatunk. Mindkét együttesünk a divízió II/A-csoportjában lesz érdekelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik