nemzetisport.hu 2019.04.12 12:57 Frissítve: 2019.04.12 16:01

Jégkorong: akár már ma este feljuthat a női válogatott az elitbe

A Budapesten zajló női divízió 1/A világbajnokság 4. fordulóját rendezik pénteken, amelynek végére könnyen előfordulhat, hogy a magyar válogatott bebiztosítja feljutását az elitbe – függetlenül az utolsó játéknap eseményeitől. Mutatjuk, mi kell hozzá.

 

A feljutás kapujában a magyar válogatott (Fotó: Dömötör Csaba)

A magyar női jégkorong-válogatott három mérkőzés után 7 ponttal a tabella élén áll, és pénteken, amikor délután ötkor jégre lép az eddig pont nélkül álló, újonc Olaszország ellen, könnyen lehet, hogy rendes játékidős győzelmével be is biztosíthatja a feljutását.

Ehhez azonban szükség lesz a szlovák válogatottra is: északi szomszédunknak ugyanis a nap első meccsén le kellene győznie Norvégiát. Ebben az esetben ugyanis – ha 60 perc alatt nyerünk az olaszok ellen – a norvégok már matematikailag sem előzhetnének meg minket és nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a dán, osztrák páros mindkét tagja legalább öt pontot szerezzen a hátra lévő két mérkőzésén és egyaránt megelőzze a magyar válogatottat – főleg, mert a mai harmadik meccset Dánia vívja Ausztria ellen.

Akkor sincs azonban tragédia, ha a norvégok nyernek a szlovákok ellen a mai első meccsen, csak ekkor a dánok sikeréért kell szurkolni a mieink olaszok ellen – remélhetőleg – győztesen megvívott találkozóját követően. Bármilyen dán győzelem esetén ugyanis az osztrákok már nem érhetnék be a magyar válogatottat, ha vasárnap legyőznék Pat Cortina csapatát.

Ami jelenleg még biztosan elmondható: amennyiben a mieink hosszabbításban győzik le az olaszokat – azaz kettő pontot szereznek  a jelenlegi hét mellé –, és ma a norvég, valamint a dán válogatott is három pontot szerezve diadalmaskodik, akkor az osztrákok ellen legalább egy pont kell a feljutás bebiztosításához, hiszen a magyar válogatott pontegyenlőség esetén mindkét skandináv válogatottat megelőzi.

Viszont, ha ma rendes játékidőben nyerne a magyar csapat és a dán, norvég páros is három pontot  szerez, akkor az utolsó játéknapon pontszámban a két északi közül maximum az egyik előzhetné meg a mieinket, vagyis a magyar válogatott ekkor is legalább a feljutást érő második helyen végezne.

Persze további olyan helyzetek is előfordulhatnak, amelyek végén a magyar válogatott feljutást ünnepelhetne, abszurd esetben még egy hosszabbításos és egy sima vereség esetén, nyolc ponttal is feljuthatna a magyar válogatott, de ehhez a csillagok olyan szintű együttállására és a papírforma olyan szintű felborulására volna szükség, hogy talán a lottóötös megnyerésének is nagyobb az esélye.

FRISSÍTÉS – 15.30

A nap első mérkőzésén a norvég válogatott magabiztos, 4–0-s győzelmet aratott Szlovákia fölött, ezzel eldőlt, hogy a mieinket legyőző szlovákok nem juthatnak fel. Ezzel valamelyest a magyar válogatott helyzete is egyszerűsödött, ám a csoport utolsó helyén álló olaszokat továbbra is le kell győzni – ezzel visszaküldve őket a divízió 1/B-be.

Az esti dán–osztrák mérkőzésen pofonegyszerű a képlet: ha a dánok bárhogy nyernek, a magyar válogatott feljutott, miután az osztrákok már matematikailag sem kerülhetnek elénk, miközben a mieinknek legalább egy ponttal többje lesz mint az utolsó nap egymás ellen jégre lépő dán és norvég párosnak.

Ha a feltételezett esti magyar győzelmet követően az osztrákok nyernek a dánok ellen, akkor még sokféle kimenete lehet a szombati utolsó játéknapnak, s adott az esetben a magyar–osztrák találkozó dönthet a feljutásról. 

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG
4. FORDULÓ, PÉNTEK
Norvégia–Szlovákia 4–0
(2–0, 1–0, 1–0)

KÉSŐBB
17.00: 
Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
20.30: Dánia–Ausztria

5. FORDULÓ, SZOMBAT
12.30: 
Szlovákia–Olaszország
16.00: Dánia–Norvégia
19.30: Magyarország–Ausztria (Tv: Duna World)

AZ ÁLLÁS 3 FORDULÓ UTÁN

MGyHGy HV V LG–KG P
1. Norvégia 4
3
1 12–6 9
2. Magyarország 3 2 19–5 7
3.Dánia3
21
11–8 6
4. Ausztria 3 1 1
1 11–8 5
5. Szlovákia4
1 125–11 3
6. Olaszország 3 32–12 0
Pontegyenlőség esetén az egymás ellen szerzett pontok, majd a gólkülönbség, az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli második legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, végül a torna előtti kiemelés rangsorol.
Az első két helyezett jövőre az elit-világbajnokság mezőnyében, az utolsó helyezett a divízió 1/B-osztályban szerepel.

 

 

2020.09.10 14:56:48

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2020.07.29 22:09:38

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós.

2020.07.24 22:06:55

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi fordulópont, amikor az utolsó kétkedő hangok is végérvényesen elhallgatnak.

2020.07.16 20:28:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A reményeink szerint elődöntőt is érhetnek a hazai klasszisok.

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.