Jégkorong: a Svájccal vb-ezüstöt szerző Sean Simpson az új szövetségi kapitány!

P. V., SZ. A.P. V., SZ. A.
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 15:01
null
Sean Simpson 2013-ban ezüstérmes lett a svájci válogatottal az A-csoportos vb-n (Forrás:SwissIceHockeyFederation)
A svájci válogatottal világbajnoki ezüstérmes Sean Simpsont nevezték ki a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának. A kanadai edző a következő két idényre szóló megállapodást írt alá.   

Simpson elődje, Jarmo Tolvanen három idény után 2020 áprilisában köszönt el a magyar válogatottól. A 64 éves szakember 2017 augusztusában vette át a férfiválogatott irányítását, első szezonjában hazai rendezésű divízió I/A világbajnokságon vezethette a csapatot, amely a feljutásról drámai körülmények között, 15 másodperccel a vége előtt kapott góllal maradt le a britek ellen.

Egy évvel később a finn szakvezető egészségi okok miatt nem tudott részt venni a kazahsztáni vb-n, míg az idei ljubljanai torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Az együttes ugyanakkor februárban sikerrel vívta meg az olimpiai selejtezőt Nottinghamben, így még versenyben van a pekingi olimpiai szereplésért.

„Lehetőségem volt együtt dolgozni nagyszerű, a hokit szerető emberekkel, találkozni lelkes és szenvedélyes edzőkkel, és több kiváló játékost irányíthattam”– búcsúzott anno Jarmo Tolvanen.

Sean Simpson 1960-ban született Nagy-Britanniában, de Kanadában nőtt fel és ismerkedett meg a jégkoronggal. Az 1980-as NHL-draft hetedik körében választotta ki a Chicago Blackhawks, de az elitligában nem szerepelt. Két AHL-es év és a Calder Kupa megnyerése után átköltözött Európába, és megfordult Hollandiában, Svájcban, Ausztriában és Olaszországban is. Időközben bemutatkozott a kanadai válogatottban.

1991-től kezdve dolgozik edzőként, fokozatosan járta végig a ranglétrát. Svájcban a Lyss és a Zug korosztályos együttesét vezette, aztán utóbbi klub felnőttcsapata mellett volt másodedző, megbízott, majd kinevezett vezetőedző. 1998-ban irányításával a Zug története első és azóta is egyetlen bajnoki címet szerezte meg. 1999-ben Németországba költözött, a
München Barons vezetőedzője lett, és rögtön első évében DEL-aranyérmet akasztottak a nyakába. Három müncheni év után következett a Hamburg, majd 2003-ban visszatért korábbi sikerei színhelyére, és ismét a Zug trénere lett. Időközben a kanadai válogatottnál is bekerült az edzői stábba Lotto- és Spengler-kupákon. A 2007-es vb-n a fehérorosz válogatott másodedzőjeként dolgozott. A következő szezonban már szövetségi kapitányként nyerte meg a Spengler-kupát Kanadával. Öt idény után Svájcon belül váltott, és a Zürich Lions vezetőedzője lett, rögtön első évében BL-győzelmet elérve, és ekkor a svájci liga legjobb edzőjének is megválasztották.

Ezek után, a 2010-es vb előtt nevezték ki a svájci válogatott szövetségi kapitányának, és ezt a posztot 2014-ig töltötte be. 2013-ban a modern kor addigi legjobb szereplését érte el a csapattal, világbajnoki ezüstéremig menetelve. Egy évvel később Szocsiban, a téli olimpián a kilencedig helyen végzett Svájc.

2014 őszétől a KHL-es Lokomotiv Jaroszlavl trénereként dolgozott, de kilenc meccs után menesztették. Visszatért Svájcba, a Kloten edzője és általános igazgatója lett, másfél idényt követően, a klub tulajdonosváltása után távozott. Ismét Németország következett, az Adler Mannheim edzője lett. Az első idényben az alapszakasz második helyéig jutott az együttes, de a rájátszás első köre jelentette a végállomást. 2017 decemberében távozott a klubtól. Az előző idényben a svájci Fribourg-Gotteron tanácsadója volt.

SEAN SIMPSON LÁTVÁNYOS, DE FEGYELMEZETT, SZERVEZETT HOKIT JÁTSZÓ MAGYAR VÁLOGATOTTAT ÍGÉR

VAS MÁRTON, A SZÖVETSÉG ÁLTALÁNOS IGAZGATÓJA

– Mikor lett Sean Simpson az egyedüli jelölt?
Nem így fogalmaznék, főleg nem időmegjelöléssel. Egy ideje már beszélgettünk, sőt, tárgyalunk. Nem akadt nehézség, inkább az apróságokat, jogi dolgokat kellett elsimítanunk. Szeptember 25-e körül érkezik majd, és sűrű lesz a programja, hiszen meccseket jár majd és találkozik szakemberekkel.

– Mik a szerződés paraméterei az időt, a stábot, a pluszfeladatokat tekintve?
– Két évre írtunk alá, és bemutatjuk neki a hazai edzőkollégákat, tehát választhat munkatársakat. Emellett főállású lesz – itt él majd Magyarországon –, úgyhogy besegít az U20-as válogatott, illetve a szövetség általános fejlesztésébe is. A juniorok kapitánya, Horváth Andris biztos sokat tanul majd tőle, de mások is. Néha az is elég, ha a szaktekintély elmesél egy történetet, vagy hogy ő ezt vagy azt miként csinálta, mert ha jó, azt el lehet tőle lesni, ha pedig nem, akkor le lehet szűrni a tanulságot, hogy „Na, így nem szabad!” Minden edzőnek van olyan húzása, ami nem jött be, ezekből is lehet okulni.

– Amikor tavasszal megrajzolta a leendő szövetségi kapitány jellemrajzát, abban a fiatalos volt az egyik fő tényező, Simpson viszont már hatvanéves.
– A cél változatlan maradt, hogy olyan edzőnk legyen, aki érti a fiatalok nyelvét, tudja őket motiválni, be tudja őket építeni a felnőttválogatottba. Végül egy rutinos sikeres edző lett, de ez egyáltalán nem baj, motivációs trénerként is dolgozik, volt U20-as szövetségi kapitány, és ahogyan beszél, az alapján fiatalos hatvanas! Ismeri a hoki csínját-bínját, az életrajza önmagáért beszél, ráadásul nagyon szimpatikus és remek kommunikátor. Megismerkedhettem a filozófiájával, és szerencsére ugyanúgy motivált, harcos jégkorongot szeret látni a csapataitól. Átküldött néhány videót a korábbi munkáiról, beszédeiről: tudja, mitől döglik a légy.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik