HIRDETÉS
HIRDETÉS
SZŰCS ANDRÁS 2017.08.12 09:40 Frissítve: 2017.08.12 10:30

Jégkorong: „Az volt a terv, hogy ismét valamelyik NHL-klub játékosmegfigyelője leszek”

Mint megírtuk, Jarmo Tolvanen lett a magyar férfi jégkorong-válogatott – valamint az U20-as csapat – szövetségi kapitánya. Az elmúlt években Norvégiában tevékenykedő finn szakember a Nemzeti Sportnak elmondta, miért döntött a váltás mellett.

HIRDETÉS

 

– Miért nem folytatta a munkáját Norvégiában?
– Két jó szezont futottunk a Stjernennel, de már korábban közöltem a vezetőkkel, szeretnék valami új kihívás után nézni. Eredetileg az volt a terv, hogy megint valamelyik NHL-klub játékosmegfigyelője leszek, korábban már három évig dolgoztam ebben a szerepkörben.

– Hogyan jött képbe a magyar szövetség?
– Egri Gergellyel (az MJSZ sportigazgatója – a szerk.) többször is felvettük a kapcsolatot a nyáron, de az érdemleges tárgyalások körülbelül tíz nappal ezelőtt indultak meg.

– Beszélt esetleg Vas Jánossal, akinek Fehérváron és Dijonban is volt edzője?
– Igen, az elmúlt években rajta tartottam a szemem a magyar jégkorongon, és kapcsolatban maradtam néhányakkal, köztük Vas Jánossal is.

– Hogyan emlékszik vissza a Magyarországon eltöltött időszakára? A Fehérvár történetének egyik legsikeresebb szezonját futották, mégsem kapott szerződéshosszabbítást…
– Tényleg jó kis szezon volt az, de annak, hogy utána nem maradtam a csapatnál, kizárólag személyes, családi okai voltak részemről. De nagyon izgatott vagyok, hogy most visszatérhetek, alig várom, hogy újra lássam a srácokat és elkezdhessük a közös munkát!

A finn szakember a felnőttválogatott mellett az U20-as nemzeti csapat szövetségi kapitányi posztját is betölti. Rutinos edzőről beszélünk, aki dolgozott Svájcban, Svédországban, Finnország több korosztályos válogatottját is irányította, de a magyar hoki sem ismeretlen számára, hiszen volt korábban a Fehérvár AV19 vezetőedzője is – olvasható az MJSZ honlapján.

Játékosként korosztályos finn válogatott volt, játszott Svédországban is, azonban fiatalon, 24 évesen visszavonult. Finnországban kezdett edzősködni, a Karhu-Kissat és a Kiekko-Espoo csapatánál. Edzői karrierjében az első komolyabb mérföldkő 1990-ben jött el, amikor a finn U17-es válogatott mellett tevénykedett segédedzőként, majd a következő években ő volt a finn U18-as és U20-as válogatott szövetségi kapitánya. Utána az Ilves felnőttgárdájánál lett segédedző, majd Németországban már vezetőedzőként folytatta. Dolgozott Norvégiában, Svájcban, Dániában és Franciaországban, míg három esztendeig vezetőedző volt Svédországban, Hári János korábbi csapatánál, a Leksands IF-nél. Két világbajnokságon is vezette Finnország U20-as csapatát.

Székesfehérvárra 2009-ben érkezett, és noha csak egy évig maradt, az együttes története során először vele jutott be a rájátszásba. Ezt követően Franciaországban négy évig vezette a Dijont, ahol az Év edzője-díjat is megkapta. Kétéves norvégiai kitérő után tér vissza Magyarországra.

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 22:49:51

Jégkorong nemzetisport.hu

Kiderül, mi a kapcsolat Kornakker Dániel, Szabó Bence, Vas Márk, egy unikornis és egy szelet pizza között.

2018.06.04 10:03:57

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

A MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék vezetőivel beszélgettünk a lehetőségről.

2018.05.30 10:34:11

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Az EBEL-korszak leghosszabb rájátszásmentes szakaszában jár a Fehérvár AV19.

2018.05.17 18:37:17

Jégkorong nemzetisport.hu

Az amerikaiak a cseheket, a svédek szoros meccsen a letteket győzték le a vb negyeddöntőjében.

2018.05.02 23:08:53

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A múltidézés azért fontos, mert szem előtt illendő tartani a különbséget. Ma már nem lehet panasz a körülményekre, a feltételekre, más tehát a mérce – a múlt heti budapesti hoki-vb-nél is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS