MTI 2019.05.08 11:06 Frissítve: 2019.05.08 12:05

Jégkorong: Át kell szabnunk a kabátot – Majoross

Majoross Gergely szerint jobban összhangba kell hozni a terveket, a célokat és a realitást a magyar jégkorong-válogatottnál, amely az ötödik helyen végzett a vasárnap zárult nur-szultani divízió 1/A-világbajnokságon.

 

A megbízott szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornának adott szerdai interjúban elmondta: elemzik, hogy mik voltak a jó események, és mit kellett volna máshogy, jobban csinálni a kazah fővárosban. Rámutatott: fontos, hogy ebből aztán készüljön anyag, ami hasznára lehet a jövő stábjának.

„Alapvetően ez nem volt egy sikeres világbajnokság, annak ellenére, hogy az elmúlt években ez sokszor előfordult, többször voltunk negyedikek vagy ötödikek” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a realitás jelenleg – ha nem is az ötödik hely, de – mindenképp a nem feljutó és nem kieső pozíciók egyike.

„Azon kell dolgoznunk, hogy a bravúr, ami a feljutás lehet, minél többször kifuthasson az eredményeinkből” – fejtette ki Majoross, aki a világbajnokság előtti héten vette át a nemzeti csapat irányítását, miután a szövetségi kapitány, a finn Jarmo Tolvanen kórházba került. Ennek kapcsán elmondta: ha ő maga állította volna össze a vb-keretet, az akkor is hasonló lett volna, esetleg egy-egy embert kicserélt volna.

„De nem látom azt a posztot, ahol nagyon nagyot lehetett volna változtatni. Tolvanen mester nem hozott olyan eget rengető döntést, amivel a stáb ne értett volna egyet” – mondta.

Kitért rá: nem gondolja, hogy a tornán ne tette volna oda magát mindenki.

„Egyszerűen csak sokszor nem voltak rendben a gondolatok. Sokszor tűntünk kétségbeesettnek, útját nem találónak. A helyzet is nehéz volt, de ez nem lehet kifogás.”   

Majoross kitért rá, egy ilyen viadalon, ahol hét nap alatt öt meccs vár a válogatottra, gyorsan felül kell kerekedni a nehézségeken, akármi is jön szembe.

„Mi ebben nem voltunk igazán jók. Tulajdonképpen mind az öt mérkőzésbe jól álltunk bele, ám túl könnyen tértünk le a helyes útról, túl könnyen váltunk törékennyé és sebezhetővé, elsősorban fejben” – nyilatkozott.

Mint mondta, ennek az lehetett az egyik oka, hogy a szövetségi kapitány egészségügyi okok miatt nem tudott velük tartani, így megváltozott edzői stáb irányította a válogatottat. Hozzátette: az is lehet, hogy ez a csapat ma egyszerűen ilyen, s dolgozniuk kell rajta, hogy sokkal erősebbek legyenek fejben a játékosok.

„Át kell szabnunk a kabátot, jobban összhangba kell hozni a terveket, a célokat és a realitást. Ennek ellenére azt gondolom: ugyanúgy kifuthat a feljutás öt-, hét- vagy nyolcévente, mint ahogy az elmúlt tizenegynéhány évben kétszer is megtörtént. De látni kell, hogy ma ez a divízió sokkal nehezebb és kiegyenlítettebb, mint bármikor korábban” – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy a vb-n gyengébben szereplő honosított jégkorongozók helyett megérné-e a jövőben fiatal magyarokat bevetni, azt felelte: át kell gondolni a célokat.

„Ha kergetjük tovább ezt a feljutási kérdést, akkor magas minőség kell továbbra is. Hogy ezt a magas minőséget ezek a kettős útleveles játékosok tudják-e hozni, vagy más dupla útlevelesek fogják, vagy esetleg fiatalok, ez a jövő kérdése – fogalmazott. – Az első nagy kérdés, megrettenünk-e attól, hogy valószínűleg egy ideig nem fogunk feljutni. Meg kell gondolni, hogy mi a stratégia, merünk-e belevágni nagyobb projektekbe, amikben benne van a kockázat” – szögezte le, arra utalva, hogy olyan, korábban a divízió 1/A-ban biztos helyet elfoglaló csapatok, mint például a lengyel, az ukrán vagy a japán, kiestek, és évek óta nem tudnak visszajutni a harmadosztályból.

A nur-szultani tornáról a veretlenül győztes kazah és a második fehérorosz válogatott lesz ott a jövő évi svájci elit-világbajnokságon. A további sorrend Dél-Korea, Szlovénia és Magyarország volt, az utolsó Litvánia jövőre a divízió 1/B-ben szerepel, míg a harmadosztályból Románia jutott fel.

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 
1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kazahsztán 5 4
1 16–7 +9 14
2. Fehéroroszország 5 3 1 1 14–12 +2 10
3. Dél-Korea 5 3 2 16–11 +5 9
4. Szlovénia 5 2 3 21–12 +9 6
5. MAGYARORSZÁG 5
1 4
7–18 –11 3
6. Litvánia 5 1 4 7–21 –14 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt (Magyarország–Litvánia 4–1). Kazahsztán és Fehéroroszország felkerült az elitbe, Litvánia kiesett a divízió 1/B-be, ahonnan Románia jutott fel.  

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.

2020.05.25 15:29:19

Jégkorong nemzetisport.hu

Balázs Attila: Magyarország egyik legmodernebb hoki utánpótlás-nevelés központját hoztuk létre Érden.

2020.04.05 19:30:14

Jégkorong MTI

Együtt tartaná a magyar bajnok Ferencváros jégkorongcsapatának keretét Fodor Szabolcs vezetőedző.

2020.02.29 22:55:28

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez az idény megy a kukába.

2020.02.22 17:00:39

Jégkorong H. Á.

A Tipsport Liga középszakaszában érintett DVTK és MAC mérkőzései, a bajnokság állása.