Jégkorong: A támogatás mértéke engem is meglepett – Such György

Vágólapra másolva!
2020.05.27. 16:05
Such György számított arra, hogy újra megválasztják a Magyar Jégkorong Szövetség elnökének, de azt őt is meglepte, hogy 176-19-es szavazataránnyal győzött Szuper Leventével ellenében. Az NSO Tv-nek többek között elmondta, mi lesz az első feladata az újabb négyéves ciklusa elején, s arról is beszélt, hogyan lehetne növelni a főszponzor, Erste Bank által is kifogásolt alacsony nézőszámot a bajnoki mérkőzéseken.



– Számított ekkora támogatásra?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a győzelemre nem számítottam, de a támogatás mértéke engem is meglepett.


– Számított ekkora támogatásra?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a győzelemre nem számítottam, de a támogatás mértéke engem is meglepett.

– Mi lesz az első teendője újraválasztott elnökként?
– Folytatom aztokat a megkezdett munkákat, amelyek „benne vannak a csőben”, hiszen egy ilyen küldöttgyűlés nem a semmiből ékezik és nem a semmibe indul: vannak folyamatban lévő ügyek, amik függetlenek a küldöttgyűlés feladataitól. Az egyik fő teendő a bajnokság újraindítása.

– Ide tartozik az Erste Bankkal tárgyalás is a folytatásról?
–Az elsők közé tartozik, igen. Alapvetően mi a banki vezetés döntésére várunk, ugyanakkor őket is érinti a válság, tehát nagy kérdés, mekkora forrást tudnak e célra fordítani.

– Kampánya során említette a nézőszámokat, e tekintetben mit szándékozik tenni?
Ezek sajnos nem olyan dolgok, amikre azonnal konyhakész választ tudnék mondani. Szemléletváltozásra van szükség a klubok részéről: nem úgy van, hogy a néző is számít, hanem ő számít elsősorban. Ezt a változást a szövetségnek a maga eszközeivel – például anyagi ösztönzéssel – el kell érnie.

– Az elmúlt négy évben várták nagyobb kihívások vagy a következőben fogják?
–Nem, biztos, hogy most nézek a nagyobb kihívások elé.

– A koronavírus-járványnak milyen hatásai lehetnek?
Az a probléma, hogy nem úgy vagyunk, mint például egy földrengéssel, hogy megtörtént, és látjuk a károkat, majd neki tudunk állni a munkának, hanem a bizonytalanság a fő: nem tudjuk, meddig tart a járvány, és mely szektorokra mekkora hatással lesz. Azt persze látjuk, hogy a sportfinanszírozás, anélkül, hogy az állam hozzányúlt volna, megrendült, hiszen a társaságok nem fognak tudni akkora nyereséget termelni, sőt, bizonyos kormányzati döntések a meglévő forrásokhoz hozzáférést is megnehezítik vagy eltolják, tehát ilyen típusú nadrágszíj-szorításra biztosan szükség van. A másik kérdés a nézőké: nélkülük kis túlzással alig van értelme a játéknak...

– A magyar hoki általános minőségével mennyire elégedett?
A sportszakmai kérdésekben egy kívülről jött elnöknek nem célszerű megnyilvánulnia, de azt látom, hogy egyre erősebbek vagyunk. Ezzel a probléma, hogy a világ is fejlődik, tehát a relatív pozíciónk is fontos kérdés. Jó úton járunk, de ha egy pillanatra is félrenézünk, megpihenünk, akkor sokan mások, akikkel egymást előzgetjük, hamar elhúzhatnak mellettünk.

SZUPER LEVENTE: NAGYON BENÉZTEM VALAMIT
Mennyire van lesújtva a kimeneteltől és főleg a különbségtől?

– Lesújtva nem vagyok, az élet megy tovább. Megpróbáltam, nem jött össze. Viszont az eredmény nagyon meglepett.

– Végzett előzetes piackutatást, hogy miként alakulhat a szavazás?

– Harmincöt év alatt megtapasztaltam, kivel, hogyan lehet beszélni és az elmúlt nyolc év során rendkívül sokat beszélgettem a hokitársadalom tagjaival, vezetőkkel, edzőkkel, játékosokkal. Most azt megállapíthattam, hogy nagyon elégedetlen és rendszerváltó hangulat uralkodott ezért elindultam egy stratégia mentén. De ezek szerint minden tökéletesen működik, a szavazás után is mosolygós arcokat láttam, tehát akkor minden rendben, és én nagyon benéztem valamit.

– Mihez kezd most, hogy a Vasastól távozott, viszont nem lett a szövetség elnöke?

– Először is pihenek egyet! B-tervvel nem készültem, annak idején a mérkőzésekre sem úgy mentem fel, hogy mi lesz, ha... Nem: ez volt a megoldandó feladat, most így alakult. Volt egy A-tervem – majd jön a következő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik